Sunday, March 31, 2013

Lentil-Almond Balls in Tomato Sauce

De här bullarna har jag gjort förut och jag gillar smaken på dem och dessutom är de väldigt enkla att laga. Servera dem gärna med en god sallad eller varför inte med pasta.

These balls I've done before and I like the taste of them and also they are very simple to make. Serve them with a good salad or with pasta.


Lins-Mandelbullor i Tomatsås

2 dl gröna linser, kokta
1 ägg
1 dl mald mandel
salt
peppar
örter           

tomatsås

Mosa linserna grovt med en gaffel och blanda i mandelmjöl, ägg och valfria kryddor. Häll tomatsås i en ugnsäker form och rulla bollar av linsröran, som du lägger i tomatsåsen. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.


Lentil-Almond Balls in Tomato Sauce

2 dl green lentils, cooked
1 egg
1 dl almond meal
salt
pepper
herbs

tomato sauce

Roughly mash the lentils with a fork, add almond meal, egg and season to taste. Mix. Put tomato sauce in a oven proof dish and form the lentil mixture into balls and place them in the sauce. Bake at 200 degrees for 20 minutes. 

Saturday, March 30, 2013

Espresso-Oreo Muffins

Jag dricker inte kaffe, eller jag dricker inte varmt kaffe :) Jag dricker iskaffe, som t.ex. mocka frappuccino och gillar glass och bakverk med kaffesmak. Konstigt det där. Men i alla fall, här får ni ett recept på muffins med espresso, oreo och choklad. Låter det gott? Ja, för de är goda, men kom ihåg att inte övergrädda dem, för vi vill ha dem en aning kladdiga. Dessa är mitt bidrag till månadens sötsak hos Söta Saker, muffins.

I don't drink coffee, or I do not drink hot coffee :) I like iced coffee, such as mocha frappuccino and I like ice cream and baked things with coffee flavor. Strange isn't it. But anyway, here you get a recipe for muffins with coffee, oreo and chocolate. Does that sound good? Yes, they are really good, but remember not to over bake them, because we want them to be a little sticky. These are my contribution to this month's sweets at Söta saker, muffins.



Espresso-Oreo Muffins

2,5 dl flour
0,5 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1 egg
2,5 tbsp vegetable oil
1 dl milk
3/4 tbsp espresso powder
1,5 dl chocolate chips, divided
5 oreos, chopped

Preheat oven to 180°C. In large bowl, whisk sugar, vanilla sugar and egg until light. Whisk in oil, milk, and espresso until combined. Add flour, cocoa, baking powder, baking soda, and salt and stir until just combined. Stir in 1 dl chocolate chips and half of the crushed oreos. Divide batter between muffin cups and sprinkle with remaining chocolate chips and oreos. Bake for 15-20 minutes.


Espresso-Oreo Muffins

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 msk vegetabilisk olja
1 dl mjölk
3/4 msk espressopulver
1,5 dl chokladchips
5 Oreos, krossade

Värm ugnen till 180°C. I en skål, vispa socker, vaniljsocker och ägg tills ljust. Vispa i olja, mjölk och espresso tills blandat. Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt och rör om tills allt är blandat. Rör i 1 dl chokladchips och hälften av de krossade oreos. Fördela smeten mellan muffinsformaroch strö över resterande chokladchips och oreos. Grädda i 15-20 minuter. 

Friday, March 29, 2013

Glad Påsk / Happy Easter

Glad påsk vill jag önskar er alla! Jag har bakat påskbullor, som har ett ägg i mitten. Jag hittade dessa färgade ägg i butiken och tänkte att de kunde passa bra till påskbullorna jag tänkt baka. Man kan även färga sina ägg själv eller använda vita. Dessa ägg var kokta, men du kan använda råa ägg, som blir klara under tiden de är i ugnen. Goda och söta att se på. Ha nu en skön påskhelg! Kram.

Happy Easter everyone! I have made Easter buns, which has an egg in the middle. I found these at the store and thought they would fit perfectly for the buns I was going to bake. You can easily dye your own eggs or use white ones. The eggs that I used were cooked, but you can use uncooked, because they will get ready while they are in the oven. These are delicious and cute to look at. Have a lovely Easter now, hugs!


Påskbullor

7-9 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
100 g smör, mjukt
11 g torrjäst (en påse)
3 dl mjölk

färgade ägg

Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Låt jäsa 1h.

Dela degen i 12 bitar och rulla bitarna till 30 cm långa rep. Tvinna två rep runt varandra och slut ändärna och forma till en ring. Upprepa med resterande deg. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Värm ugnen till 180 grader. Pensla ringarna med ägg och dekorera med strössel. Lägg ett ägg i varje ring och tryck försiktigt ner ägget. Grädda i 20-25 minuter.

 

Easter Buns

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

dyed eggs

Mix flour, sugar, vanilla sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.
Let rise for 1h.

Divide dough into 12 pieces and roll each piece into a rope, about 30 cm. Twist two ropes to form a braid, pinch the ends and loop into a circle. Repeat with the remaining ropes. Cover with a kitchen towel and let rise for 30 minutes.
Preheat the oven to 180 degrees. Brush each ring with egg wash and decorate with sprinkles. Place one egg in the center of each ring, pressing down lightly. Bake for 20-25 minutes.

Thursday, March 28, 2013

Purple Carrot-Feta Fritters

Visste du att innan 17-talet var nästan alla odlade morötter lila. Den lila moroten kommer ursprungligen från trakterna kring nuvarande Afganistan där den växt i över 5000 år. Holländarna införde oranga morötter i slutet av 16-talet. Lila morötter har blivit sällsynta eftersom intensiv uppfödning har gjort den orange moroten mer utbredd.

Did you know that before the 17th century almost all cultivated carrots were purple. The purple carrot originated in the area around the current Afghanistan where it has been cultivated for over 5000 years. The Dutch introduced orange carrots in late 16th century. Purple carrots have become rare because intensive breeding has made the orange carrot more widespread.


Purple Carrot-Feta Fritters

2 purple carrots, grated
1 small orange carrot, grated
1 onion, grated
0,5 dl flour
1 egg
1 dl soy milk / cow's milk
feta cheese, crumbled
oregano
salt
pepper
vegetable oil, for shallow frying

Peel the carrots and grate coarsely and then squeeze as much moisture out as you can. Place grated carrots and onion into a large mixing bowl. Add flour, egg, soy milk and feta. Season with oregano, ground black pepper and salt.
Heat 0,5 cm deep of vegetable oil in a large frying pan. When hot, drop tablespoons of the mixture into the pan and flatten slightly. Cook for 3 minutes on one side then gently flip and cook for 1-2 minutes more on the other side.
Remove and drain on paper towels. Serve hot or at room temperature with a dollop of sour cream.



Lila Morot-Feta Rårakor

2 lila morötter, rivna
1 liten orange morot, riven
1 lök, riven
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl sojamjölk / komjölk
fetaost, smulad
oregano
salt
peppar
vegetabilisk olja, för stekning i stekpanna

Skala morötterna och riv grovt och pressa sedan så mycket vätska bort som möjligt. Lägg moröttenar och den rivna löken i en stor skål. Tillsätt mjöl, ägg, sojamjölk och feta. Krydda med oregano, svartpeppar och salt.
Värm 0,5 cm djup av vegetabilisk olja i en stor stekpanna. Lägg klickar av blandningen i stekpannan och platta dem något. Grädda i 3 minuter på ena sidan och vänd sedan försiktigt och grädda ytterligare i 1-2 minuter. Ta bort och låt rårakorna rinna av på hushållspapper. Servera varma eller vid rumstemperatur med en klick gräddfil.