Thursday, February 28, 2013

Easy Berry Ice Cream

Något som jag gärna äter till mellanmål är mixade frysta bär/frukter toppad med chia, nötter och olika frön. Jag använder vanligen soja-mandelmjölk, men man kan lika väl använda yoghurt, kvarg eller vanlig mjölk. Jag äter den som "glass", men genom att använda mera mjölk kan man göra den till smoothie också. 

Something I like to eat as a snack are mixed frozen berries / fruits topped with chia, nuts and various seeds. I usually use soy-almond milk, but you may as well use yoghurt, quark or regular milk. I eat it as "ice cream", but by using more milk you can make a smoothie too.


Quick and Easy Ice Cream

2-3 dl frozen berries/fruit
2-3 tbsp soy-almond milk

chia seeds
nuts
seeds
dried fruit

Mix the berries and milk together in a blender until smooth. Pour into a bowl and top with chia, nuts, dried fruit and seeds. Enjoy immediately.



Snabb och enkel glass

2-3 dl frysta bär / frukt
2-3 msk soja-mandelmjölk

chia frön
nötter
frön
torkad frukt

Blanda bär och mjölk tillsammans i en mixer tills slät. Häll i en skål och toppa med chia, nötter, torkad frukt och frön. Njut omedelbart.

Wednesday, February 27, 2013

Spoon Cookies

Spröda småbröd med hallonsylt. En klassisk kaka, skedkaka, som bakats flitigt i årtionden till olika festligheter. Temat i månadens sötsak hos Söta saker är 70-tal och då passar dessa kakor perfekt. 

Crisp biscuits with raspberry jam. A classic biscuit baked diligently for decades to various celebrations. The theme of this month's månadens sötsak at Söta saker blog is the 70s and these biscuits goes well with that theme.


Spoon Cookies

200 g butter
1,5 dl sugar
4 dl flour
1 tsp soda
2 tsp vanilla sugar

filling:
jam

icing sugar

Boil butter in a saucepan over low heat. Simmer gently for about five minutes. When the foam begins to settle, pour the butter in a bowl.
Add the sugar and vanilla sugar and let the mixture cool. Blend the cooled butter-sugar mixture smooth. Then add the flour and baking soda.
Press a piece of dough into bowl of teaspoon, flattening top, then slide out and place, flat side down, on a baking sheet. Bake in 175-degree oven for about 12 minutes. Let cool.
Spread on the flat side of a cookie a thin layer of jam. Sandwich with flat side of another cookie. Dust the cookies with icing sugar.


Skedkakor

200 g smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

fyllning:
sylt

florsocker

Koka upp smöret i en kastrull på låg värme. Låt sjud försiktigt i ca fem minuter. När skummet börjar sjunka, häll smöret över i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt blandningen svalna. Blanda den kylda smör-sockerblandningen slät. Tillsätt sedan mjöl och bikarbonat. Tryck en bit av degen i en tesked, platta toppen, och med hjälp av handen låt degen glida ut med flata sidan nedåt på en plåt. Grädda i 175-graders ugn i ca 12 minuter. Låt svalna. Bred på den platta sidan av kakan ett tunt lager sylt. Lägg på en till kaka med platta sidan mot sylten. Pudra kakorna med florsocker.

Tuesday, February 26, 2013

Sundried Tomato-Cheese Pie

Idag bjuder jag på paj med soltorkad tomat och ost. Jag gjorde några med färsk tomat också. Jag gillar paj och lagar det med jämna mellanrum. För det mesta gör jag paj i portionsformer, gillar det mera än en stor paj. 

Today, I'm giving you a recipe for pies with sundried tomato and cheese. I also made a few with fresh tomato. I like pies and make it periodically. I like to make pies in small pie dishes, rather than one big pie.


Soltorkad tomat-ostpaj

Botten
125 g smör
3 dl mjöl
1 msk kallt vatten

Fyllning
3 ägg
2 dl grädde
150 g riven ost, stark
soltorkad tomat, efter smak
0,5 tsk salt
1 krm peppar
skivad tomat, valfritt

Sätt ugnen på 200 grader C. Dela smöret i bitar och tillsätt mjöl och vatten. Rör om. Ställ kallt en stund. Fördela degen i en stor pajform eller i mindre pajformer, nagga botten och förgrädda skalen 10 minuter i ugnen.
Blanda ingredienserna till fyllningen och häll sedan i de förgräddade pajskalen.  Toppa med skivad tomat om du vill. Grädda pajerna ca 20 minuter tills fyllningen stelnat och pajerna fått fin färg.



Sundried Tomato-Cheese Pie

Crust
125 g butter
3 dl flour
1 tbsp cold water

Filling
3 egg
2 dl cream
150 g grated cheese, strong
sundried tomato
0,5 tsp salt
pinch of pepper
sliced tomato, optional

Preheat oven to 200 degrees C. Divide the butter into pieces and add the flour and water. Stir. Refrigerate for a while. Divide the dough into a muffin pan, prick holes in the ground and pre-bake the shells 10 minutes in the oven.
Mix the ingredients for the filling and then pour it into the pre-baked shells. Top with sliced tomato id you want. Bake the pies for 20 minutes until the filling has set and pies are golden. 

Monday, February 25, 2013

Lime Cake

Lime har en fräsch smak och den ger en uppfriskande smak till bakverk. Till denna kaka har jag använt en socker-limeglasyr som penslas på efter att kakan är gräddad. Kakan blir saftig och väldigt god i smaken. 

Lime has a fresh taste and provides a refreshing flavor to baked goods. For this cake, I used a sugar-lime glaze, that I brushed on after the cake was baked. The cake is moist and very fresh.


Lime Cake

90 g butter, softened
2,5 dl sugar
1 tsp lime zest
2 large eggs
3,5 dl flour
1 tsp baking powder
pinch of salt
1 dl coconut milk
0,5 tbsp lime juice

glaze
0,5 dl sugar
0,5 dl lime juice

Preheat oven to 160C. Butter and flour a loaf pan.

In a bowl, beat together butter, sugar, and lime zest until light and fluffy. Beat in eggs one at a time, beating well after each addition. Add flour, baking powder, salt, coconut milk, and lime juice. Stir well. Pour batter into the loaf pan and bake in the middle of the oven until a tester comes out clean, about 45 minutes.

While the cake is baking, stir together lime juice and sugar until sugar is dissolved.

Cool the cake in the pan for 10 minutes.Remove the cake from the pan and pierce tops all over with a thin skewer. Repeatedly brush lime glaze on the cake until all of the glaze is absorbed. Cool completely before serving.


Limekaka

90 g smör, mjukt
2,5 dl socker
1 tsk limeskal
2 stora ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl kokosmjölk
0,5 msk limejuice

glasyr
0,5 dl socker
0,5 dl limejuice

Värm ugnen till 160C. Smörj och mjöla en brödform.
I en skål, vispa smör, socker och limeskal tills ljust och fluffigt. Vispa i äggen ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kokosmjölk och limejuice. Rör om väl. Häll smeten i brödformen och grädda i mitten av ugnen tills en tandpetare kommer ut ren, ca 45 minuter.

Medan kakan är i ugnen, rör ihop limesaft och socker tills sockret har lösts upp.

Låt kakan svalna i formen för 10 minuter. Ta kakan ur formen och pricka hål med en tandpetare. Pensla lime glasyren på kakan tills all glasyr har absorberats. Låt kakan svalna helt innan servering.

Sunday, February 24, 2013

White Bean Burgers with Rosemary and Dijon Mustard

Rosmarin är en ört jag gillar mycket. Den passar bra att ha i biffar, i omeletter, på pizza... Den ger mycket smak och tillsammans med dijonsenap i dessa vita bönor biffar blir smakerna riktigt goda ihop. 

Rosemary is a herb I like a lot. It is ideal to have in patties, in omelets, on pizza ... It gives a lot of flavor and with dijon mustard in these white bean patties the taste is really good.


White Bean Burgers with Rosemary and Dijon Mustard

1 can flageolet beans, drained and rinsed
1 onion, chopped
0,5-1 garlic cloves, minced
0,5-1 dl bread crumbs or LSA-mix
1 tsp dijon mustard
0,5 tbsp fresh rosemary, chopped
salt
pepper
0,5 egg

Preheat the oven to 200 C. In a food processor put the beans, onion and garlic. Mash them up a bit. Add mustard, rosemary, salt and pepper. Taste for seasoning then add a half an egg. Let the batter sit for 15 minutes.

Line a sheet pan with parchment paper and a bit of oil. Form patties and bake 10-15 minutes on each side.


Vita bönor burgare med rosmarin och dijonsenap

1 burk flageolet bönor, avrunna och sköljda
1 lök, hackad
0,5-1 vitlöksklyfta, hackad
0,5-1 dl ströbröd eller LSM-mix
1 tsk dijonsenap
0,5 msk färsk rosmarin, hackad
salt
peppar
0,5 ägg

Värm ugnen till 200 C. Lägg bönor, lök och vitlök i en matberedare. Mixa dem. Blanda i senap, rosmarin, salt och peppar. Smaka av, tillsätt sedan ett halft ägg. Låt smeten stå i 15 minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och olja pappret. Forma smeten till biffar och grädda i 10-15 minuter på varje sida.