Friday, July 4, 2014

Dark Chocolate Cake

Choklad är aldrig fel och jag tycker om att baka med mörk choklad, det blir inte lika sött som med ljus choklad. Det här blir en mera kompakt kaka och man skall undvika att grädda den för länge, för då kan den bli torr. Kakan är mycket god till en kopp te eller kaffe. 

Chocolate is never wrong and I enjoy baking with dark chocolate, it will not be as sweet as with milk chocolate. This cake is more compact and avoid over baking it, because it could turn out dry. The cake is very good with a cup of tea or coffee.


Dark Chocolate Cake

100 g butter
50 g dark chocolate, broken into chunks
1 dl brown sugar
4,5 tbsp quark
0,5 tsp vanilla extract
2 eggs
2 dl flour
1 tsp baking powder
pinch of salt

ganache
50 g double cream
30 g chocolate, chopped
0,5 tbsp butter

Preheat the oven to 175 C degrees. Line a loaf pan (17 cm x 10 cm) with parchment paper. For the ganache, put the cream into a small saucepan, bring to the boil and take off the heat. Add the butter and chopped chocolate, and leave to melt. Stir until smooth and shiny. Let cool for 1-2 hours.

For the cake, put the butter and chocolate in a saucepan and heat very gently until melted, stirring now and again. Cool for 5 mins. Then stir in the sugar, quark, vanilla, and the eggs. Now add the flour, baking powder and salt. Stir until even. Pour the batter into the pan, then bake for 30-35 minutes. Cool in the tin for 15 mins, then turn out and let cool completely.

Spread the chocolate ganache over the cake and scatter with chopped chocolate.


Mörk Chokladkaka

100 g smör
50 g mörk choklad, bruten i bitar
1 dl farinsocker
4,5 msk kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
nypa salt

ganache
50 g vispgrädde
30 g choklad, hackad
0,5 msk smör

Sätt ugnen på 175 C grader. Klä en brödform (17 cm x 10 cm) med bakplåtspapper. För ganache, häll grädden i en liten kastrull, värm upp och ta av från värmen. Tillsätt smör och hackad choklad och låt smälta. Rör om tills den är slät och blank. Låt svalna i 1-2 timmar.

För kakan, lägg smöret och chokladen i en kastrull och värm mycket försiktigt tills smält, rör om då och då. Låt svalna i 5 minuter. Rör i socker, kvarg, vanilj, och äggen. Blanda sedan i mjöl, bakpulver och salt. Rör tills kombinerat. Häll smeten i formen, och grädda i 30-35 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter, vänd den sedan ut och låt svalna helt.

Bred chokladganache över kakan och strö på hackad choklad.

10 comments: