Friday, May 24, 2013

Vanilla Bean Ice Cream

Ni som följer mig på Instagram vet att jag fick en glassmaskin till min KitcheAid och den första glassen jag gjorde var vaniljglass gjord på äkta vaniljstång. Den blev väldigt god och är så naturlig den kan bli, inga konstiga tillsatsämnen här inte. Efter det här behövs ingen glass köpas längre. Har du glassmaskin och vilket är ditt bästa recept på glass?

Those of you who follow me on Instagram know I got an ice cream maker for my KitcheAid and the first ice cream I made was vanilla ice cream made ​​with real vanilla bean. It was very delicious and is as natural as can be, no weird additives used. After this, I do not have to buy ice cream from the store. home made is so much better. Do you have an ice cream maker and which is your best recipe for ice cream?



Vaniljglass

2 dl mjölk
5 dl grädde
2 dl socker
en nypa salt
1 vaniljstång, delad på längden
6 äggulor

Värm mjölk, grädde, socker, salt och vaniljstång och -frön i en medelstor kastrull på låg värme under omrörning tills sockret är upplöst, ca 12 minuter.

Samtidigt vispa äggulorna lätt i en skål. Ta bort gräddblandningen från värmen och häll långsamt ca 2 dl i äggulorna, vispa hela tiden. Häll grädde-äggsmeten tillbaka i kastrullen och värm på svag värme under ständig omrörning tills blandningen tjocknar en aning, ca 2 minuter.

Nu kan du hälla blandningen genom en sil, men detta moment går att skippa. Ta vaniljstången från silen och lägg i blandningen. Placera blandningen över isbad för att svalna till rumstemperatur, ca 10-15 minuter. Täck över och förvara i kylskåp tills helt kyld, minst åtta timmar eller över natten.

När du är redo att göra glass, ta bort vaniljstången och frys blandningen i glassmaskinen enligt tillverkarens anvisningar. Överför till en fryssäker behållare och förvara i frysen.

 

Vanilla Bean Ice Cream

2 dl milk
5 dl grädde
2 dl sugar
pinch of salt
1 vanilla bean, split in half lengthwise
6 egg yolks

Warm the milk, heavy cream, sugar, salt and vanilla beans and seeds in a medium saucepan over low heat, stirring until the sugar is dissolved, about 12 minutes. 

Meanwhile, whisk egg yolks in a bowl until smooth. Remove cream mixture from heat and slowly pour about 2 dl into the egg yolks, whisking constantly until smooth. Pour cream-egg mixture back into the pan and cook over low heat, stirring constantly, until custard coats the spoon, about 2 minutes.

Pour the custard through a fine-mesh sieve. Remove vanilla bean pod from the sieve and add to the custard. Place ice cream base over the ice bath to cool to room temperature, about 10-15 minutes. Cover and transfer the custard to the refrigerator until completely chilled, at least 8 hours or overnight.

When ready to churn the ice cream, remove the vanilla bean from the custard and freeze the mixture in your ice cream maker according to the manufacturer's instructions. Transfer to a freezer-safe container and store in the freezer.

27 comments:

  1. Det finns väl inget bättre än äkta, hemlagad vaniljglass? :) Här är mitt recept: http://ineverskipbreakfast.blogspot.fi/2013/05/maximum-vanilla-ice-cream-with-dry.html

    Har även gjort glass med jordnötssmör (http://ineverskipbreakfast.blogspot.fi/2013/04/i-scream-you-scream-we-all-scream-for.html), samt pistage glass sötad med honung - inga dåliga grejer de heller!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis! Tack för dina recept på glass.

      Delete
  2. Mmm....såååå smarrigt! Har ju också Kichen Aid...kanske ska också köpa mig glassmaskin till den! :)
    Ha en toppen fredag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Ja, det är en bra investering. Ha en fin fredag du också, kram!

      Delete
  3. I have been craving for ice cream for quite some time now (but keep forgetting to buy some, would you believe it!), so this looks super good right now!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I have to write a list not to forget to buy things when I go to the store :) So, yes I believe you. Thanks Maria!

      Delete
  4. Mmm ser så gott ut! Perfekt till sommarens bär (och rabarber) pajer :)

    Mitt absoluta favoritrecept på vaniljglass, var man inte behöver extra socker, kondenserade mjölken står för det.

    50 g kondenserad mjölk
    2 äggulor
    2 dl vispgrädde
    1/2 vaniljstång

    Blanda kondenserad mjölk, äggulor och grädde. Snitta sedan upp vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta kornen med kniv o läg ner dem i blandningen.

    Rör om, Vispa med elvisp i en fryst rostfri skål. (eller använd glassmaskin)

    Sååå god, enkel och len! mums!

    ReplyDelete
    Replies
    1. och ställ in i frysen sen :D

      Voila!

      Delete
    2. Tack Aino för receptet, sparar det!

      Delete
  5. Ooh!! I have the Kitchenaid ice cream attachment, too! I love it!! Isn't fresh homemade the best!?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it's great! Have a great weekend.

      Delete
  6. Vad jag önskar jag hade en glassmaskin. Det känns mycket bättre att gör sin egen glass och slippa en massa onödiga tillsatser. Helt naturligt är bäst!!!

    Önskar dig en fin helg! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det. Ha en fin helg, kram!

      Delete
  7. Otroligt gott! Vi hade glassmaskin för några år sedan och gjorde glass jämt. Något att skaffa igen kanske. Eller inte.... :) Egentligen får jag ju allt jag behöver på jobbet, om jag vill ha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, hemmagjord är så mycket godare! Låter som ett kul jobb du har.

      Delete
  8. mums vad gott och fräscht. hoppas du får en härlig lördag. Jag är vid havet, utanför Uddevalla härligt kram sofia

    ReplyDelete
  9. Jag har ingen glassmaskin men tycker att det funkar finfint att göra glass utan om man häller i en liten skvätt likör eller annan alkohol i glassmeten så att den inte fryser till så hårt! Ingen naturlig tillsats förstås... men har man inte plats för alla köksprylar så är det ett tips!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har också fått lyckade resultat utan glassmaskin och det är så sant att man behöver plats till alla köksprylar. Skulle gärna ha flera prylar, men utrymme finns tyvärr inte :)

      Delete
  10. Vi köpte på oss en glassmaskin för nåt år sen, efter mycket funderande dock eftersom vi var lite oroliga att det skulle bli en sån där hyllvärmare. Tyvärr hade vi helt rätt, vi använde den endast ett fåtal gånger, sen har den bara stått i ett köksskåp och tagit plats... Det är ju det där med glass-suget, när det faller på så tar det för lång tid att få glassen klar i en maskin:) VI gjorde en kaffeglass till en mud pie och den glassen var riktigt god:
    http://martenssonskok.blogspot.se/2010/05/amerikansk-mud-pie.html

    Kanske vi kan bli lite inspirerade av dina kommande glassar så vår kan få komma ner från skåpet lite grann...

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoppas jag kan inspirera er, så ni får njuta av hemgjord glass igen :) Kaffeglass har jag också funderat på att göra, jag skall kolla ert recept. Tack för tipset. Kram

      Delete
  11. Egen glass är den bästa! Jag gör lite olika beroende på vad som finns hemma. Oftast vispar jag äggulor med socker, sedan i med mjölk och sist vispad grädde. Sen ned med allt i glassmaskinen. Har jag matyoghurt hemma tar ibland i det. Jag har aldrig testat att använda sjuden glassmet, men de som gjort det säger att den glassen blir bäst. Vi orkar sällan vänta så länge på glassen ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det bli så gott. Jag är lite nojig med råa ägg, så därför sjuder jag smeten helst.

      Delete
  12. Perfekt! Jag älskar en möjlighet att starta vår ismaskinen upp, låter uhm som en lyxig vaniljglass. kramar och ha en trevlig dag :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glass gjord i glassmaskin blir väldigt god! Kram

      Delete