Thursday, July 31, 2014

Berry Almond Cake

En saftig, glutenfri kaka med hallon och blåbär. Jag valde att tillsätta mandelextrakt för jag tycker att det passar så bra ihop med bär, framförallt med hallon. Jag hade en påse kokossocker med smak av ingefära och den gav kakan en ton av ingefära. Gott!

A moist, gluten free cake with raspberries and blueberries. I chose to add almond extract because I think it goes so well with berries, especially raspberries. I had a bag of coconut sugar flavored with ginger and it gave the cake a hint of ginger. Yum!


Berry Almond Cake

0,5 dl coconut oil, melted
1,5 dl coconut-ginger sugar (coconut sugar or brown sugar can also be used)
1 egg
0,5 dl quark
1,5 dl oat flour
1 dl almond flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon
1/4 tsp almond extract
pinch of salt
1-1,5 dl berries

Stir together coconut oil and sugar. Add the egg and stir well. Add the quark, flours, baking powder, cinnamon, almond extract and salt. Stir until combined. Pour the batter into a parchment paper lined baking tin. Top with berries and press them slightly into the batter. Bake at 175 C for about 30 minutes. Let cool.


Bär-Mandelkaka

0,5 dl kokosolja, smält
1,5 dl kokos-ingefärasocker (kokossocker eller farinsocker kan också användas)
1 ägg
0,5 dl kvarg
1,5 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
1/4 tsk mandelextrakt
nypa salt
1-1,5 dl bär

Rör ihop kokosolja och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt kvarg, mjöl, bakpulver, kanel, mandelextrakt och salt. Rör om tills allt är blandat. Häll smeten i en bakplåtspappesklädd bakform. Toppa med bär och pressa dem lätt i smeten. Baka vid 175 C för ca 30 minuter. Låt svalna.


Wednesday, July 30, 2014

Nectarine Cardamom Chia Pudding

Enkelt, fräscht och gott. För att inte tala om hur nyttigt det dessutom är. Man håller sig mätt länge på chiapudding och därför passar den så bra att äta till frukost.

Simple, fresh and delicious. Not to mention how healthy it is. It's very filling, and therefore it's good to eat for breakfast.



Nectarine Cardamom Chia Pudding

2 dl almond milk (3(4 cup + 1 tbsp)
2,5 tbsp chia seeds
1 nectarin, chopped
vanilla, after taste
cardamom, after taste

Stir all the ingredients in a bowl and put in the fridge for a couple of hours or overnight. Add some more milk if it's too thick. Top with more nectarine pieces and serve.


Nektarin Kardemumma Chiapudding

2,5 dl mandelmjölk
2,5 msk chiafrön
1 nektarin, hackad
vanilj, efter smak
kardemumma, efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ i kylen ett par timmar eller över natten. Lägg till lite mjölk om den är för tjock. Toppa med fler nektarinbitar och servera.

Tuesday, July 29, 2014

Puro Fairtrade Coffee and Ice cream recipe

Jag fick hemskickad kaffe från Puro för att testa deras Fairtrade kaffe. Puro skapades 2005 och har sedan starten, alltid anskaffat Fairtrade, ekologiskt och skuggodlat kaffe. Puro Fairtradekaffe blandas, rostas och förpackas i belgiska Turnhout av Miko – ett företag som har ägnat sig åt kafferostning sedan 1801. Puro köper och skyddar regnskogar och arbetar aktivt tillsammans med World Land Trust. Här kan du se en video om hur Puro började.

I största delen av världen finns Puro tillgängligt i kaféer, hotell och restauranger, men i Sverige är Puro för närvarande endast tillgänglig i kontor, via kaffekompaniet.se

Puro Fairtrade erbjuder också te och varm choklad och en mängd andra artiklar.

Jag har smakat på all tre sorter och min favorit blev Bio-Organic, som har toner av choklad och citrus. Som många av er vet är jag inte så mycket för varmt kaffe, men jag dricker det gärna i en frappuccino eller har det som smaksättare i bakverk. Så därför får ni idag ett recept på glass med smak av Puro kaffe. 



I got sent home Puro Fairtrade coffee to try. Puro was created in 2005 and since its conception, has always sourced Fairtrade, organic and shade grown coffee. Puro Fairtrade coffee is blended, roasted and packed in Turnhout, Belgium by Miko, a company that has been roasting coffee since 1801. Puro buys and protects rainforests and are actively working alongside the World Land Trust. Here you can see a video on how Puro started.

In most of the world Puro is available in cafes, hotels and restaurants but in Sweden Puro is currently only available to offices, through kaffekompaniet.se 

I have tasted all three varieties and my favorite is the Bio-Organic, which has hint of chocolate and citrus. I am also going to bake something delicious with these coffees.

Puro Noble, medium roast with hints of fruit and hazelnut

No-Churn Coffee Chocolate Chip Ice Cream

3 dl whip cream
2 dl condensed milk
2 tbsp ground coffee
100 g dark chocolate chips

Whisk all the ingredients, except for the chocolate,  in a bowl until soft peaks form. Pour into a container and stir in chocolate. Freeze for 6 hours or overnight.  Take from the freezer 15-20 minutes before serving.


Kaffe Chokladglass utan glassmaskin

3 dl vispgrädde
2 dl kondenserad mjölk
2 msk kaffepulver
100 g mörk choklad, bitar

Vispa alla ingredienser, med undantag av chokladen, i en skål tills mjuka toppar bildas. Häll in i en behållare och rör i choklad. Frys i 6 timmar eller över natten. Ta fram från frysen 15-20 minuter innan servering.

Monday, July 28, 2014

Lemon Cake

Citron är väldigt fräscht i bakverk och jag tycker om smaken den ger bakverk. Det här är en enkel, men mycket god kaka. Servera som sådan eller med glass till. Min man testade att äta den med hallonsylt och han tyckte det var gott :) Alla på sitt vis!

Lemon is very fresh in cakes and I like the flavor it gives to baked goods. This is a simple, but very tasty cake. Serve as it is or with ice cream. My husband tried to eat it with raspberry jam and he thought it was good :)



Lemon Cake

1 1/4 dl sugar
2 eggs, at room temperature
1 lemon, grated zest and juice
100 g butter, melted and cooled
2 dl flour
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2 tbsp quark
0,5 tsp vanilla extract

Preheat the oven to 175 C degrees. Butter the sides and bottom of a loaf pan. Dust with flour and set aside. In a bowl whisk together the sugar, eggs, lemon zest and lemon juice. Add the melted butter and flour, baking powder, and salt until incorporated. Add the quark and vanilla, and stir. Pour the batter into the prepared pan. Bake for 30-40 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Let cool in the pan for at least 15 minutes. Slice and serve.



Citronkaka

1 1/4 dl socker
2 ägg, vid rumstemperatur
1 citron, rivet citronskal och saft
100 g smör, smält och svalnat
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 msk kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 C grader. Smör sidorna och botten av en brödform. Pudra med mjöl och ställ åt sidan. I en skål vispa ihop socker, ägg, citronskal och citronsaft. Tillsätt smält smör och mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt sedan kvarg och vanilj och blanda. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i 30-40 minuter eller tills en tandpetare införs i mitten kommer ut ren. Låt svalna i formen i minst 15 minuter. Skär i skivor och servera.

Sunday, July 27, 2014

Double Chocolate Strawberry Smoothie

Jag deltog i ytterligare en utmaning på instagram, temat var smoothies. Här ser ni mitt bidrag, dubbel choklad-jordgubbssmoothie toppad med bitar av en choklad-questbar. Och jag var en av de tre vinnarna som vann en låda med questbars (proteinbarer). 

I participated in yet another challenge on instagram, the theme was smoothies. Here you see my contribution, double chocolate-strawberry smoothie topped with pieces of a chocolate-questbar. And I was one of the three winners who won a box of questbars (protein bars).


Double Chocolate Strawberry Smoothie

2 bananas, frozen
1 handful of strawberries
1-2 tbsp cacao powder
almond milk
double chocolate chunk questbar, cut into pieces

Mix all the ingredients, except for the questbar, in a blender. Pour into a glass and top with strawberries and questbar pieces.


Dubbel Choklad Jordgubbssmoothie 

2 bananer, frysta 
1 handfull jordgubbar 
1-2 msk kakaopulver 
mandelmjölk 
dubbel choklad questbar, skuren i bitar 

Blanda alla ingredienser, förutom questbaren, i en mixer. Häll upp i glas och toppa med jordgubbar och questbarbitar.

Saturday, July 26, 2014

Couscous-Lentil-Vegetable Salad

Halloumi är något jag kunde äta varje dag, för det är ju bara så gott. Men, det är bra att variera sig i kosten, så därför blir det inte halloumi dagligen :) Stekt halloumi tillsammans med couscous-linser-grönskasblandning är mycket gott. Man kan välja att äta couscousen kall eller varm, båda funkar. 

Halloumi is something I could eat every day, because it's just so good. However, it is good to vary in the diet, so it will not have halloumi daily :) Fried halloumi with couscous-lentil-vegetable mixture is really good. You can choose to eat the couscous cold or warm, both works.


Couscous-Lentil-Vegetable Salad

couscous
lentils, cooked
red onion, chopped (fried if you like)
vegetables (I had peas, pepper, corn)
salt
pepper

fried halloumi

Prepare the couscous according to the instructions on the package. Mix couscous with lentils, onion, vegetables and season to taste. Serve with fried halloumi. 


Couscous-lins-grönsakssallad 

couscous 
linser, kokta 
rödlök, hackad (stekt om du vill) 
grönsaker (jag hade ärter, paprika, majs) 
salt 
peppar 

stekt halloumi 

Förbered couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda couscous med linser, lök, grönsaker och krydda efter smak. Servera med stekt halloumi.

Friday, July 25, 2014

Juice with Rhubarb

Jag testade att ha rabarber i juice och det blev mycket fräscht och gott. Jag gillar när juicerna är lite syrliga. Sötma kommer från mango och apelsin. Ingefära har jag nästan i alla juicer, den ger en god smak och är dessutom nyttig. 

I tried to have rhubarb in my juice and it was very fresh and tasty. I like it when the juices are a bit tart. The juice gets its sweetness from mango and orange. I add ginger to almost all my juices, it gives a good flavor and it's good for you.


Thursday, July 24, 2014

Yoghurt Barn Amsterdam

En söndag i juni hade vi bokat bord på Yoghurt Barn, för att inmundiga High tea. Yoghurt Barn är ett café som specialiserat sig på ekologisk yogurt med olika läckra toppingar. Men de erbjuder också annat gott, såsom kakor, brownies, smoothies, glass (frozen yogurt). Här nedan på bilderna ser ni godsakerna som ingick i high tea för två personer. Mätta och belåtna gick vi därifrån med en doggy bag i handen :)

One Sunday in June, we had booked a table at Yoghurt Barn, to consume High Tea. Yoghurt Barn is a cafe specializing in organic yogurt with various tasty toppings. But they also offer other goodies such as cookies, brownies, smoothies, ice cream (frozen yogurt). Down below you can see the goodies that were included in the high tea for two persons. It was good, and we left the cafe satisfied and with a doggy bag:)

8 olika tesorter att välja bland, t.ex. Champagne, Hello Sunshine
8 different teas to choose from, such as Champagne, Hello Sunshine


Tre olika sorters bröd, äppeljuice, chokladmuffins, granola bar...
Three different kinds of bread, apple juice, chocolate muffin, granola bar...

Fyra olika yogurtar med varierande topping...
Four different yogurt with various toppings...

brownie, speculoos, jordgubbar, fikon, granola, banan, nötter...
brownie, speculoos, strawberries, figs, granola, banana, nuts...

Chokladbrownie
Chocolate brownie

Wednesday, July 23, 2014

Banana Peanut Butter Towers

Ett enkelt men gott mellanmål, bananskivor fyllda med nötsmör och toppade med kokos.

A simple but good snack, banana slices filled with nut butter and topped with coconut.




Tuesday, July 22, 2014

Indian Vegetable Biryani with Quinoa

Biryani kommer från det persiska ordet beryā, som betyder "stekt, rostad". Den har sitt ursprung i Turkiet och Persien. Den innehåller egentligen ris, men då vi sällan äter ris fick det bli quinoa. Gillar man koriander passar den kryddan också att använda.

Biryani comes from the Persian word beryā, which means "fried, roasted." It originated in Turkey and Persia. It contains rice, but since we rarely eat rice I used quinoa instead. If you like coriander it goes well in this dish.


Indisk Grönsaks Biryani med Quinoa

0,5 msk kokosolja
2 msk russin
2 msk mandel, hackad
0,5 tsk gurkmeja
1/4 tsk kummin
1/4 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
2 dl quinoa, okokt
5 dl vatten
salt

grönsaker
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk ingefära, riven
1 liten broccoli
1-2 morötter, skivade tunt
vatten
salt

Smält olja i en kastrull. Tillsätt russin, mandel, gurkmeja, spiskummin, kardemumma och kanel och stek under omrörning tills rostat, ca 1-2 minuter. Tillsätt quinoa och stek i 1 minut. Tillsätt vatten och salt och koka upp. Låt sjuda tills quinoan är klar, cirka 20 minuter. Ta bort från värmen.

Under tiden gör grönsakerna. Smält olja i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök , stek i ca 1 minut. Tillsätt ingefära och stek under omrörning, tills doftande. Rör i broccoli, morötter och salt. Tillsätt vatten för att täcka grönsakerna och koka tills grönskaerna är mjuka.

Blanda grönsaksblandningen med quinoablandningen. Krydda med salt efter smak. Toppa med mandel.


Indian Vegetable Biryani with Quinoa

0,5 tbsp coconut oil
3 tbsp raisins
3 tbsp almonds or cashews, chopped
0,5 tsp turmeric
1/4 tsp cumin seeds
1/4 tsp cardamom
0,5 tsp cinnamon
2 dl quinoa, uncooked (3/4 cup +1 tbsp)
5 dl water (2 cups)
salt

vegetables
1 red onion, chopped
1 garlic clove, grated
1 tbsp ginger, grated
1 small broccoli
1-2 carrots, sliced thinly
water
salt

Melt the oil in a saucepan. Add the raisins, almonds, turmeric, cumin seeds, cardamom, and cinnamon and cook, stirring, until toasted, about 1-2 minutes. Add the quinoa and cook for 1 minute. Add the water and salt and bring to a boil. Let simmer until the quinoa is ready, around 20 minutes. Remove from the heat.

Meanwhile, make the vegetables. Melt the oil in a saucepan. Add the onion and garlic, cook for about 1 minute. Add the ginger and cook, stirring, until fragrant. Stir in the broccoli, carrots, and salt. Add water to cover the vegetables, and cook, until the vegetables are tender.

Add the vegetable mixture to the quinoa mixture and stir. Season with salt to taste. Top with almonds and serve.

Monday, July 21, 2014

Balsamic Roasted Strawberries

Har du testat att rosta jordgubbar? Jordgubbarna får en djup och god smak och passar bra att servera till plättar, glass... Gott!

Have you tried roasting strawberries? The strawberries gets a deep and good taste and is goes well with pancakes, ice cream... Yum!


Balsamic Roasted Strawberries

450 g strawberries
1-2 tbsp coconut sugar
3 tbsp balsamic vinegar

Preheat oven to 200 C degrees. Hull strawberries and cut in halves or quarters. Place the strawberries, sugar and vinegar in a ovenproof dish. Stir to combine. Roast for 30 minutes or until vinegar is reduced and thickened and syrupy. Stir once or twice while roasting. Serve with your oatmeal, chia pudding or stir into your overnight oats. You can also add these to smoothies.


Balsamico Rostade Jordgubbar

450 g jordgubbar
1-2 msk kokossocker
3 msk balsamvinäger

Värm ugnen till 200 C grader. Hull jordgubbar och skär i halvor eller fjärdedelar. Placera jordgubbar, socker och vinäger i en ugnsfast form. Blanda. Rosta i 30 minuter eller tills vinägern reducerats och blivit tjock, sirapslik. Rör om en eller två gånger. Servera med havregrynsgröt, chiapudding eller blanda ner i overnight oats. Du kan också använda dem i smoothies, på plättar…

Sunday, July 20, 2014

Cherry Almond Squares

Även om jag kan kan äta vitt vetemjöl, så tycker jag att det är roligt att testa baka glutenfritt. Och jag vet att många av er, mina läsare, gillar glutenfria recept. I den här kakan använde jag både mandel- och kokosmjöl. Kakan innehåller inget fett/olja och får sin saftighet av kvargen istället. 

Although I can eat white flour, I think it's fun to try to bake gluten-free. In this cake, I used both almond and coconut flour. And I know that many of you, my readers, like gluten-free recipes. The cake contains no fat /oil and gets its moistness from quark.



Cherry Almond Squares

2,5 dl almond flour
1 dl coconut flour
1 dl coconut sugar
1,5 tsp baking powder
pinch of salt
1 1/4 dl quark
2 eggs
1 tsp almond extract
1 dl fresh cherries, chopped

Preheat the oven to 180 C. Line a baking pan (20 x 20 cm) with parchment paper.
Put all the dry ingredients in a bowl and mix. Add quark, eggs and almond extract and stir. Pour the batter into the baking pan and bake for 20 minutes. Let cool and serve with vanilla ice cream.


Körsbär-Mandelrutor

2,5 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl kokossocker
1,5 tsk bakpulver
nypa salt
1 1/4 dl kvarg
2 ägg
1 tsk mandelextrakt
1 dl färska körsbär, hackad

Sätt ugnen på 180 C. Klä en bakform (20 x 20 cm) med bakplåtspapper.

Lägg alla torra ingredienser i en skål och blanda. Blanda i kvarg, ägg och mandelextrakt. Häll smeten i bakformen och grädda i 20 minuter. Låt svalna och servera med vaniljglass.

Saturday, July 19, 2014

Vegan and Gluten-Free Chocolate Brownies

Brownies som blir bättre då de får stå i kylen en stund. De här blev väldigt goda, men var smuliga om de inte fått stå i kylen. Så det är ett tips om du testar dessa. Jag har testat att baka dessa med linfrö-ägg också, men även då var de en aning smuliga.

Brownies that get better after a while in the fridge. These are very good, but they crumble, so my tip for you, if you make them, is to put them in the fridge before serving. I have tried to bake them with linseed-eggs too, but even then they were a little crumbly.


Vegan and Gluten-Free Chocolate Brownies

4 tbsp coconut oil
1 dl coconut sugar
1 tsp vanilla
1 dl amond flour
1 dl rice flour
4 tbsp cacao powder
3 tbsp almond milk
0,5 tsp baking powder
pinch of salt
4 tbsp cacao nibs or dark chocolate chips

Mix coconut oil, coconut sugar and vanilla in a bowl. Add the rest of the ingredients and stir until combined. Pour the thick batter into a parchment paper lined baking dish and bake in 175 C for 12-15 minutes. Let cool, and put in the fridge for 1-2 hours (otherwise they crumble easily)


Vegan och glutenfria Chokladbrownies

4 msk kokosolja
1 dl kokossocker
1 tsk vanilj
1 dl mandelmjöl
1 dl rismjöl
4 msk kakaopulver
3 msk mandelmjölk
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
4 msk cacao nibs eller mörk choklad chips

Blanda kokosolja, kokossocker och vanilj i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills blandat. Häll den något tjocka smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform och grädda i 175 C i 12-15 minuter. Låt svalna ochh ställ i kylskåp för 1-2 h (annars smular de lätt).

Friday, July 18, 2014

Rye Buns

När man vill ha färskt bröd relativt snabbt, kan man baka dessa bröd. För att öka nyttigheterna i bröden tillsatte jag hampa- och pumpafrön. 

When you want fresh bread fairly quickly, you can bake these breads. To increase the healthiness in the breads I added both hemp and pumpkin seeds.


Rye Buns

3,5 dl rye flour
2 tbsp hemp seeds
1 tbsp pumpkin seeds
0,5-3/4 tsp salt
0,5 tsp dry yeast
1,5 dl water
1 tsp coconut oil

Put 2 dl of the flour in a bowl and add the seeds, salt and dry yeast. Stir together. Then add the water and coconut oil. Stir until smooth and add more flour until you have a smooth, somewhat sticky dough. Cover and let rise for 30-60 minutes. Knead the dough a little and shape into 4 small buns, using floured hands. It's a little sticky, that's how it should be. Let rise for another 20-30 minutes. Bake in 200 C for 10-12 minutes.


Rågsemlor

3,5 dl rågmjöl
2 msk hampafrön
1 msk pumpafrön
0,5-3/4 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
1,5 dl vatten
1 tsk kokosnötolja

Sätt 2 dl av mjölet i en skål och tillsätt frön, salt och torrjäst. Rör ihop. Tillsätt sedan vattnet och kokosolja. Rör om tills slät och tillsätt mer mjöl tills du har en smidig, något kladdig deg. Täck över och låt jäsa i 30-60 minuter. Knåda degen lite och forma till 4 små semlor, med hjälp av mjölade händer. Det kommer att vara lite kladdigt, men det är meningen. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.

Thursday, July 17, 2014

Carrot Cake with Coconut Glaze

Jag försöker bäst det går att använda massan som blir över när jag gör juice. Denna gång blev det morotskaka med kokosglasyr. Jag använde inget sötningsmedel, men om man vill att de skall vara sötare, kan man tillsätta t.ex. hackade dadlar eller dadelsirap. 

I try the best I can to use the pulp when I make juice. This time I made carrot cake with coconut frosting. I used no sweetener, but if you want them to be sweeter, you can add eg chopped dates or date syrup.


Carrot Cake with Coconut Glaze (using carrot pulp)

3 dl carrot pulp from juicing
4 tbsp desiccated coconut
1 tsp cinnamon
1/4 tsp cardamom
water, if needed

Mix everything together in a bowl. If the mixture is dry, add some water. Press the mixture firmly into a baking dish lined with parchment paper. Put in the freezer. Melt coconut butter and drizzle on the cake. Put back in the freezer for 30-60 minuter before cutting into squares. Store in the fridge.

If you like them sweeter add chopped dates, dat syrup, or maple syrup/agave.


Morotskaka med kokosglasyr (av morotsmassa)

3 dl morotmassa från juice
4 msk kokosflingor
1 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
vatten, om det behövs

Blanda allt tillsammans i en skål. Om blandningen är torr, tillsätt lite vatten. Tryck blandningen i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Ställ i frysen. Smält kokossmör och stänk på kakan. Ställ tillbaka i frysen i 30-60 minuter. Skär i rutor. Förvara i kylen.

Wednesday, July 16, 2014

Strawberry Banana Peanut Butter Ice Cream

Glass är gott när det är soligt och varmt. Det är dessutom enkelt att göra denna hälsosamma glass. Bara att mixa ihop allting. Klart att njutas ute i solen. 

Ice cream is good when it's sunny and warm. It's so simple to make this healthy ice cream. Just mix everything together. Ready to be enjoyed outside in the sun.


Strawberry Banana Peanut Butter Ice Cream

handful of strawberries, frozen
1 banana, frozen
1 tbsp peanut butter
water or milk of your choice

Mix everything in a blender or use a hand blender. Pour into a glass and enjoy.



Jordgubb Banan Jordnötssmörglass 

handfull jordgubbar, frysta 
1 banan, fryst 
1 msk jordnötssmör 
vatten eller mjölk som du väljer 

Mixa allt i en mixer eller använd en stavmixer. Häll upp i ett glas och njut.