Friday, October 31, 2014

Dinosaur George Chocolate Cake

Jag blev tillfrågad att baka en chokladtårta till ett 3-års kalas med dinosaurien Georg på. Jag hittade receptet till denna saftiga kaka på en finsk blogg och den blev mycket saftig och god. Ett recept jag kommer att använda igen. Jag fyllde kakan med mangobitar och vispad kokosgrädde. På kakan hade jag smörkräm och dinosaurien är i sockermassa. 

I was asked to bake a chocolate cake for a 3-year birthday party with dinosaur George on it. I found the recipe for this moist cake on a Finnish blog and it was very juicy and delicious. This is a recipe I will use again. I filled the cake with mango chunks and whipped coconut cream. I spread buttercream on the cake and the dinosaur is made of sugar paste.


Moist Chocolate Cake

125 g butter
50 g dark chocolate
1 dl vegetable oil
2 dl water
150 g sour cream or quark
3 eggs
1 1/4 dl sugar
1,5 dl brown sugar
4 3/4 dl flour
1 dl cocoa powder
1,5 tsp baking powder
1 tsp baking soda
0.5 tsp salt

Melt the butter and chocolate in a bowl in the microwave. Add oil, water, quark, eggs and sugars and stir. Mix the dry ingredients in another bowl and add to the batter. Mix only so that the batter is smooth.

Pour the batter into a greased cake tin, 20-22 cm, and bake at 175 C for 40 minutes or until a skewer inserted into the middle comes out clean. Allow the cake to cool completely. Fill and decorate as you want.

Filling: mango chunks and whipped coconut cream.
Buttercream and sugarpaste.



Saftig Chokladkaka

125 g smör
50 g mörk choklad
1 dl vegetabilisk olja
2 dl vatten
150 g gräddfil eller kvarg
3 ägg
1 1/4 dl socker
1,5 dl farinsocker
4 3/4 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

Smält smör och choklad i en skål i mikron. Blanda i olja, vatten, kvarg, ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt i smeten. Blanda bara så att smeten är jämn.

Häll smeten i en smord bakform 20-22cm och grädda vid 175 C under 40 minuter eller kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt kakan svalna helt. Fyll och dekorera som du vill.

Fyllning: mangobitar och vispad kokosgrädde.
Smörkräm och sockermassa.

Thursday, October 30, 2014

Sticky Chocolate Muffins

Jag har på senaste tid bakat med linfrö-ägg och tycker att det funkar bra. Dessa muffins blev så goda, kladdiga och med god smak av choklad och jordnötssmör. Det roliga är när man bakar något och slutresultatet blir så mycket bättre än man hade anat. 

I have lately baked with flaxseed eggs and I think it works really well. These muffins were so yummy, sticky and with a lovely chocolate and peanut butter taste. The funny thing is when you bake something and the end result will be so much better than you had imagined.



Kladdiga Chokladmuffins
6 st

1 linfrö-ägg (1 msk malda linfrön + 2,5 msk vatten, ställ i kylen för 15 minuter)
0,5 dl kokosolja, flytande
3/4 dl kokossocker 
2 dl mandelmjöl
1 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk mandelmjölk eller vatten

chokladbitar
jordnötssmör

Blanda linfrö-ägg, kokosolja, kokossocker, mandelmjöl, kakao, bakpulver och mjölk i en skål. Fördela smeten mellan muffinsformarna och toppa med chokladbitar/jordnötssmör. Grädda i 175 C ca 15 minuter.


Sticky Chocolate Muffins
6 pcs

1 flax egg (1 tbsp ground flaxseed + 2,5 tbsp water, put in the fridge for 15 minutes)
0,5 dl coconut oil, liquid (1/4 cup)
3/4 dl coconut sugar (1/3 cup)
2 dl almond flour (3/4 cup + 1 tbsp)
1 tbsp cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tbsp almond milk or water

chocolate chips
peanut butter

Mix flaxseed egg, coconut oil, coconut sugar, almond flour, cocoa, baking powder and milk in a bowl. Divide the batter between the muffin cups and top with chocolate chips/peanut butter. Bake at 175 C for about 15 minutes.

Wednesday, October 29, 2014

Pumpkin Soup with Coconut and Red Curry

Pumpasoppa hör till en av mina höstfavoriter. Denna gång fick soppan hetta från röd currypasta, vilket ger en god smak. Gillar man inte hetta kan man utesluta pastan. Kokosmjölk gillar jag att blanda med pumpa, för de passar verkligen ihop. Har du någon favorit höstsoppa?

Idag hade jag gärna bjudit mamma på mat då hon fyller år. Grattis mamma!! Hoppas du får en fin dag, kram!

Pumpkin soup is one of my fall favorites. This time I added some heat to it by using red curry paste, which gives a good flavor. If you don't like the heat, you can omit the paste. Coconut milk is something that goes well with pumpkin, so I added that as well. What is your favorite fall soup?

Today I would have wanted to make food for my mom, since it's her birthday. Happy birthday dear mom!! I hope you will have a great day, hugs!



Pumpkin Soup with Coconut and Red Curry
2 portions

1 small pumpkin, peeled and chopped
1 red onion
0,5 tbsp or more curry powder
red curry paste, after taste
salt
2-3 dl coconut milk

Cook the pumpkin and onion in water until soft. Pour almost all of the cooking water in a pan (you might need it later). Add curry, red curry, salt and coconut milk to the pumpkin-onion mixture and mix with a hand blender. Add some of the cooking water if you want a looser soup.


Pumpasoppa med kokos och röd curry
2 portioner

1 liten pumpa, skalad och hackad
1 rödlök
0,5 msk curry
röd currypasta, efter smak
salt
2-3 dl kokosmjölk

Koka pumpan och löken i vatten tills de är mjuka. Häll nästan allt kokvatten i en kastrull (du kan behöva den senare). Blanda i curry, röd curry, salt och kokosmjölk med pumpan och blanda med en stavmixer. Häll i kokvatten om om du vill ha en lösare soppa.

Tuesday, October 28, 2014

Vanilla Chocolate Cheesecakes

@talinegabriel hade en utmaning på instagram att göra hennes version av jordgubbscheesecake. Här är min version. Jag valde att kalla dem vanilj-choklad cheesecakes. Mycket goda och fräscha. Och som vanligt är raw kakor mycket mättande då de är energitäta. Du kan om du vill göra vanilj- och choklad cheesecakes var för sig, men jag gjorde båda smakerna i en och samma kaka. Kom ihåg att frysa kakan efter att du hällt på vaniljfyllningen, innan du häller på chokladfyllningen. 

@talinegabriel had a challenge on instagram to make her version of strawberry cheesecake. Here is my version. I chose to call them vanilla-chocolate cheesecakes. Very good and fresh. And as usual, raw cakes are very satisfying because they are energy dense. You can if you want, make vanilla and chocolate cheesecakes individually, but I made the two flavors in one cake. Remember to freeze the cake after you poured on vanilla filling, before pouring the chocolate filling.


Vanilla Chocolate Cheesecakes

crust
1 cup pecans
2 tbsp cacao powder
4 dates (I used raisins)
1-2 tbsp maple syrup (I used dates syrup)

filling
2 cups cashews, soaked overnight
1 1/4 dl coconut oil
1 1/4 dl maple syrup
1 1/4 dl water
2 tsp vanilla
1 1/4 dl cacao powder

strawberries (I used dried strawberries)
drizzle of chocolate, optional

Process pecans in the food processor until nuts are broken down into small pieces. Add dates, cacao and sweetener and blend. Mixture should stick together.
Press crust into the base of your moulds or cake tin. Refrigerate.

Blend cashews, coconut oil, maple syrup and water until creamy and smooth.
Halve the mixture.

For classic vanilla, add vanilla to half the filling and fold through.
For chocolate flavour, add cacao powder to the remaining filling and fold through.
Pour filling over crust and freeze until set. Once set, remove from moulds and decorate with sliced strawberries.

Best eaten 30 mins after removing from freezer.


Vanilj Choklad Cheesecakes

botten
2,5 dl pekannötter
2 msk kakaopulver
4 dadlar (jag använde russin)
1-2 msk lönnsirap (jag använde dadelsirap)

fyllning
5 dl cashewnötter, blötlägg över natten
1 1/4 dl kokosolja
1 1/4 dl lönnsirap
1 1/4 dl vatten
2 tsk vanilj
1 1/4 dl kakaopulver

jordgubbar (jag använde torkade jordgubbar)
smält choklad, valbart

Mixa pekannötter i en matberedare tills nötterna delas upp i små bitar. Lägg i dadlar, kakao och sötningsmedel och mixa. Blandningen ska hålla ihop. Tryck degen i botten av dina formar eller en kakform. Ställ i kylskåp.

Mixa cashewnötter, kokosolja, lönnsirap och vatten tills krämigt och slätt.
Halvera blandningen.

För klassisk vanilj, tillsätt vanilj till halva fyllningen och blanda.
För chokladsmak, blanda i kakaopulver till den återstående fyllningen.

Häll fyllningen över botten och frys tills fyllningen har stelnat. Ta bort från formarna och dekorera med skivade jordgubbar.

Ta 30 minuter före servering ur frysen.

Monday, October 27, 2014

Chocolate Coconut Chia Pudding

Chiapudding är något jag gärna äter till frukost eller mellanmål. Det är mättande och samtidigt får du i dig protein, fibrer, antioxidanter, goda fetter, kalcium, magnesium... Jag blandar vanligen chiafrön i mandel- eller kokosmjölk och man kan om man vill blanda  ner mosad banan också. 

Chia pudding is something I love to eat for breakfast or snack. It is satisfying and at the same time you're getting high quality protein, fibers, antioxidants, good fats, calcium, magnesium ... I usually mix chia seeds in almond or coconut milk, and you can if you want add a mashed banana into the pudding as well.


Chocolate Coconut Chia Pudding

2 dl coconut milk or almond milk
2,5 tbsp chia seeds
1 tbsp cacao powder
1 tbsp desiccated coconut
vanilla

Mix all the ingredients in a bowl and put in the fridge for 3 hours or overnight. Stir before eating and top with coconut.


Choklad-Kokos-Chiapudding 

2 dl kokosmjölk eller mandelmjölk
2,5 msk chiafrön
1 msk kakaopulver
1 msk kokosflingor
vanilj

Blanda alla ingredienser i en skål och lägg i kylen i 3 timmar eller över natten. Rör om innan du äter och toppa med kokosflingor. 

Sunday, October 26, 2014

Chickpea Chocolate Cookies

Att baka med bönor, kikärtor är ganska vanligt nuförtiden och man ser många olika recept på instagram och på bloggar. Jag har bakat brownies med svarta bönor och tycker att de blir mycket gott. Receptet till dessa kex kommer från @evscleanstart och innehåller inte många ingredienser. Du behöver inte vara orolig och tro att de kommer smaka kikärtor. Man smakar dem inte, utan kexen har en smak av karamell och choklad. Yum! Jag tycker du borde testa :) 

Baking with beans, chickpeas are quite common these days and you see many different recipes on instagram and on blogs. I have baked brownies with black beans and think they are very good. The recipe for these cookies comes from @evscleanstart and does not contain many ingredients. And the best part is that you can't even taste the chickpeas. These cookies has a caramel and chocolate flavour. Yum! I think you should try :)


Chickpea Chocolate Cookies

3 dl chickpeas
1 dl smooth peanut butter
0,5 dl dates syrup
2 tsp vanilla
0,5 tsp baking powder
0,5-3/4 dl chocolate chips

Mix all the ingredients, except for the chocolate chips, in a food processor. Stir in the chocolate chips. Roll into balls and place on a baking sheet lined with parchment paper. Bake at 175 C for 10-12 minutes. These are best eaten warm out of the oven.


Kikärts-Chokladcookies

3 dl kikärtor
1 dl jordnötssmör
0,5 dl dadelsirap
2 tsk vanilj
0,5 tsk bakpulver
0,5-3/4 dl chokladknappar

Blanda alla ingredienser, förutom chokladchips, i en matberedare. Rör i chokladknapparna. Rulla till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C i 10-12 minuter. Dessa är godast att äta varma.

Saturday, October 25, 2014

Taro Fries

Jag bakade tarorot i ugn och de blev så knapriga och goda. Jag gillade dessa bättre än vanlig ugnsrostad potatis. Taro har en smak som påminner om sötpotatis. Jag har även använt taro som fyllning i bullor

I baked taro root in the oven and they became crunchy and yummy. I liked these better than regular oven baked potatoes. Taro has a flavor that is reminiscent of sweet potatoes. I have also used taro as a filling in buns.




Taro Fries

1 large taro root
1 tbsp coconut oil
sea salt

Preheat the oven to 200 degrees C. Wash and peel the taro root and slice it into strips. In a bowl combine the taro stripes, oil, and salt. Place the taro strips on a baking sheet and bake for 10 minutes. Turn the taro fries and bake for an additional 10 minutes until golden and crispy.


Taro Pommes

1 stor tarorot
1 msk kokosolja
havssalt

Värm ugnen till 200 grader C. Tvätta och skala taroroten och skiva den i strimlor. I en skål blanda taro, olja och salt. Placera dem på en plåt och grädda i 10 minuter. Vänd bitarna och grädda i ytterligare 10 minuter tills gyllene och krispiga.

Friday, October 24, 2014

Vegan & Gluten-Free Carrot Cake

Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor och nu ville jag testa att baka den utan ägg och dessutom glutenfri. Istället för ägg använde jag mig av malda linfrön blandat i vatten som blir ett bindningsmedel. Kakan blev mycket god och har en konsistens som morotskaka gärna får ha, kompakt och samtidigt luftig. Det här var den godaste morotskakan jag någonsin bakat :)

Carrot cake has always been one of my favorite cakes, and now I wanted to try to bake the cake without eggs and make it gluten free as well. Instead of eggs, I used ground flax seeds mixed in water which becomes a binding agent. The cake was very good and has a texture that I like carrot cakes to have, dense and at the same time airy. This was the most delicious carrot cake I ever baked :)


Vegan & Gluten-Free Carrot Cake

2 flax eggs (2 tbsp ground flaxmeal and 6 tbsp water)
1,5 dl almond flour
1,5 dl brown rice flour or other gluten-free flour
1,5 tsp ground cinnamon
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
pinch of salt
pinch of ground ginger
3 dl grated carrots
2 dl coconut sugar
3/4 dl coconut oil

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan cream cheese, Tofutti
30 g vegan margarine
70 g icing sugar
0,5 tsp vanilla extract

Preheat the oven to 175 degrees C. Grease the inside of a baking pan and line with parchment paper. Put flax meal and water in a bowl and let stand for 15 minutes.

In another bowl, stir together the almond flour, gluten-free flour blend, baking powder, baking soda, cinnamon, salt, and ginger until combined. Grate the carrots and add them to the bowl with the flour.

To the bowl with the flax eggs add the coconut sugar and whisk with a spoon for about 30 seconds. Add oil and mix. Transfer the egg mixture to the bowl with the carrots and flour. Mix until thoroughly combined.

Pour batter into the pan. Bake for about 25 minutes. Let the cake cool completely in the pan.

Put all the ingredients for the frosting in a bowl and mix with a spoon until smooth. Spread on the cake. Store in the fridge.


Vegan & Glutenfri morotskaka

2 linfrö-ägg (2 msk malda linfrön och 6 msk vatten)
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl brunt rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
1,5 tsk mald kanel
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
nypa mald ingefära
3 dl rivna morötter
2 dl kokossocker
3/4 dl kokosolja

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan färskost, Tofutti
30 g vegant margarin
70 g florsocker
0,5 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj insidan av en bakform och klä med bakplåtspapper. Sätt linfrömjöl och vatten i en skål och låt stå i 15 minuter. 

I en annan skål, blanda ihop mandelmjöl, glutenfritt mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och ingefära. Riv morötterna och lägg dem i skålen med mjölet.

Till skålen med linfrö-äggen tillsätt kokossocker och vispa med en sked i ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och blanda. Överför äggsmeten till skålen med morötter och mjöl. Blanda tills slät.

Häll smeten i bakformen. Grädda i cirka 25 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

Lägg alla ingredienser till frostingen i en skål och blanda med en sked tills slät. Bred på kakan. Förvara i kylen.

Thursday, October 23, 2014

Dal Makhani

När vi var på Bali i början av oktober åt vi på en Indisk restaurang så god dal makhani att jag ville testa att göra den hemma också. Jag googlade runt lite och hittade många recept på maträtten. Jag blandade ihop recept och gjorde min egen version. Jag måste säga att det blev så gott! Servera med ris och/eller naan till.

When we were in Bali in the beginning of October, we ate at an Indian restaurant so good dal makhani that I wanted to try to make it at home as well. I googled around a bit and found many recipes for the dish. I mixed up different recipes and made my own version. I must say it was so good! Serve with rice and/or naan.



Dal Makhani

2,5 dl whole black lentils
1 dl kidney beans
7 dl water
1 tsp salt
0,5 tsp red chili powder

2 tsp coconut oil or butter
1 tsp cumin seeds
2 tsp garlic-ginger paste
1 onion, chopped
4 medium size tomatoes, chopped
1,5 tsp garam masala
1 tsp chili powder
salt to taste
3 tbsp soy cream / heavy cream

Soak the lentils and beans overnight. Drain and cook the lentils and kidney beans in 7 dl of water with salt and chili powder for about 40 minutes.

In a large skillet, add oil and heat on medium-high heat. Add cumin seeds and when they crackle add garlic-ginger paste and onions, saute until golden. Add the tomatoes and cook until the tomatoes are mushy. Stir in garam masala, chili powder and salt. Pour the mixture into the lentil-bean mixture and let simmer for 30-60 minutes. Add the cream and mix well. Let simmer for a few more minutes, then serve with rice or naan.


Dal Makhani

2,5 dl hela svarta linser
1 dl kidneybönor
7 dl vatten
1 tsk salt
0,5 tsk röd chilipulver

2 tsk kokosolja eller smör
1 tsk kummin
2 tsk vitlöks-ingefärapasta
1 lök, hackad
4 medelstora tomater, hackade
1,5 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
salt efter smak
3 msk sojagrädde / grädde

Blötlägg linser och bönor över natten. Häll bort vattnet och koka linserna och kidneybönorna i 7 dl vatten med salt och chilipulver i ca 40 minuter.

I en stor stekpanna, värm olja och på medelhög värme. Lägg i kummin och när de sprakar tillsätt vitlöks-ingefärapasta och lök, stek tills gyllene. Lägg tomaterna i och koka tills tomaterna är mosiga. Rör i garam masala, chilipulver och salt. Häll blandningen i lins-bönblandningen och låt sjuda i 30-60 minuter. Tillsätt grädden och blanda väl. Låt sjuda i några minuter och servera med ris eller naan.

Wednesday, October 22, 2014

Wake me up Juice

Att starta dagen med en fräsch juice gör att man vaknar till och får en boost av c-vitamin. Dagen kan inte bli annat än bra efter det :)  

Idag är det helgdag i Singapore då Deepavali firas. Deepavali eller ljusets högtid markerar början av det hinduiska nyåret. Här har jag skrivit tidigare om högtiden.

To start the day with a fresh juice makes you wake up and gives a boost of vitamin c. The day can not be anything but good after that :)

Today is a public holiday in Singapore since Deepavali is celebrated. Deepavali or festival of light marks the beginning of the Hindu New Year. Here I have written before about the festival.


Wake me up Juice

1 large red grapefruit
2 carrots
2 apples
small piece of fresh ginger

Put all the ingredients in a juicer. Pour into a glass or bottle and enjoy immediately.


Väck mig Juice

1 stor röd grapefrukt
2 morötter
2 äpplen
liten bit färsk ingefära

Lägg alla ingredienser i en juicepress. Häll i ett glas eller flaska och njut omedelbart.

Tuesday, October 21, 2014

Peanut Butter Chocolate Cookies

För några dagar sedan bloggade jag om ett kakrecept med banan och jordnötssmör. Idag använder jag jordnötssmör och choklad, vilka också är en god kombo. Dessutom bidrar kokossocker med en god kolasmak.

Chocolate and peanut butter is a good combo and that's what I have used as flavoring in these cookies. Moreover, coconut sugar gives a good caramel flavor.


Peanut Butter Chocolate Cookies
12-14 small cookies

1 flax egg (1 tbsp flaxseed meal + 2,5 tbsp water)
0,5 dl coconut oil
1 dl coconut sugar
1,5 dl almond flour
1 dl rolled oats, gf
1,5 tbsp powdered peanut butter, pb2
chocolate chips

Mix all the ingredients in a bowl. Roll the batter into balls and place onto a parchment paper lined baking sheet. Flatten them slightly and top with chocolate. Bake the cookies in 175 C for about 12-15 minutes. Let cool. Decorate with peanut butter if you want.


Jordnötssmör Choklad Cookies
12-14 små kakor

1 linfröägg (1 msk linfrömjöl + 2,5 msk vatten)
0,5 dl kokosolja
1 dl kokossocker
1,5 dl mandelmjöl
1 dl havregryn, gf
1,5 msk pulvriserat jordnötssmör, PB2
chokladchips

Blanda alla ingredienser i en skål. Rulla smeten till bollar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta till dem lite och toppa med choklad. Grädda kakorna i 175 C i ca 12-15 minuter. Låt svalna. Dekorera med jordnötssmör om du vill.

Monday, October 20, 2014

Tomato-Chickpea Sauce

Grönsakssås smaksatt med spiskummin är dagens tips till lunch / middag. Gärna serverat med råris och grönsaker. Den här typen av sås är väldigt enkel att laga och man kan bra ta de grönsaker man redan har hemma.

Vegetable sauce flavored with cumin is the tip of the day for lunch / dinner. Gladly serve the sauce with brown rice and vegetables. This sauce is easy to make and you can use the vegetables you already have at home. 


Tomato-Chickpea Sauce

1 red onion, chopped
0,5 zucchini, chopped
0,5 bell pepper, chopped
1 can diced tomatoes or ready tomato sauce
2 dl chickpeas
ground cumin
salt
pepper

Fry the onion in a skillet with some oil. Add the zucchini and bell pepper and fry for a couple of minutes. Add the tomatoes and chickpeas and cook for 15-20 minutes. Season to taste. Serve with brown rice.


Tomat-Kikärtssås

1 rödlök, hackad
0,5 zucchini, hackad
0,5 paprika, hackad
1 burk tärnade tomater eller färdig tomatsås
2 dl kikärter
malen kummin
salt
peppar

Stek löken i en stekpanna med lite olja. Tillsätt zucchini och paprika och stek ett par minuter. Tillsätt tomater och kikärtor och koka i 15-20 minuter. Smaka av. Servera med råris.

Sunday, October 19, 2014

Butter Croissants with coconut sugar

Jag bakar croissanter regelbundet, fryser in dem ogräddade och gräddar dem till helgfrukosten. Denna gång använde jag kokossocker och en del av vetemjölmängden ersätta jag med fint fullkornsmjöl. Det blev mycket lyckat och något jag kommer att fortsätta göra. Här har du mitt recept och om du gillar croissanter så tycker jag att du skall testa att baka dem själv. Ibland köper jag färdiga, men jag blir oftast besviken då de är torra och smakar inte så mycket. Hemmagjorda är bäst!

I bake croissants regularly, I freeze them unbaked and bake them for weekend breakfast. This time, I used coconut sugar and part of the wheat flour I replaced with fine wholewheat flour. It was very successful and something I will continue to do. Here's my recipe and if you like croissants, I think you should try to bake them yourself. Sometimes I buy ready-made, but I'm usually disappointed when they are dry and does not taste that much. Homemade is the best!



Saturday, October 18, 2014

Banana Peanut Butter Cake

Banan och jordnötssmör äter jag gärna som mellanmål, men denna smakkombination passar även bra i bakverk. Lite choklad i hade också passat. Jag serverade kakan med vaniljglass. 

I eat happily banana and peanut butter as a snack, but this flavor combination is also great in baked goods. You could add chocolate chips as well. I served the cake with vanilla ice cream.



Banana Peanut Butter Cake

1 large banana, mashed
0,5 dl peanut butter
0,5 dl coconut sugar
2 tbsp quark
1,5 tbsp coconut oil
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 dl almond flour
1 dl oat flour
0,5 dl rolled oats
0,5 tsp baking powder
pinch of salt

Stir together the banana, peanut butter, coconut sugar, quark, coconut oil, egg and vanilla until smooth. Add the dry ingredients and stir until combined. Pour the batter into a small parchment paper lined baking pan. Bake in 175 C for 20- 25 minutes.


Banan Jordnötssmörkaka

1 stor banan, mosad
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl kokossocker
2 msk kvarg
1,5 msk kokosolja
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1 dl mandelmjöl
1 dl havremjöl
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
nypa salt

Rör ihop banan, jordnötssmör, kokossocker, kvarg, kokosolja, ägg och vanilj tills slät. Blanda i de torra ingredienserna och rör om tills kombinerat. Häll smeten i en liten bakplåtspappersklädd bakform. Grädda i 175 C i 20-25 minuter.

Friday, October 17, 2014

Ricotta Sundried Tomato Quiche

Det här är en paj jag gör ofta. Ricotta som fyllning är en favorit, den är krämig och len och soltorkad tomat ger en god smak som passar ihop med den milda ricottan. Vad använder du ricotta till, berätta gärna?

This is a quiche I do regularly. Ricotta as filling is a favourite of mine, it's creamy and smooth and sun-dried tomatoes adds a nice flavor that goes well with the mild ricotta. How do you use ricotta, please let me know?


Ricotta Sundried Tomato Quiche

crust
2,5 dl whole wheat flour
75 g quark
50 g butter, softened
pinch of salt

filling
250 g ricotta
50 g parmesan, grated
5 sundried tomatoes, chopped
1 gralic clove, grated
basil
salt
pepper

Mix flour, quark, butter and salt into a smooth dough and press into a baking pan. Mix the ricotta, parmesan cheese, sundried tomato, garlic and spices. Pour the filling over the crust and bake at 200 C for 20-25 minutes.


Ricotta Soltorkad Tomatpaj

pajbotten
2,5 dl fullkornsmjöl
75 g kvarg
50 g smör, mjukt
nypa salt

fyllning
250 g ricotta
50 g parmesan, riven
5 soltorkad tomat
1 vitlöksklyfta, riven
basilika
salt
peppar

Blanda mjöl, kvarg, smör och salt till en jämn deg och tryck den i en bakform. Blanda ricotta, parmesan, soltorkad tomat, vitlök och kryddor. Häll fyllningen över pajbotten och grädda i 200 C grader i 20-25 minuter.

Thursday, October 16, 2014

Gluten-Free Banana Cake

Har du bananer som blivit sådär bruna att du inte vill äta dem längre. Släng dem inte, utan baka en kaka istället. Bananer gör kakor väldigt saftiga och smaken fördjupas dessutom dagen efter kakan bakats. 

If you have bananas that have become so brown that you do not want to eat them anymore. Do not throw them, bake a cake instead. Bananas make cakes very moist and the flavour deepens the day after the cake has been baked.



Gluten-Free Banana Cake

100 g butter
2 dl coconut sugar
2 eggs
3 ripe bananas, mashed
0,5 dl quark
2 tsp lemon juice
1 tsp vanilla extract
2 dl almond flour
2 dl oat flour, gf or rice flour
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/4 tsp salt

Preheat oven to 175 C degrees. Line a 20 x 20 pan with baking paper. Cream butter and sugar. Add the eggs and whisk well. Add the banana, quark, lemon juice, and vanilla extract, and mix. Then add the flour, baking soda, baking powder, cinnamon and salt. Pour the batter into the pan and bake for 30 minutes. Let cool.


Glutenfri Banankaka

100 g smör
2 dl kokossocker
2 ägg
3 mogna bananer, mosade
0,5 dl kvarg
2 tsk citronsaft
1 tsk vaniljextrakt
2 dl mandelmjöl
2 dl havremjöl, gf eller rismjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1/4 tsk salt

Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 x 20 form med bakplåtspapper. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen och vispa väl. Blanda i banan, kvarg, citronsaft och vaniljextrakt. Tillsätt sedan mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och salt. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna.