Monday, September 30, 2013

Lingonberry-Apple Cake

Denna kaka är gjord på finska äpplen och lingon. Det har jag min mamma att tacka för. En saftig kaka med smak av syrliga lingon och hint av kolasmak som kokossockret ger. Denna månad har Det Gröna Skafferiet lingon som säsongens bästa och kakan är mitt bidrag.

This cake is made of Finnish apples and cranberries. I have my mother to thank for that. A moist cake with flavors of tart lingonberries and a hint of caramel flavor that coconut sugar provides. This month, Det Gröna Skafferiet has lingonberries as the season's best, and this cake is my contribution.


Lingon-Äppelkaka

2 ägg
1 dl tagatos eller socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kvarg
0,5 dl smält smör
1 dl mandelmjöl
1 dl fullkornsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel

1-2 äpplen, skivade
0,5 dl lingon
1 msk kokossocker
kanel

Vispa ägg och tagatos luftigt. Blanda i vaniljsocker, kvarg och smält smör. Tillsätt sedan mandel- och fullkornsmjöl, bakpulver och kanel och rör runt. Häll smeten i en smord och bakplåtspappersklädd rund form. Lägg på skivade äpplen och lingon. Strö på kokosocker och kanel. Grädda i 200 C graders ugn ca 30 minuter.


Lingonberry-Apple Cake

2 eggs
1 dl tagatose or sugar
1 tsp vanilla
1 dl quark
0,5 dl melted butter
1 dl almond flour
1 dl whole wheat flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon

1-2 apples, sliced
0.5 dl lingonberries
1 tbsp coconut sugar
cinnamon

Beat eggs and tagatose fluffy. Mix in vanilla, quark and melted butter. Then add the almond flour and whole wheat flour, baking powder and cinnamon and stir. Pour batter into a greased and parchment paper lined round baking dish. Add the sliced ​​apples and lingonberries. Sprinkle the coconut sugar and cinnamon on top. Bake at 200 C degree oven for about 30 minutes.

Sunday, September 29, 2013

Raw Tomato Spinach Sauce and Zucchini Pasta

Pasta med tomatsås, men i en raw version bjuder jag dig på idag. Om du är inte van med raw food, är det här en maträtt som man bra kan börja med att testa. Fräsch och god!

Pasta with tomato sauce, but in a raw version. If you are not used to raw food, this is a dish that you may well begin to try. Fresh and tasty!



Raw Tomato Spinach Sauce and Zucchini Pasta

1-2 fresh tomato
1 dl sundried tomatoes
a handful spinach
1,5 tbsp olive oil
1-2 tsp dried basil / oregano
0,5 clove garlic
sea salt

zucchini

Place all ingredients into a food processor. Pulse until everything is mixed. With a julienne peeler, peel the zucchini and put on a dish. Top with the sauce and serve.
 

Raw tomat-spenatsås och zucchini pasta

1-2 färska tomater
1 dl soltorkade tomater
en handful spenat
1,5 msk olivolja
1-2 tsk torkad basilika / oregano
0,5 vitlöksklyfta
havssalt

zucchini

Lägg alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills allt är blandat. Med en julienne skalare, skala zucchini och lägg på ett fat. Toppa med såsen och servera.

Saturday, September 28, 2013

Cheesecake Caramel Ice Cream

En söt och barnsligt god glass med kolasås. Även om det är kyligare ute, går vår glassmaskin varm här hemma. Det är mysigt att äta glass en blåsig kväll invirad i en filt. 

A sweet and childish delicious ice cream with caramel sauce. Although it is colder outside, our ice cream machine is still working hard :). It is nice to eat ice cream on a windy evening wrapped in a blanket.


Cheesecake Caramel Ice Cream

225 g cream cheese
3 dl cream
1 dl milk
1 dl sugar
1 dl caramel sauce
a pinch of salt

caramel sauce

Put everything in a blender and mix until smooth. Freeze the mixture in a ice cream maker and when it's ready put in a container and add more caramel sauce if you want. Freeze until set.


Cheesecake Kolasåsglass

225 g färskost
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 dl kolasås
en nypa salt

kolasås

Lägg allt i en mixer och mixa till en slät massa. Frys blandningen i en glassmaskin och när den är klar lägg i en behållare och tillsätt mer kolasås om du vill. Frys i några timmar.

Friday, September 27, 2013

Vegetarian Wrap

En smakrik wrap med få ingredienser och kryddor. Ibland behövs det inte många ingredienser för att göra något gott. Så är det fredag igen, i början av veckan var vi i Finland och där hade hösten gjort intåg. I Amsterdam har vi ännu runt 17 grader, vilket känns mycket bra. Önskar er en fin fredag och helg.

A tasty wrap with few ingredients and spices. Sometimes you do not need many ingredients to make something delicious. It's Friday again, in the beginning of the week we were in Finland, where fall was already on its way. In Amsterdam, we still have around 17 degrees, which feels very good. Wish you a nice Friday and weekend.


 

Vegetarian Wrap

1 dl mushrooms
1 shredded carrot
a handful of kale
salt
pepper
chili
tomato slices

multigrain tortilla

In a skillet, sauté sliced mushrooms and carrots for 2 minutes. Add the kale and sauté until wilted. Season to taste. Put the mushroom-kale mixture in a tortilla with tomato slices and wrap it up.


Grönsaks Wrap

1 dl svamp
En strimlad morot
en handfull grönkål
salt
peppar
chili
tomatskivor

tortilla wrap

I en stekpanna, stek skivade champinjoner och morötter i 2 minuter. Tillsätt grönkål och fräs en liten stund. Krydda efter smak. Sätt svamp-grönkålblandningen i en tortilla med tomatskivor och rulla ihop.

Thursday, September 26, 2013

Moist Lemon Poppy Seed Muffins

Saftiga muffins med smak av citron och kvarg. Jag tycker att vallmofrön passar bra i bakverk med citron. Sedan är de även goda i bröd. Hur använder du vallmofrön? Dessa är mitt bidrag till månadens sötsak som är citrus hos Söta Saker.

Moist muffins with flavors of lemon and quark. I think poppy seeds are great in baked goods with lemon. They are also good in bread. How do you use poppy seeds? These are my contribution to this month's sweet, which is citrus at Söta Saker.


Moist Lemon Poppy Seed Muffins

1 egg
1 dl quark
0,5 tsp vanilla extract
50 g butter, melted
3/4 dl pre-sweet tagatose or other sweetener
half a lemon, zest and juice
1,5 dl flour
0,5 dl almond meal
1 tsp baking powder
2 tsp poppy seeds

Preheat the oven to 200 C degrees. Put muffin cups in a muffin pan.
Stir together egg, quark, vanilla and butter. Add the rest of the ingredients and stir until combined. Fill muffin cups with the batter and bake for 15-20 minutes.


Saftiga Citron Vallmofrö Muffins

1 ägg
1 dl kvarg
0,5 tsk vaniljextrakt
50 g smör, smält
3/4 dl pre-sweet tagatos eller annat sötningsmedel
en halv citron, skal och saft
1,5 dl mjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vallmofrön

Värm ugnen till 200 C grader. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt.
Rör ihop ägg, kvarg, vanilj och smör. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills kombinerat. Fyll muffinsformarna med smeten och grädda i 15-20 minuter.