Friday, May 31, 2013

Coconut-Lemon Curd-Raspberry Muffins

Saftiga muffins med smak av kokos, citron och hallon. Servera dem gärna med vaniljglass. De här passar bra att ta med i picknickkorgen under sommarens utflykter.

Moist muffins flavored with coconut, lemon and raspberry. Serve them with vanilla ice cream and you have a great dessert. These are good to bring along in your picnic basket during summer outings.


Coconut-Lemon Curd-Raspberry Muffins
6pcs

1 small egg
1 dl coconut milk / coconut drink (optimel)
40 g melted butter
2,5 dl flour
1 dl sugar
1 tsp baking powder
1/8 tsp salt
1 tbsp flaked coconut

lemon curd
raspberries

Preheat oven to 180 degrees C. In a bowl beat egg with a fork and stir in melted butter and coconut milk. Combine well. Stir together flour, sugar, baking powder, coconut and salt and pour into egg mixture and stir just enough to combine. Fill muffin cups with the batter and top with one teaspoon of lemoncurd and one raspberry. Bake in the oven for 15-20 minutes.


Kokos-Lemon Curd-Hallon Muffins
6st

1 litet ägg
1 dl kokosmjölk / kokosdryck (optimel)
40 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
1 msk kokosflingor

lemon curd
hallon

Värm ugnen till 180 grader C. I en skål vispa ägg med en gaffel och rör i smält smör och kokosmjölk. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver, kokos och salt och häll i äggsmeten och rör bara tillräckligt för att kombinera. Fyll muffinsformar med smeten och toppa med en tesked lemoncurd och ett hallon. Baka i ugnen i ca 15-20 minuter.

Thursday, May 30, 2013

Raspberry-Lime Cheesecake Squares

Syrligt och sött det är min melodi i bakverk. Gillar när båda smakerna samsas i en godsak. Jag har använt limejuice, men det går bra att byta ut mot citronjuice också. Jag hade en ostkaka period när vi ännu bodde i Singapore, åt det gärna varje dag och det var det jag valde om vi gick på café. Nu har suget lugnat ner sig en aning, och jag har inte bakat så många ostkakor på senaste tid. Har du något du äter i perioder?

Tart and sweet is a great combo in baked goods. I used lime juice, but it is ok to replace it with lemon juice if you like it better. I had a cheesecake period when we still lived in Singapore, I ate it like every day and that's what I chose, if we went to a cafe. Now my cravings have calmed down a bit, and I have not baked so many cheesecakes in recent times. Do you have something you could eat every day for a long period?


Raspberry-Lime Cheesecake Squares

crust:
10 pcs digestive biscuits, ground
2 tbsp sugar
2 tsp freshly grated lime zest
3 tbsp butter, melted

topping:
200 g cream cheese, at room temperature
0,5 dl sugar
1 egg
0,5 dl lime juice, freshly squeezed

raspberry jam

Preheat oven to 180C. Grease a 15x20 cm pan. Set aside.
Combine digestive biscuits, sugar, lime zest in a bowl. Pour the butter over the mixture and blend with a fork. Press the mixture into the bottom of the prepared dish. Bake for 10 minutes. Remove the pan from the oven and set it aside to cool slightly.

Meanwhile, cream the cheese and sugar together. Add the egg and continue to mix.
Add the lime juice and mix until well incorporated.
Spread raspberry jam on the crust and pour the cheese mixture over the jam.
Bake for 30 minutes, or until the center of the topping is set and the top begins to color slightly. Remove the pan from the oven and let cool completely.


Hallon-Lime Cheesecakerutor

botten:
10 st digestivekex, malda
2 msk socker
2 tsk färskrivet limeskal
3 msk smör, smält

topping:
200 g färskost, vid rumstemperatur
0,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl limejuice, färskpressad

hallonsylt

Värm ugnen till 180C. Smörj en 15x20 cm form. Ställ åt sidan.
Kombinera gigestivekex, socker, limeskal i en skål. Häll smöret över blandningen och blanda med en gaffel. Tryck blandningen i ugnsformen. Grädda i 10 minuter. Ta bort formen från ugnen och ställ den åt sidan för att svalna något.

Samtidigt, vispa färskost och socker. Tillsätt ägget och fortsätt att blanda.
Tillsätt limejuice och blanda tills allt är kombinerat. Bred hallonsylt på botten och häll ostblandningen över sylten. Grädda i 30 minuter, eller tills mitten av fyllningen har stelnat och fått lite färg. Låt svalna.

Wednesday, May 29, 2013

Pina Colada Ice Cream

Då jag gjorde glass med baileys blev den snabbt en favorit. Nu har jag gjort med pina colada och den är också mycket god! Alkoholen är mild i smaken, så man behöver inte vara rädd att bli påverkad eller att smaken tar över för mycket. Har du testat att ha alkohol i glass? Den här glassen gjorde jag innan jag fick min glassmaskin, men man kan med fördel göra även denna i glassmaskin.

Since I made ice cream with baileys it quickly became a favorite. Now I've made with pina colada and it is also very good! The alcohol tastes mild, so you don't need to afraid that the flavor takes over too much. Have you tried to use alcohol in ice cream? I made this ice cream before I got my ice cream maker, so if you have an ice cream maker, make it with that. 


Pina Colada Glass

6 äggulor
110 g strösocker
5 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
0,5 dl grädde
0,5 dl Pina Colada, cocktail mix

Blanda äggen med 30 g av sockret i en stor skål och vispa ihop. I en kastrull värm mjölken, återstående socker och vaniljextrakt. Värm bara tills mjölken börjar koka. Tillsätt mjölkblandningen i äggen, vispa hela tiden. Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm mycket försiktigt tills krämen tjocknat tillräckligt för att täcka baksidan av en sked. Se till att röra om hela tiden. Vispa i grädde och Pina Colada. Lägg glassen i frysen och rör om varje 30 minuter. Frys tills glassen har stelnat helt.


Pina Colada Ice Cream

6 egg yolks
110 g caster sugar
5 dl milk
1 tsp vanilla extract
0,5 dl heavy cream
0,5 dl Pina Colada, cocktail mix

Combine the eggs with 30 g of the sugar in a large bowl, and whisk together until the eggs are well beaten. In a saucepan, heat the milk, remaining sugar, and vanilla extract. Heat just until the milk begins to boil. Add the hot milk mixture to the eggs, and whisk constantly. Return the mixture to the saucepan, and heat very gently until the custard has thickened enough to coat the back of a spoon (be sure to stir continuously). Beat in the heavy cream and Pina Colada.  Put the ice cream in the freezer and stir every 30 minutes. Freeze until the ice cream is set.

Tuesday, May 28, 2013

Tomato and Ricotta Peanut Butter Sauce

Vilken fin och solig dag vi hade igår. Hoppas det håller i sig nu, för värme har jag saknat. Idag får ni ett recept på en sås som är snabblagad och innehåller bra med protein. God är den dessutom, vilket är viktigt :)

What a nice and sunny day we had yesterday. Hope it continues, because I have been missing warm weather. Today, you get a recipe for a sauce that is quick to make and contains good protein. Moreover, it is delicious, which is important :)


Tomat-Ricotta-Jordnötssmörsås

1 lök, hackad fint
1 vitlöksklyfta, hackad fint
500 ml passerad tomat
1 liten zucchini, i bitar
1 liten gul paprika
1 burk blandade bönor
socker
salt
peppar
basilika
ca 1 msk jordnötssmör eller efter smak
2 msk ricotta

Hacka lök och vitlök. Häll dem i en kastrull med olja och stek en stund. Blanda sedan i tomat, zucchini, paprika, bönor och någon tesked socker. Låt koka 15 minuter. Krydda och blanda i jordnötssmör och ricotta. Servera med t.ex. quinoa eller en god skiva bröd.


Tomato and Ricotta Peanut Butter Sauce

1 onion, chopped finely
1 clove garlic, chopped finely
500 ml tomato passata
1 small zucchini, cut into pieces
1 small yellow bell pepper, cut into pieces
1 can mixed beans
sugar
salt
pepper
basil
about 1 tbsp peanut butter or to taste
2 tbsp ricotta

Chop the onion and garlic. Put them in a pan with oil and fry for a while. Then mix in the tomatoes, zucchini, bell peppers, beans and sugar. Let boil 15 minutes. Season and mix in peanut butter and ricotta. Serve with quinoa or a good slice of bread.

Monday, May 27, 2013

Rhubarb-Crumb Tarts

Ett till recept med rabarber! Ja, jag tycker väldigt mycket om rabarber :) Servera pajerna gärna med vaniljglass eller vaniljkräm.

Another recipe with rhubarb! Yes, I like it very much :) Serve the tarts with vanilla ice cream or vanilla custard.


Rhubarb-Crumb Tarts

1 dl sugar
0,5 tsp baking powder
2 dl flour
1 dl almond meal
120 g butter
1 small egg
1/8 tsp salt


Preheat the oven to 180 degrees C. Grease four 10 cm tart pans.
In a medium bowl, stir together sugar, flour, almond meal, baking powder and salt. Use a fork to blend in the butter and egg. Dough will be crumbly. Pat half of dough into the prepared pans. Pour rhubarb compote on the crust and crumble remaining dough over the berry layer. Bake in oven for 20-25 minutes, or until top is slightly brown.


Rabarber-Smulpajer

1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
120 g smör
1 litet ägg
1/8 tsk salt


Värm ugnen till 180 grader C. Smörj fyra 10 cm pajformer.
I en skål, rör ihop socker, mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt. Använd en gaffel för att blanda i smör och ägg. Degen blir smulig. Tryck hälften av degen i formarna. Häll på kompott och sedan smula på resterande deg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter, eller tills toppen är något brun.