Thursday, May 30, 2013

Raspberry-Lime Cheesecake Squares

Syrligt och sött det är min melodi i bakverk. Gillar när båda smakerna samsas i en godsak. Jag har använt limejuice, men det går bra att byta ut mot citronjuice också. Jag hade en ostkaka period när vi ännu bodde i Singapore, åt det gärna varje dag och det var det jag valde om vi gick på café. Nu har suget lugnat ner sig en aning, och jag har inte bakat så många ostkakor på senaste tid. Har du något du äter i perioder?

Tart and sweet is a great combo in baked goods. I used lime juice, but it is ok to replace it with lemon juice if you like it better. I had a cheesecake period when we still lived in Singapore, I ate it like every day and that's what I chose, if we went to a cafe. Now my cravings have calmed down a bit, and I have not baked so many cheesecakes in recent times. Do you have something you could eat every day for a long period?


Raspberry-Lime Cheesecake Squares

crust:
10 pcs digestive biscuits, ground
2 tbsp sugar
2 tsp freshly grated lime zest
3 tbsp butter, melted

topping:
200 g cream cheese, at room temperature
0,5 dl sugar
1 egg
0,5 dl lime juice, freshly squeezed

raspberry jam

Preheat oven to 180C. Grease a 15x20 cm pan. Set aside.
Combine digestive biscuits, sugar, lime zest in a bowl. Pour the butter over the mixture and blend with a fork. Press the mixture into the bottom of the prepared dish. Bake for 10 minutes. Remove the pan from the oven and set it aside to cool slightly.

Meanwhile, cream the cheese and sugar together. Add the egg and continue to mix.
Add the lime juice and mix until well incorporated.
Spread raspberry jam on the crust and pour the cheese mixture over the jam.
Bake for 30 minutes, or until the center of the topping is set and the top begins to color slightly. Remove the pan from the oven and let cool completely.


Hallon-Lime Cheesecakerutor

botten:
10 st digestivekex, malda
2 msk socker
2 tsk färskrivet limeskal
3 msk smör, smält

topping:
200 g färskost, vid rumstemperatur
0,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl limejuice, färskpressad

hallonsylt

Värm ugnen till 180C. Smörj en 15x20 cm form. Ställ åt sidan.
Kombinera gigestivekex, socker, limeskal i en skål. Häll smöret över blandningen och blanda med en gaffel. Tryck blandningen i ugnsformen. Grädda i 10 minuter. Ta bort formen från ugnen och ställ den åt sidan för att svalna något.

Samtidigt, vispa färskost och socker. Tillsätt ägget och fortsätt att blanda.
Tillsätt limejuice och blanda tills allt är kombinerat. Bred hallonsylt på botten och häll ostblandningen över sylten. Grädda i 30 minuter, eller tills mitten av fyllningen har stelnat och fått lite färg. Låt svalna.

26 comments:

  1. De ser jättegoda ut! Och snygga med de olika lagrena :)

    ReplyDelete
  2. Jag är periodare på knäckebröd med kaviar. Ibland.

    När jag väntade barn andra gången åt jag salt-lakrits i mängder. Inte så bra, för det binder ju vätska. Jag var stor som ett hus. Nu är jag som ett lite mindre hus, haha!

    Kram!

    ReplyDelete
  3. Jag är den stora ostekakor fan, så är väldigt glad för receptet! super trevligt med hallon. Ja älskar ost, så jag äter ofta.
    Tack för en bra fusion recept :-) ha en härlig dag! Kram :-)

    ReplyDelete
  4. Jag tycker också om syrliga och söta smak tillsammans:) Jag älskar ostkakor och dina små rutor ser så goda ut:)

    ReplyDelete
  5. Mmh, this is the perfect summer treat!
    I love the addition of lime and raspberries so fresh and colorful :)

    ReplyDelete
  6. Mmmm, så härliga smaker kan nästan känna de i min mun just nu =) och jättefina foton kram!

    ReplyDelete
  7. Ett recept helt i min smak! Detta sparas direkt! ha en fin fredag! Kram Nilla

    ReplyDelete
  8. Hjälp, smaken på kakorna känns nästan genom bilderna. Låter supergott!

    Trevlig helg på dig! :)

    ReplyDelete
  9. Jisses vad goda de ser ut! Jag gillar också sötsyrliga smaker i bakver.

    ReplyDelete
  10. Sött och syrligt, yeah! Åh, vad somriga de ser ut! Och goda!

    ReplyDelete
  11. Dottern fixade just cheesecake i frusen form...synd jag inte såg dessa innan. Ser underbart goda ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den blev säkert också mycket god :) Tack!

      Delete
  12. Ihanan näköisiä!:) Olet hirmu ahkera leipomaan. Mistä ihmeestä ammennat kaikki ideat?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! Saan paljon ideoita muista blogeista, lehdistä ja ja kirjoista. Yhdistelen ja keksin uusia reseptejä vaikka ruokakaupassa :) saatan tuijotella hyllyjen tavaroita jonkin aikaa "meditoidessani" :)

      Delete
  13. I also made these beauties & they rocked my taste buds, my dear friend! :) Fabulous, stunning & really appetizing! xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm really glad that you are trying my recipes, thanks very much!

      Delete