Jag har varit intresserad av raw food redan en längre tid, men inte testat tills nu. Raw energibollar och liknande godsaker har jag gjort många gånger och gillar dem massor, men att göra mat var nytt för mig. Så nu i veckan testade jag att göra en sådan här version av raw lasagne. Måste säga att den blir smakrik och väldigt mättande, vilket förvånade mig en aning. Raw food passar bra så här på sommaren när det är varmt ute och man kanske inte vill ha varm mat. Testa gärna för en trevlig upplevelse. 

I've been interested in raw food for some time, but not tested it until now. Raw energy balls and similar goodies I've made many times and like them a lot, but raw food was new to me. So this week I tried to make a version of raw lasagna. I must say that it is tasty and very filling, which surprised me a little. Raw food is a good option during summer when it's hot outside and you may not want hot food. Please try for a pleasant experience.



Raw Lasagna

1 zucchini
2 tomatoes, sliced

tomato sauce
2 dl sundried tomatoes
1 tomato
2 tbsp olive oil
lemon juice of half a lemon
0,5 clove of garlic
1 tsp dried oregano
1 tsp dried basil

cashew cheese
2 dl cashews, soaked 5 h
0,5 clove of garlic
1 tsp lemon juice

pesto sauce
2,5 dl of fresh basil
1 dl of spinach
1 ripe avocado
3 tbsp pine nuts
lemon juice of half a lemon
salt
water if needed

Cut both ends off zucchini. Slice into thin long strips using a sharp knife or potato peeler. Set aside. Slice tomatoes and set aside.

For the tomato sauce, blend all the ingredients in a food processor until pureed. Set aside.

Mix the cheese ingredients in a food processor until broken down. The cheese will not be completely smooth. Set aside.

For the pesto sauce put all the ingredients in a food processor and process until smooth.

To assemble the lasagna, begin with two zucchini slices side by side. Top with a layer of sauce, then a layer of cheese, and pesto sauce and top with 2-3 slices of tomato. Then repeat each layer one more time. Enjoy!


Raw lasagne

1 zucchini
2 tomater, skivade

tomatsås
2 dl soltorkade tomater
1 tomat
2 msk olivolja
citronsaft av en halv citron
0,5 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika

cashewost
2 dl cashews, blötlagda 5 h
0,5 vitlöksklyfta
1 tsk citronsaft

pesto
2,5 dl färsk basilika
1 dl av spenat
1 mogen avokado
3 msk pinjenötter
citronsaft av en halv citron
salt
vatten om det behövs

Skär båda ändarna av zucchini. Skiva i tunna långa remsor med en vass kniv eller en potatisskalare. Ställ åt sidan. Skiva tomaterna och ställ åt sidan.

För tomatsåsen, blanda alla ingredienser i en matberedare tills mosat. Ställ åt sidan.

Blanda ost ingredienserna i en matberedare tills nötterna bryts ned. Osten kommer inte att vara helt slät. Ställ åt sidan.

För pestosåsen,  lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa.

För att sätta samman lasagnen, börja med två zucchini skivor sida vid sida. Toppa med ett lager sås, sedan ett lager av ost och pestosås och toppa med 2-3 skivor tomat. Upprepa sedan varje lager en gång till. Njut!