Saturday, May 31, 2014

Gluten-Free and Egg-Free Orange Cranberry Muffins

Apelsin och tranbär en en smakkombination som jag tycker om. Istället för socker använde jag kondenserad mjölk som sötningsmedel. Mjölken gör att de blir krämiga och mjuka. 

Orange and cranberry is one flavor combination that I like. Instead of sugar, I used condensed milk as sweetener. The milk makes them creamy and soft.


Gluten-Free and Egg-Free Orange Cranberry Muffins

1 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
1,5 tsp baking powder
1 dl condensed milk
0,5 dl orange juice, fresh
1 tsp orange zest
1 tsp vanilla extract
40 g butter, melted
2 tbsp dried cranberries

Pre-heat the oven to 175 C degrees. Put the flour and baking powder in a bowl and stir. Add the remaining ingredients and stir until combined. Pour the batter into 6 muffin cups and bake in the oven for 12-15 minutes.


Gluten-fria och Ägg-fria Apelsin TranbärsmuffinsOCH t back in the freezer
täll i ve.l hours or overnight.. Top the cakes with the crumbs andput back in the freezer

1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl kondenserad mjölk
0,5 dl apelsinjuice, färskpressad
1 tsk apelsinskal
1 tsk vaniljextrakt
40 g smör, smält
2 msk torkade tranbär

Värm ugnen till 175 C grader. Lägg mjöl och bakpulver i en skål och rör om. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills allt är blandat. Häll smeten i 6 muffinsformar och grädda i ugnen i 12-15 minuter.

Friday, May 30, 2014

Carrot Mayonnaise

När jag läste om morotsmajonnäs hos Jael, ville jag testa att göra den. Jag tycker den blev mycket god. Titta gärna in hos henne för mera goda on inspirerande recept. 

When I saw the recipe for carrot mayonnaise at Jael, I knew I had to try it. I think it was very good. Please take a look at her blog for more good and inspiring recipes.


Morotsmajonnäs

250 g morötter, skivade
3-4 msk tahini
3 msk olivolja
salt
svartpeppar
paprika

Skala och skiva morötterna. Koka dem i vatten tills de är mjuka. Häll bort kokvattnet och låt morötterna svalna. Med en stavmixer blanda morötter, tahini, olja och kryddor. Förvara majonnäsen i kylskåp i ca 1 vecka.


Carrot Mayonnaise

250 g carrots, sliced
3-4 tbsp tahini
3 tbsp olive oil
salt
black pepper
paprika

Peel and slice the carrots. Boil them in water until tender. Drain the cooking water and allow the carrots to cool. With a hand blender mix the carrots, tahini, oil and spices. Store the mayonnaise in the refrigerator for about 1 week.

Thursday, May 29, 2014

Buns with Coconut Sugar and Almond Paste

Från superfood bröd till bullor med inte så mycket superfood i sig :) Men de är goda för själen. Mandelmassan gör att de blir extra saftiga och goda. 

From superfood bread to buns with not much superfood in them :) But they are good for the soul. Almond paste makes them extra moist and delicious.


Bullor med Kokossocker och Mandelmassa

7-8 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokossocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mandelmjölk (42°)

fyllning
150 g mandelmassa, riven
100 g smör
2 msk kokossocker
1 msk vaniljsocker

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och bred fyllningen på degen. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna bredvid varandra i en ugnsform eller i muffinsformar. Låt jäsa 1-2 h.

Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem i 200 grader mitt i ugnen, ca 15 minuter.



Buns with Coconut Sugar and Almond Paste

7-8 dl flour
1,5 dl almond flour
1 dl coconut sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42 °)

filling
150 g almond paste, grated
100 g butter
2 tbsp coconut sugar
1 tbsp vanilla sugar

Mix flours, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Put the dough on a floured surface and roll out into a rectangle. Mix all ingredients for the filling in a bowl and spread the filling on the dough. Roll up and cut into 2 cm thick slices. Place buns side by side in a baking dish or muffin cups. Let rise 1-2 hours.

Brush the buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake in 200 C oven, about 15 minutes.


Wednesday, May 28, 2014

Superfood Buns with Chia Seeds and Baobab

Chiafrön kan användas till så mycket annat än bara puddingar och i smoothies. I dessa bröd blandade jag detta superfrö tillsammans med en annan supefood, baobab. Baobab är c-vitmainrik och innehåller järn, kalcium, kalium och magnesium. Ett superfood bröd uppstod :)

Chia seeds can be used for so much more than just puddings and in smoothies. In these bread I used chia with another supefood, baobab. Baobab is rich in vitamin C, and contains iron, calcium, potassium and magnesium. A superfood bread arose :)


Superfood Buns with Chia Seeds and Baobab

1 tbsp dry yeast
2 dl water (42°) (3/4 cup + 1 tbsp)
2 tbsp coconut oil
0,5 tbsp coconut sugar, optional
1 tsp salt
5-6 dl multigrain flour (2-2 ½ cups)
2 dl 4-grain cereal or rolled oats (3/4 cup + 1 tbsp)
1 tbsp chia seeds
2 tsp baobab powder

Dissolve the yeast in warm water. Add oil, sugar and let stand for 5 minutes. Add the salt, chia, baobab, oats and enough flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 5 pieces, shape each into a ball. Place on a baking sheet lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° C for 8-10 minutes or until golden brown.


Superfood-Bröd med Chiafrön och Baobab

1 msk torrjäst
2 dl vatten (42 °)
2 msk kokosolja
0,5 msk kokossocker
1 tsk salt
3,5-4 dl fullkornsmjöl
2 dl 4-korns havregryn
1 msk chia frön
2 tsp baobabpulver

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och socker, låt stå i 5 minuter. Tillsätt salt, chia, baobab, havregryn och tillräckligt med mjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela degen i 5 bitar, forma varje till en boll. Placera på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Täck över och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° 8-10 minuter eller tills gyllenbruna.

Tuesday, May 27, 2014

Vegan Goat Cheese Spread

Jag testade att göra en till veganost, denna gång en getost. Den blir så där syrlig som getost ofta är och passar bra som substitut till vanlig getost. 

I have made another vegan cheese, this time a goat cheese. It gets tangy as goat cheese often is and it's a good substitute for regular goat cheese.


Vegan Goat Cheese Spread
(inspiration from forkandbeans.com)

1,5 dl raw cashews, soaked overnight, drained (2/3 cup)
0,5 dl lemon juice (1/4 cup)
3/4 dl water (1/3 cup)
1 tbsp coconut oil
1 tsp raw apple cider vinegar
pinch of salt

Take small ramekins and line with plastic wrap, or use small silicin molds, as I did. In a high-speed blender, blend all of the ingredients until smooth. Pour into the ramekins or silicon molds. Put in the freezer until set. Take from the freezer ant put on a plate, wait for 10 minutes, and the cheese will be spreadable. Serve with crackers.


Vegan Getost, bredbar

1,5 dl råa cashewnötter, blötlägg över natten,
0,5 dl citronsaft 
3/4 dl vatten
1 msk kokosolja
1 tsk rå äppelcidervinäger
nypa salt

Ta små ramekins och klä dem med plastfolie eller använd små silikonformar, så som jag gjorde. I en blender, mixa alla ingredienser, tills slät. Häll blandningen i formarna. Ställ i kylskåp i flera timmar tills osten stelnat eller du kan också frysa den. Jag ställde mina i frysen. Ta fram och lägg på ett fat, vänta 10 minuter och osten blir bredbar. Servera med saltkex.

Monday, May 26, 2014

Mango Cream Brownies

Dessa är en hälsosammare version på brownies. Jag hittade receptet här, men gjorde min egna version av det. Mycket fräscha och goda brownies. 

These are a healthier version of brownies. I found the recipe here, but made ​​my own version of it. Very fresh and yummy brownies.


Mango Cream Brownies
(adapted from coconutandberries.com)
makes 6 pcs

brownies:
1 tbsp water
0,5 tsp vanilla extract
1 tbsp date syrup, or more if you like it sweet
3/4 dl mango purée
3/4 dl cacao powder
3/4 dl coconut flour
3/4 dl almond flour
pinch of salt
pinch of cardamom

mango cream
1 dl mango purée
0,5 dl cashews, soaked, rinsed and drained
2 tbsp coconut oil, melted
water, if needed
0,5 tsp vanilla
pinch of cardamom

Line a small baking tin (7 x 13 cm) with parchment paper.
Stir together the ingredients for the brownies in a bowl. You will have a very thick mixture. Spread the mixture into the prepared tin and smooth out the top. Refrigerate.

For the mango cream, mix all the ingredients in a blender, until smooth.
Pour the mango cream on top of the brownie and refrigerate or freeze for a few hours. Use the parchment paper to remove from the tin and cut into pieces. Store in the fridge or freezer as the topping will melt if left at room temperature.


Mango Cream Brownies
(anpassad från coconutandberries.com)
6 st

brownies:
1 msk vatten
0,5 tsk vaniljextrakt
1 msk dadelsirap eller mer om du vill ha det sött
3/4 dl mangopuré
3/4 dl kakaopulver
3/4 dl kokosmjöl
3/4 dl mandelmjöl
nypa salt
nypa kardemumma

mangokräm
1 dl mangopuré
0,5 dl cashewnötter, blötlagda, sköljda och avrunna
2 msk kokosolja, smält
vatten, om det behövs
0,5 tsk vaniljextrakt
pinch of cardamom

Klä en bakform (7 x 13 cm) med bakplåtspapper. Rör ihop ingredienserna till brownies i en skål. Du kommer att ha en mycket tjock blandning. Bred ut blandningen in i den förberedda formen. Ställ i kylskåpet.

För mangoblandningen, blanda alla ingredienserna tills slät. Häll mangoblandningen ovanpå brownien och ställ i kylen för ett par timmar. Skär i bitar. Förvaras i kylskåpet eller frysen eftersom toppingen kommer att smälta om den lämnas i rumstemperatur.

Sunday, May 25, 2014

Baked Banana with Chocolate and Peanut Butter

Det här är en klassiker till dessert och nu när det blir sommar går det ypperligt att grilla denna godsak. Vi har ingen grill, så jag använder ugnen. Blir lika gott så också. Jag är väldigt förtjust i jordnötssmör och som ni vet är ju banan + choklad + jordnötssmör = toppen kombo!

This is a classic dessert, and now when summer is arriving, it's an excellent dessert to bbq. We do not have a grill, so I use the oven. I'm very fond of peanut butter and as you know, banana + chocolate + peanut butter = great combo!

 

Baked Banana with Chocolate and Peanut Butter

banana
dark chocolate
peanut butter

Slice the banana down the middle, leaving the top and tail on. Stuff the cut with dark chocolate and peanut butter. Wrap each banana loosely in tin foil. Bake at 200 C for 10-15 minutes. Serve with ice cream and enjoy!


Bakad Banan med Choklad och Jordnötssmör

banan
mörk choklad
jordnötssmör

Skär bananen i mitten, lämna toppen och svansen på. Fyll snittet med mörk choklad och jordnötssmör. Lägg varje banan löst i aluminiumfolie. Baka i 200 C ugn för 10-15 minuter. Servera gärna med glass och njut!

Saturday, May 24, 2014

Indian Lentil Stew

En god och mättande gryta som kan ätas tillsammans med naan eller serveras med quinoa eller ris.  

A tasty and hearty stew that can be eaten with naan or served with quinoa or rice.


Indian Lentil Stew
about 4 servings

1 red onion, chopped
1 clove garlic, minced
1 tbsp coconut oil
2 carrots, grated
1-2 tsp garam masala
chili, after taste
0,5 tsp cinnamon
1 can of crushed tomatoes
3 dl water
2,5 dl lentils (I used red and beluga)
1 dl coconut milk, optional
salt

Heat the oil in a saucepan. Fry the onion and garlic for a minute and add the carrots, garam masala, chili and cinnamon and fry for 3 minutes. Add tomatoes, water, and lentils. Cook on low heat until the lentils are soft. Add more water if needed. When the stew is almost ready, add the coconut milk and some salt.



Indisk Linsgryta
ca 4 portioner

1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk olja
2 morötter, rivna
1-2 tsk garam masala
chili, efter smak
0,5 tsk kanel
1 burk krossad tomat
3 dl vatten
2,5 dl linser (jag använde röda och beluga)
1 dl kokosmjölk
salt

Hetta upp olja i en kastrull. Stek lök och vitlök någon minut och lägg i morötter, garam masala, chili och kanel. Bryn på låg värme i ca 3 min. Häll i tomat, vatten och linser. Koka upp och låt sjuda tills linserna är mjuka. Tillsätt vatten vid behov. Mot slutet av kokningstiden häll i kokosmjölk och salta efter smak.

Friday, May 23, 2014

Chia Crispbread

Det finns en hel uppsjö med fröbrödrecept och alla tycks de vara lika beroendeframkallande :) Det är svårt att sluta äta dem när man väl har tagit en tugga. De här passar bra som alternativ till chips på en fredagskväll.

There is a whole plethora of seed bread recipes and do you know what they have in common?  They're addictive :) It's hard to stop eating them once you've taken a bite. These fit well as an alternative to chips on a Friday night.


Chia Crispbread

0,5 dl chia seeds
0,5 dl pumpkin seeds
0,5 dl sunflower seeds
0,5 dl gluten-free oats
0,5 dl buckwheat flour
2 tbsp flax seeds
0,5 tsp salt
2,5 dl water
2 tbsp coconut oil

Preheat oven to 150 C. Combine all ingredients in a bowl and mix. Let the mixture sit for 20-30 minutes. Chia will absorb liquid, making it a thick dough.

Spread the dough thinly with the back of a spoon onto a parchment paper. Cut carefully the dough into squares using a knife and sprinkle with sea salt. Bake in the oven for 60 minutes until golden brown and crisp.


Chia Knäckebröd

0,5 dl chiafrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl havregryn, glutenfri
0,5 dl bovetemjöl
2 msk linfrön
0,5 tsk salt
2,5 dl vatten
2 msk kokosolja

Värm ugnen till 150 C. Blanda alla ingredienser väl i en skål. Låt blandningen stå 20-30 minuter. Chia kommer att absorbera vätska, vilket gör den till en tjock deg.

Bred ut degen tunt med baksidan av en sked på ett bakplåtspapper. Skär degen försiktigt  i rutor med en kniv och strö över havssalt. Grädda i ugnen i 60 minuter tills gyllenbrun och knaprig.

Thursday, May 22, 2014

Vegan and Gluten-Free Black Bean Brownies

Mäktiga brownies med en djup smak av kakao. Ingen kommer ana att de innehåller svarta bönor. Väldigt goda!

Brownies with a deep flavor of cocoa. No one will ever know that they contain black beans. Very delicious!


Vegan and Gluten-Free Black Bean Brownies

1 can black beans, rinsed and drained
1 banana
2 tbsp coconut oil
2 tbsp date syrup or more if you like them more sweet
6 tbsp cacao
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
pinch of salt

Put the beans, banana and coconut oil in a bowl and mix with a hand blender. Add the rest of the ingredients and stir with a spoon until combined. You can taste the batter, and add more date syrup if you like. Spoon the batter into 4 silicon molds (7cm in diameter) and bake at 175 C for about 25 minutes.


Vegan och Glutenfria Svarta Bönor Brownies

1 burk svarta bönor, sköljda och avrunna
1 banan
2 msk kokosolja
2 msk dadelsirap eller mer om du vill ha dem sötare
6 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
nypa salt

Lägg bönor, banan och kokosolja i en skål och mixa med en stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om med en sked tills allt är blandat. Du kan smaka på smeten och tillsätta dadelsirap om du vill. Lägg smeten i 4 silikonformar (7cm i diameter) och grädda i 175 C i ca 25 minuter.

Wednesday, May 21, 2014

Pumpkin Seed Coconut Bliss Balls

Nötfria energibollar för dig som inte kan äta nötter. Solrosfrön kan även blandas i om man så vill. Jag gillar att ha energibollar i kylen, de ger snabbt energi när man behöver det. Och så är de ju väldigt enkla att laga och smaken kan man variera efter dag och tycke. 
Dessa är mitt bidrag till månadens sötsak, smått och gott.

Nut free energy balls for those who can not eat nuts. Sunflower seeds can also be mixed in if desired. I like having energy balls in the fridge, they provide quick energy when you need it. And they are of course very easy to make and you can vary the taste after your own liking. These are my contribution to this month's sweet, small and yummy.


Pumpkin Seed Coconut Bliss Balls

2 dl pumpkin seeds (3/4 cup + 1 tbsp)
0,5 dl desiccated coconut (1/4 cup)
4 Medjool dates, pitted
2 tbsp cacao powder
water or if you like them sweeter use for instance date syrup

Process the pumpkin seeds in a food processor until you have a coarse meal. Add the rest of the ingredients and process until you have a sticky mixture. Add some water if the mixture seems dry. Shape the mixture into balls and store in the fridge.


Pumpfrö Kokos Energibollar

2 dl pumpafrön
0,5 dl kokosflingor
4 Medjool dadlar, urkärnade
2 msk kakaopulver
vatten eller om du gillar dem sötare använd t.ex. dadelsirap

Mixa pumpafrön i en matberedare tills du har ett grovt mjöl. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills du har en klibbig blandning. Tillsätt lite vatten om blandningen verkar torr. Forma till bollar och förvara i kylen.

Tuesday, May 20, 2014

Black Bean Tofu Enchiladas

En väldigt smak- och proteinrik maträtt med hetta från chili. Fyllningen är god som sådan att ha på knäckbröd.

A great taste and high protein dish with heat from the chilli. The filling is also good to have on crisp bread.


Svarta Bönor-Tofu Enchiladas

4 flerkorns-tortilla

3 dl färsk spenat
1 lök, hackad
1 vitlöksklyftor, hackad
0,5 msk färsk limejuice
150 g fast tofu, avrunnen och smulad
0,5 burk svarta bönor, avrunna och sköljda
sambal oelek efter smak
salt
peppar

tomatsås
1 msk mandelmjöl
1 tsk osötad kakao
1 tsk torkad oregano
1 tsk mald spiskummin
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 burk tärnad tomat
sambal oelek
salt efter smak

riven ost, vegan eller det du föredrar

För fyllningen, stek lök, vitlök och spenat lätt i limejuice. Lägg spenatblandningen i en skål med smulad tofu och svarta bönor. Tillsätt sambal oelek och salt och blanda med en stavmixer tills små bitar kvarstår. Ställ åt sidan.
För såsen, rör ihop mjöl, kakao, och oregano och spiskummin i en kastrull. Häll i 0,5 dl grönsaksbuljong och rör till en pasta. Vispa i resterande buljong och vatten. Koka upp. Tillsätt tomaterna och sambal oelek. Låt koka 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
Lägg lite av såsen i botten på ugnsformen. Dela fyllningen mellan tortillas och bred ut fyllningen. Rulla ihop. Sätt tortillas tätt intill varandra i ugnsformen. Häll sås över, spara en del av såsen till serveringen senare. Strö på riven ost. Grädda i 175 C i ca 20 minuter. Servera!



Black Bean Tofu Enchiladas

4 multigrain tortillas

3 dl fresh spinach (1 ¼ cup)
1 onion, chopped
1 garlic cloves, chopped
0,5 tbsp fresh lime juice
150 g firm tofu, drained and crumbled
0,5 can black beans, drained and rinsed
sambal oelek, after taste
salt
black pepper

tomato sauce
1 tbsp almond flour
1 tsp unsweetened cocoa
1 tsp dried oregano
1 tsp ground cumin
2,5 dl vegetable broth (1 cup)
1 dl water (1/2 cup)
1 can of diced tomato
sambal oelek
salt to taste

vegan cheese

For the filling, lightly sauté onion, garlic and spinach in the lime juice until just wilted. Put the spinach mixture to a bowl with the crumbled tofu and black beans. Add the sambal oelek and salt and mix with a hand blender until small bits remain. Set aside.

For the sauce, stir together the flour, cocoa, and oregano and cumin in a saucepan. Add 0,5 dl of vegetable broth and stir into a paste. Whisk in the remaining broth and water. Bring to a boil add the tomatoes and sambal oelek. Allow to cook for a 5-10 minutes until it thickens slightly. Remove from heat and set aside.

Spread a little of the enchilada sauce in your casserole dish. Divide the filling between the tortillas and spread the filling on them. Roll them up. Put the tortillas tightly next to each other in the casserole dish. Pour sauce over the top of the enchiladas, save the rest of the sauce for serving later. Sprinkle with grated cheese. Bake at 175 C for about 20 minutes. Serve!