Sunday, May 5, 2013

Orange Cardamom Quark Cake

En saftigare kaka än denna får man nog leta efter :) Med smak av kardemumma och apelsin passar den bra till eftermiddagsteet. Kvargen är en bidragande faktor till saftigheten, men jag kan tänka mig att tjock grekisk yoghurt passar likväl.

A moister cake than this, one might have to look for :) With the taste of cardamom and orange makes it suitable for afternoon tea. Quark is a contributing factor to the moistness, but I can imagine that thick Greek yogurt can be used as well.


Orange Cardamom Quark Cake

2,5 dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
1,5 tsp orange zest
1 tsp ground cardamom
2 dl quark / Greek yogurt
120 g melted butter
2 eggs
2 dl flour
1 ¾ dl almond meal
2 tsp baking powder
0,5 tsp salt

Preheat oven to 180°. Butter and flour a loaf pan well. Rub the orange zest into the sugar and vanilla sugar with your fingers, then add quark, butter, and eggs.
Whisk until well blended. Fold in flour, almond meal, baking powder and salt just until they’re combined.
Pour the batter into prepared pan and smooth the top. Bake in the center of the oven until top of cake is golden brown and a tester poked into center comes out clean, about 50–55 minutes. Let the cake cool in pan for 15 minutes. Then, run a knife around the edges to loosen it, invert it onto a cooling rack and allow to cool completely.


Apelsin Kardemumma Kvargkaka

2,5 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk apelsinskal
1 tsk mald kardemumma
2 dl kvarg / grekisk yoghurt
120 g smalt smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 ¾ dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 180 °. Smörj och mjöla en brödform väl. Gnid apelsinskalet i socker och vaniljsocker med fingrarna, tillsätt sedan kvarg, smör och ägg.
Vispa tills välblandat. Blanda i mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt.
Häll smeten i den förberedda formen och jämna ytan. Grädda i mitten av ugnen tills toppen av kakan är gyllenbrun ca 50-55 minuter. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter. Kör sedan en kniv runt kanterna för att lossa kakan, och låt svalna helt.

24 comments:

  1. Så gott, den måste jag testa, kardemumma är himla got :-)

    ReplyDelete
  2. Den ser ju sååå saftig ut! Och kardemumma? Mums!

    ReplyDelete
  3. Mums! Ser så gott ut! :)

    ReplyDelete
  4. Så gott med apelsin och kardemumma i kakan! :)

    ReplyDelete
  5. Kylläpä näyttää ja kuulostaa hyvältä :-) Saispa maistaa palan!

    ReplyDelete
  6. Härliga smaker med kardemumma och apelsin, kan riktigt känna dom ända hit :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det doftar och smakar så gott! Kram

      Delete
  7. Mm ser fantastiskt gott ut:)
    Ha en fin dag
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Victoria! Ha en fin dag du också, kram!

      Delete
  8. Mmm...det blir verkligen mycket saftig kaka med kvarg! God kombo, apelsin och kardemumma! :)
    Ha en toppen måndag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir så gott! Ha en fin måndag du också, kram!

      Delete
  9. Här sitter jag med fikasuget XL, det är inte bra att surfa matbloggar och se sånt här fina kakor då! :-O

    ReplyDelete
  10. Ett annat läckert recept och din kaka låter som en fantastisk känsla! du har varit så produktiv i köket som alltid, kan jag se att jag har missat en hel del när jag har varit på semester. tack för en underbar recept! Jag kan inte hitta dig på foodgawker, är det sant?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Mette! Ja, jag finns på foodgawker också :)

      Delete
  11. Ah, så gott! Kardemumma är ju bara så smarrigt. Mer mjukkaka i form till folket=)

    ReplyDelete