Tuesday, December 31, 2013

Ricotta Mousse with Chocolate and Orange

Om du ännu inte bestämt dig för desserten till Nyår, har jag ett enkelt tips i form av ricottamousse med choklad och apelsin. Den går snabbt att göra och smakar mycket fräscht och gott. Jag vill tacka för detta år och hoppas vi ses även nästa år här på bloggen. Gott Nytt År!

If you have not yet decided on the dessert for New Year, I have a simple tip in the form of ricotta mousse with chocolate and orange. It's quick to make and tastes very fresh and delicious. I want to thank you for this year and hope to see you next year here on the blog. Happy New Year!




Ricotta Mousse

300 g ricotta
50 g dark chocolate, grated
orange zest and -juice
sweetener of choice

Stir the ricotta smooth. Add the rest of the ingredients and blend. As sweetener I used orange stevia, but you can use white sugar as well. Put the mixture in small glasses and decorate with grated chocolate and orange zest. Refrigerate before serving.


Ricottamousse

300 g ricotta
50 g mörk choklad, riven
apelsinskal och-saft
sötningsmedel efter smak

Rör ricottan slät. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Jag använde apelsin stevia som sötningsmedel, men du kan använda vanligt socker också. Lägg blandningen i små glas och dekorera med riven choklad och apelsinskal. Ställ i kylskåp före servering.

Monday, December 30, 2013

Bean Patties with roasted bell pepper

Jag hade rostad paprika över efter att jag gjort hummus, så jag bestämde att göra bönbiffar med rostad paprika. De blev mycket goda.

I had the roasted peppers over after I made this hummus, so I decided to make bean patties with roasted peppers. They turned out really good.


Bean Patties with roasted bell pepper

3 dl white beans
1 red onion, chopped
1 clove of garlic, chopped
0,5 roasted red bell pepper
1 tsp ground cumin
0,5 dl fresh parsley
sambal oelek
2 tbsp flour / almond meal
1 tbsp oil 
salt
pepper

Rinse the beans well. Mix together all the ingredients in a blender. Form into round patties and fry in coconut oil for 2 min on each side.


Bönbiffar med rostad paprika

3 dl vita bönor
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
0,5 rostad röd paprika
1 tsk malen spiskummin
0,5 dl färsk persilja
sambal oelek
2 msk mjöl / mandelmjöl
1 msk olja
salt
peppar

Skölj bönorna väl. Blanda samman alla ingredienser i en mixer. Forma till runda biffar och stek i kokosolja ca 2 min på varje sida.

Sunday, December 29, 2013

Red Bell Pepper Hummus

Nu är vi tillbaka i Amsterdam efter en fin jul hemma i Finland. Vädret var grått och regnigt, men det gjorde inget då vi fick vara med våra kära. Hoppas ni också haft en fin jul.
Hummus gör jag ganska ofta hemma, men hade inte tidigare använt mig av rostad paprika i den. Det var hos Ella jag hittade receptet och jag gillade smaken. Jag serverade bönbiffar till hummusen. Receptet på biffarna får ni i morgon. Kanske något till nyårsmenyn?

Now we're back in Amsterdam after a nice Christmas at home in Finland. The weather was gray and rainy, but that did nothing when we had got to be with our loved ones. Hope you also had a nice Christmas.
I make hummus quite often at home, but had not tried to add roasted peppers in it. I found the recipe at Ella's, and I liked the it a lot. I served bean patties with the hummus. I will give you the recipe for the patties tomorrow. Maybe this is something you could serve on New Year's Eve?



Red Bell Pepper Hummus

1 red bell pepper, oven roasted
juice from 1-2 lemons
6 dl chickpeas
1 tsp paprika
1 tsp cumin
0,5 tsp chili flakes
2 tbsp tahini
3 tbsp oilve oil
0,5 dl water
salt

Mix all the ingredients in a blender. Store in the fridge.


Röd Paprika Hummus

1 röd paprika, rostad i ugn
saft från 1-2 citroner
6 dl kikärter
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
0,5 tsk chiliflingor
2 msk tahini
3 msk oilve olja
0,5 dl vatten
salt

Blanda alla ingredienser i en mixer. Förvara i kylskåp.

Saturday, December 28, 2013

Puff Pastry filled with Soy and Cream Cheese

Nu när man inte vill ha julmat längre och kanske börjar fundera på nyårsmaten, kan dessa vara ett gott tilltugg till champagnen, smördegsknyten fyllda med soja och färskost.

Now, when you do not want to have Christmas food anymore and you might be thinking about New Year's food, these can be a good accompaniment to champagne, puff pastry filled with soy and cream cheese.


Puff Pastry filled with Soy and Cream Cheese

puff pastry sheets

filling
textured soy protein
cream cheese, herbs
salt
pepper

Put soy in a bowl and pour hot water over. Let sit for 10 minutes. Add the cream cheese and season to taste. Put a dollop of filling onto the puff pastry sheets and seal using a fork. Bake in 200 C for 20 minutes.


Smördegsknyten med soja och färskost

smördegsark

fyllning
sojakross
färskost, örter
salt
peppar

Sätt soja i en skål och häll hett vatten över. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt färskost, och krydda efter smak. Lägg en klick fyllning på smördegsarken och förslut med hjälp av en gaffel. Grädda i 200 C i 20 minuter.

Friday, December 27, 2013

Licorice Brownies with Licorice Chocolate Fudge Frosting

Den här brownien är en riktig lyxig variant på brownie med smak av lakrits och toppad med en ljuvligt len frosting. En brownie som passar att serveras på Nyårsbordet. Receptet är från Louise med bloggen Louise's spis

This brownie is a luxury version of brownie, flavored with licorice and topped with a deliciously smooth frosting. A brownie that would be perfect to serve on New Year's Eve. The recipe is from Louise with the blog Louise's spis.


Lakrits Brownies med Choklad-Lakrits Kolafudge
16-25 st

225 g mörk choklad
150 g smör
3 stora ägg
150 g strösocker
150 g vetemjöl
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
½ tsk krossat flingsalt
ca 1 msk lakritspulver

Lakrits Kola-Fudge Frosting
75 g smör
100 g sirap
75 g stösocker
24 g kakao
2 krm vaniljpulver
300 ml vispgrädde
1 msk lakritspulver

Sätt ugnen på 175°C. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladsmeten och tillsätt mjöl, vaniljpulver och salt. Rör sist ner lakritspulver. Häll chokladsmeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 min. Kakan ska precis stanna och inte vara för lös men ändå inte för fast. Ta ut ur ugnen och låt kakan svalna medan du gör kola-fudgen.

Lägg alla ingredienser utom lakritspulvret till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt 30-45 minuter. Blandningen ska bli tjock, glänsande och lite segare i konsistensen. Lite som en väldigt mjuk kola. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte. Ta av från värmen och rör sist ner lakritsen i smeten. Häll kola-fudgen över brownien och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.


Licorice Brownies with Licorice Chocolate Fudge Frosting
16-25 pieces

225 g dark chocolate
150 g butter
3 large eggs
150 g caster sugar
150 g flour
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
½ tsp maldon salt
1 tbsp licorice powder

Licorice Chocolate Fudge Frosting
75 g butter
300 ml double cream
75 g caster sugar
100 g golden syrup
24 g cocoa powder
½ tsp vanilla bean powder
1 tbsp licorice powder

Pre-heat oven to 350°. Line a 8x8-inch pan with parchment paper. Melt togheter chocolate and butter in a saucepan on low heat. Beat egg sand sugar until thick and pale. Stir in the chocolate mixture and then add flour, vanilla and salt. Finally add the licorice powder.

Pour the batter into the prepared tin and bake for about 15-20 min. The brownie should be just set. Remove from the oven and leave to cool while you make the frosting.

Put all the ingredients, except for the licorice powder, for the frosting in a wide pan with a heavy bottom. Bring to a boil and cook on medium-low heat for 30-45 minutes. The mixture will get thick and glossy. Take off the heat and add the licorice powder. Pour the fudge over the cake and refrigerate for couple of hours or overnight.


Thursday, December 26, 2013

Gingerbread Peanut Butter Balls

Smakar det ännu med pepparkaka? För mig gör det det och här är en version på nyttigare godis.

Does it still taste with gingerbread? For me it does, and here's a version on healthier treats. 



Gingerbread Peanut Butter Balls

1 dl oat flour 
1 dl almond flour 
3 tbsp peanut butter
1 tbsp coconut oil
1,5 tbsp date syrup
0,5-1 tsp gingerbread spice

Mix everything together. Shape into balls and roll them in almond flour spiced with some gingerbread spice. Store in the fridge.


Pepparkaks-Jordnötssmörbollar

1 dl havremjöl
1 dl mandelmjöl
3 msk jordnötssmör
1 msk kokosolja
1,5 msk dadelsirap
0,5-1 tsk pepparkakskrydda

Blanda allt tillsammans. Forma till bollar och rulla dem i mandelmjöl kryddat med lite pepparkakskrydda. Förvara i kylen.

Wednesday, December 25, 2013

Chocolate Gingerbread Chia Pudding

För att göra chiapuddingen julig, smaksätt den med  pepparkakskrydda. Mycket gott och jag gjorde min favorit chokladpudding och tillsatte kryddan. Hoppas nu alla hade en fin julafton, med god mat och gott sällskap. Vi firade tillsammans med våra familjer och hade en fin julafton tillsammans.

To make chia pudding Christmassy, flavour it with gingerbread spice. Very tasty and I made my favorite chocolate pudding and added the spice. I hope everyone had a nice Christmas Eve, with good food and good company. We celebrated with our families and had a nice Christmas Eve together.


Chocolate Gingerbread Chia Pudding

2 dl almond milk 
2,5 tbsp chia seeds
2 tbsp cocoa powder
0,5 tsp gingerbread spice
vanilla extract / stevia vanilla

Combine all ingredients in a blender or food processor. Blend until completely smooth. Chill in the refrigerator until set or overnight.


Choklad Pepparkaka Chiapudding

2 dl mandelmjölk
2,5 msk chiafrön
2 msk kakaopulver
0,5 tsk pepparkakskrydda
vaniljextrakt / stevia vanilj

Blanda alla ingredienser i en mixer eller matberedare. Mixa tills den är helt slät. Ställ i kylskåp tills den stelnat eller över natten.

Tuesday, December 24, 2013

Rice Pudding and Merry Christmas

Julmorgonen börjar med risgrynsgröt till frukost. Jag vill önska er alla en fridfull Jul. Hoppas ni får vara med era nära och kära. 

Christmas begins with rice pudding for breakfast. I want to wish you all a Merry Christmas. I hope you get to be with your loved ones.



Risgrynsgröt 

2,5 dl vatten 
1,5 dl rundkorniga risgryn /arborioris
8 dl mjölk 
1,5 tsk salt 

Koka upp vattnet. Häll i risgrynen och koka under lock i 10 minuter. Häll på all mjölk och låt koka sakta under lock i ca 40 minuter eller tills grynen är mjuka., rör om då och då. Smaksätt med salt när gröten är färdig. Servera med kanel.



Rice Pudding

2,5 dl water 
1,5 dl porridge rice / arborio rice 
8 dl milk 
1,5 tsp salt 

Boil water. Add the rice and cook with the lid on for 10 minutes. Pour all the milk and boil gently under a lid for about 40 minutes or until grains are tender, stirring occasionally. Season with salt when the porridge is ready.  Serve with cinnamon.

Monday, December 23, 2013

Finnish Christmas Casseroles

Något som alltid finns på ett finskt julbord är jullådorna; morots- kålrots och sötad potatislåda. När jag var barn tyckte jag mest om morotslåda, men idag är jag väldigt förtjust i dem alla. Länk till recepten finns under bilderna.

Something that always exists on a Finnish Christmas dinner table is the Christmas casseroles; carrot-, rutabaga- and sweetened potato casserole. When I was a child I liked the carrot casserole the most, but today I am very fond of them all. Link to the recipes is under the photos.




Sunday, December 22, 2013

Finnish Christmas Pastries with Jam

Fjärde advent och vi tänder det fjärde ljuset i ljusstaken. Nu är julafton nära. Något som i Finland äts runt jul är julstjärnor gjorda på smördeg och vanligen är de fyllda med plommonsylt. Men det går mycket bra att använda hallon- eller dadelsylt också.

Fourth Advent and we light the fourth candle in the candlestick.  Now Christmas Eve is close. Something that is eaten in Finland around Christmas are "poinsettias" made ​​of puff pastry and usually they are filled with plum jam. But it is very good to use raspberries or date jam too.



Finnish Christmas Pastries

pastry dough
250 g butter
250 g quark
250 g flour
1 tsp baking powder

filling: jam

Bring the butter to room temperature. Mix the quark with a fork until smooth. Blend the softened butter thoroughly with the quark by hand or with a fork. Add the flour, mix just enough to get the ingredients blended. Shape the dough into a flat square, wrap it in plastic wrap and place in the refrigerator to harden. The dough may be prepared a couple of days in advance. Store the dough in refrigerator, wrapped in plastic.
Dust a parchment paper lightly with flour, place the dough on it, dust it with flour and top with another parchment paper. Roll out the dough into a square approximately 5 mm thick. Cut the dough with a cookie wheel into equal-sized squares, about 8 × 8 cm in size. Cut the corners of each little square into the middle around 3 cm. Put approximately 1 tablespoon of jam filling in the middle of each square or after you folded the corners. Fold every second tip of the slit corners towards the centre to form a pinwheel-shape and press the tips together firmly. Brush the pastries lightly with egg yolk and bake at 225 °C for about 10 - 15 minutes or until they are golden brown and slightly puffed. Dust with icing sugar before serving.



Julstjärnor

pastejdeg
250 g smör
250 g kvarg
250 g mjöl (ca 4 dl)

fyllning: sylt

Blanda kvarg och smör till en slät massa. Tillsätt mjölet, rör om försiktigt. Blanda bara tillräckligt för att få ingredienserna blandade. Forma degen till en platt fyrkant, packa in den i plastfolie och placera i kylskåp för att stelna. Degen kan lagas ett par dagar i förväg. Förvara degen i kylskåp, insvept i plastfolie.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Skär degen till fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Skär ett jack i varje hörn ca 3 cm in mot mitten. Lägg en klick sylt mitt på eller efter du vikt ihop hörnen. Vik upp vartannat hörn mot mitten och  tryck ihop försiktigt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Pudra över florsocker före servering.


Saturday, December 21, 2013

Gluten Free Date Cake with Caramel Sauce

Dadelkaka kommer att finnas på mångas julbord här är min version på kakan. Kakan är inte översöt, så därför passar det bra att toppa kakan med kolasås. Det är gott att servera vispad grädde till också.

Date cake will be on many people's Christmas dinner table, and here is my version of the cake. The cake is not overly sweet, so it's great to top the cake with caramel sauce. Whipped cream could also be served with the cake.



Date Cake with Caramel Sauce

125 g pitted dates
0,5 tsp bicarbonate of soda
1,5 dl boiling water
60 g coconut oil, solid form
0,5 dl coconut sugar
0,5 tsp vanilla extract
1 egg, at room temperature
1,5 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon

caramel sauce
0,5 dl brown sugar
3/4 dl cream
1/4 tsp vanilla extract
1 tbsp butter

Preheat oven to 180°C. Grease a 16cm cake pan and line base with baking paper.
Place dates and bicarbonate of soda in a heatproof bowl. Pour over boiling water and let stand for 15 minutes. Mix everything with a hand held mixer.
Whisk coconut oil, coconut sugar and vanilla until creamy. Add the egg, and whisk well. Stir in date mixture, flour, baking powder and cinnamon. Mix until well combined.
Pour mixture into the cake pan. Bake for 30-40 minutes or until a skewer inserted into the centre comes out clean.

Caramel sauce: Combine sugar, cream, vanilla and butter in a saucepan over medium heat. Cook, stirring until boiling. Reduce heat to low. Simmer for 5 minutes. Pour warm sauce over warm cake.


Dadelkaka med kolasås

125 g urkärnade dadlar
0,5 tsk bikarbonat
1,5 dl kokande vatten
60 g kokosnötolja, fast form
0,5 dl kokossocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1 ägg, rumstemperatur
1,5 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel

kolasås
0,5 dl farinsocker
3/4 dl grädde
1/4 tsk vaniljextrakt
1 msk smör

Värm ugnen till 180 ° C. Smörj en 16 cm kakfrom och lägg bakplåtspapper i botten på formen.
Lägg dadlarna och bikarbonat i en skål. Häll över kokande vatten och låt stå i 15 minuter. Blanda allt med en stavmixer.
Vispa kokosolja, kokossocker och vanilj tills krämigt. Tillsätt ägg och vispa väl. Rör i dadelblandningen, mjöl, bakpulver och kanel. Blanda tills väl kombinerat. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 30-40 minuter.

Kolasås: Kombinera socker, grädde, vanilj och smör i en kastrull på medelvärme . Koka upp under omrörning. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 5 minuter. Häll den varma såsen över kakan.