Since I started mixing my own gluten-free flour mix, I have tested it in various baked goodies. And I am happy every time it works and these Runeberg muffins were very tasty and moist. Do you use gluten-free flour from the store or do you mix together your own mix?
Gluten-Free Runeberg's Muffins
150 g butter / margarine
1.5 dl coconut sugar
2 eggs
2.5 dl gluten-free flour mix *
1 dl almond flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
1.5 tsp cardamom
1 tsp cinnamon
0.5 tsp ginger
0.5 tsp cloves
0.5-1 dl almond milk
0.5 tsp almond extract
moisten with
1 dl water
1 tsp almond extract
topping
raspberry jam
icing sugar glaze
Whisk butter and coconut sugar fluffy. Add the eggs, one at
a time, and whisk well in between. Add the rest of the ingredients and mix
combine. Pour batter into 6 muffin tins and bake at 175 C degrees for about 20
minutes. Let cool a little bit and then remove from the tins.
Moisten with a mixture of water and almond extract. Top the
cakes with raspberry jam and icing sugar glaze.
*
5 dl brown rice flour
1 1/4 dl potato flour
3 tbsp tapioca starch
3 tbsp coconut flour
1.5 tsp xanthan gum
Glutenfria Runebergsmuffins
150 g smör / margarin
1,5 dl kokossocker
2 ägg
2,5 dl glutenfri mjölmix *
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilj
1,5 tsk kardemumma
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk kryddnejlika
0,5-1 dl mandelmjölk
0,5 tsk mandelextrakt
fukta med
1 dl vatten
1 tsk mandelextrakt
fyllning
hallonsylt
florsocker glasyr
Vispa smör och kokossocker fluffigt. Tillsätt äggen, ett i
taget, och vispa väl däremellan. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda
samman. Häll smeten i 6 muffinsformar och grädda i 175 C grader i ca 20
minuter. Låt svalna lite och avlägsna tårtorna från formarna.
Fukta med en blandning av vatten och mandelextrakt. Toppa
tårtorna med hallonsylt och florsocker glasyr.
*
5 dl brunt rismjöl
1 1/4 dl potatismjöl
3 msk tapiokastärkelse
3 msk kokosmjöl
1,5 tsk xanthangummi
0 Comments