Wednesday, July 31, 2013

Buns with Hemp Seed

Saftiga, mjuka bröd med bl.a. goda frön. Jag gillar tuggmotståndet som fröna ger och att dessa bröd håller sig saftiga även följande dag är ett plus. 

Moist, soft bread, including good seeds. I like the chewing resistance which the seeds gives and that these bread stays soft, even the following day is a plus.


Buns with Hemp Seed

1,5 tbsp dry yeast
2 dl water (42°)
0,5 dl vegetable oil
1,5 tbsp sugar
1 egg
1 tsp salt
2 tbsp pumpkin seeds
2 tbsp sunflower seeds
1 tbsp hemp seeds
3,5-4 dl multigrain flour
3,5-4 dl wholewheat flour

Dissolve yeast in warm water. Add oil and sugar, let stand for 5 minutes. Add the egg, salt, seeds and enough flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 8-10 pieces, shape each into a ball. Place on baking sheets lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° for 8-10 minutes or until golden brown.


Bröd med bl.a. hampafrön

1,5 msk torrjäst
2 dl vatten (42 °)
0,5 dl vegetabilisk olja
1,5 msk socker
1 ägg
1 tsk salt
2 msk pumpafrön
2 msk solrosfrön
1 msk hampafrön
3,5-4 dl flerkornsmjöl
3,5-4 dl fullkornsmjöl

Lös jästen i vattnet. Tillsätt olja och socker, låt stå i 5 minuter. Tillsätt ägg, salt, frön och tillräckligt med mjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela degen i 8-10 bitar, forma varje till en boll. Placera på bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Täck över och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° C för 8-10 minuter eller tills gyllenbruna.

Tuesday, July 30, 2013

Strawberry Peach Smoothie

En svalkande och god smoothie! Om man vill ha smoothien sötare kan man blanda i honung. 

A refreshing and delicious smoothie! If you want the smoothie sweeter, you can mix in honey.


Strawberry Peach Smoothie

strawberries
peach
milk / coconut milk / juice
ice cubes

Mix everything together and serve immediately. Top with hemp seeds if you want.


Jordgubb Persika Smoothie

jordgubbar
persika
mjölk / kokosmjlk / juice
isbitar

Mixa ihop allt och servera genast. Toppa med hampafrön om du vill.

Monday, July 29, 2013

Banana Cake with Quinoa

I denna banankaka använde jag lite quinoamjöl, men om man inte har det går det bra att använda vetemjöl eller annat mjöl. Quinoa ger en nötig smak och jag tycker att smaken passar i bakverk. 

In this banana cake, I used a little quinoa flour, but if you do not have it, do not hesitate to use wheat flour or other flour. Quinoa provides a nutty flavor and I think it's great in baked goods.



Banana Cake with Quinoa

1,5 dl flour
0,5 dl quinoa flour
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
1/4 tsp salt
0,5 tsp cinnamon
pinch of nutmeg
1 banana, mashed
0,5 dl honey
2 tbsp coconut oil
3 tbsp milk
1 small egg
0,5 tsp vanilla extract

Preheat oven to 175°C and grease mini pans or one bigger loaf pan. Stir together flours, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, and nutmeg in a bowl. Add the banana, honey, oil, milk, egg, and vanilla and stir until combined.

Divide batter evenly among the pans. Bake for 20-30 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean. Remove from oven and let cool.


Banankaka med Quinoa

1,5 dl mjöl
0,5 dl quinoamjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
0,5 tsk kanel
nypa muskot
1 banan, mosad
0,5 dl honung
2 msk kokosolja
3 msk mjölk
1 litet ägg
0,5 tsk vaniljextrakt

Värm ugnen till 175 ° C och smörj små formar eller en större form. Rör ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, kanel och muskot i en skål. Tillsätt banan, honung, olja, mjölk, ägg och vanilj och rör om tills blandat.

Fördela smeten jämnt mellan formarna. Grädda i 20-30 minuter eller tills en tandpetare som införs i mitten kommer ut ren. Ta bort från ugnen och låt svalna.

Sunday, July 28, 2013

Vanilla-Brownie-Caramel Sauce Ice cream

Browniebitar och kolasås i vaniljglass, visst låter det gott. Och det är det verkligen. Det är roligt att göra glass och att testa olika smaker. Vilken är din favoritsmak?

Brownie pieces and caramel sauce in vanilla ice cream, it sure sounds good. And it's really yummy. It is fun to make ice cream and to try different flavors. What is your favorite flavor?


Vanilla-Brownie-Caramel Sauce Ice cream

Ice Cream
85 g cream cheese, room temperature
2 dl sugar
2,5 dl whipping cream
2,5 dl milk
0,5 vanilla bean

Brownie
100 g butter
200 g sugar
2 eggs
0,5 tsp vanilla extract
65 g flour
50 g cocoa powder
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt

caramel sauce

For the ice cream: In a bowl, whisk cream cheese until smooth. Add sugar and continue whisking until combined. Whisk in cream, milk and vanilla bean and seeds until fully incorporated. Refrigerate for 1-2 h. Pour mixture into ice-cream maker, process according to manufacturer instructions. When the ice cream is ready, pour half of it in a freezer friendly container and add brownie pieces and caramel sauce. Add more ice cream, and brownies and caramel sauce. Freeze for 2 h before serving.

For the brownies: Preheat oven to 175C. Grease and flour and 20 x 20 cm baking dish.
In a saucepan, melt the butter and whisk in the sugar until combined. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Stir in the vanilla extract.

Add the flour, cocoa, baking powder and salt. Stir. Pour the batter into the prepared pan. Bake for 25-30 minutes. Allow to cool.


Vanilj-Brownie-Kolasåsglass

Glass 
85 g färskost, rumstemperatur
1,5 dl socker
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång

Brownies
100 g smör
200 g socker
2 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
65 g mjöl
50 g kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

kolassås

Glassen: I en skål vispa färskost, tillsätt socker och fortsätt vispa tills blandat. Blanda i grädde, mjölk och vaniljstång och frön för hand tills allt är kombinerat. Ställ i kylskåp i 1-2 timmar. Häll blandningen i glassmaskinen, bearbeta enligt tillverkarens instruktioner. När glassen är klar, lägg hälften av glassen i en frystålig burk och ha på browniebitar och kolasås. Lägg på mera glass och brownies och kolasås. Ställ i frysen några timmar innan servering. 

Brownie: Värm ugnen till 175C. Smörj och mjöla en 20 x 20 cm ugnsform.
I en kastrull, smält smöret och rör i sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl efter varje tillsats. Rör i vaniljextrakt.
Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör om. Häll smeten i den förberedda formen. Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna.