When I baked this dog cake I baked also savory biscuits in the shape of dogs to the party. The recipe for these I found on recept.nu. The biscuits are very good and are a great snack to have with cheeses.
Frökex
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl, fint
1 tsk bakpulver
1 dl solrosolja
2 dl vatten
1 ägg eller vatten att pensla med
2 tsk flingsalt
1 dl pumpafrön
Sätt ugnen på 200⁰. Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt och pumpafrön i en skål. Häll över vattnet och solrosoljan och arbeta till smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut kex med ett glas eller med en kexform. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg och pensla kexen, strö därefter på flingsalt och pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen tills fin färg, ca 15-20 min.
Seed Biscuits
1 dl oatmeal
1 dl sunflower seeds
1 dl flax seeds
2 dl flour
2 dl rye flour, fine
1 tsp baking powder
1 dl sunflower oil
2 dl water
1 egg or water to brush
2 tsp salt flakes
1 dl pumpkin seeds
Preheat the oven to 200⁰ C. Mix all the dry ingredients except salt flakes and pumpkin seeds in a bowl. Pour over the water and sunflower oil and stir until you have a smooth dough. Roll out the dough on a floured surface and take out biscuits with a glass or a cookie cutter. Place on a baking sheet with parchment paper. Whisk up an egg and brush the biscuits, then sprinkle on the salt flakes and pumpkin seeds. Bake in middle of oven until golden, about 15-20 minutes.
2 Comments
Frökex är verklige kanongott och så lätt att baka. Roligt dock att göra dom i lite annorlunda former än de vanliga man bryter av:)
ReplyDeleteKramar
Ja, dessa frökex är "farliga" - beroendeframkallande :) Tack och kram!
Delete