Thursday, May 2, 2013

Cinnamon Crumb Coffee Cake

Jag gillar verkligen smulkakor och kanel ger en god smak i bakverk och gör också att hemmet doftar ljuvligt. Servera gärna vaniljglass till.

I really like crumb cakes and cinnamon gives a good taste in pastries and also make your home smell wonderful. Serve with vanilla ice cream.


Cinnamon Crumb Coffee Cake

crumb:
3/4 dl sugar
3/4 dl flour

pinch of salt
1 tsp ground cinnamon
30 g butter, melted

filling:
1 dl brown sugar
0,75 tbsp ground cinnamon

cake:
100 g butter softened
1,5 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
1 dl quark
0,5 dl milk
3 dl flour
1,5 dl almond flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Preheat the oven to 175°C. Lightly grease a 15x20cm pan.
Make the crumb by stirring together sugar, flour, salt, and cinnamon. Add the melted butter, stir until well combined. Set aside.

Make the filling by mixing together the brown sugar, and cinnamon. Set aside.

To make the cake: In a large bowl, beat together the butter, sugars, and vanilla sugar. Add the eggs one at a time, beating well after each addition. Add the quark and milk, stir. Add the flour, almond flour, baking powder and salt to the butter mixture. Stir.
Pour half the batter into the prepared pan, spreading all the way to the edges. Sprinkle the filling evenly on top of the batter. Gently spread the remaining batter atop the filling and sprinkle the crumb over the batter in the pan.

Bake the cake for about 55-60 minutes. When pressed gently in the middle, the cake should spring back. Remove the cake from the oven and allow it to cool.



Kanel-Smulkaka

smul
3/4 dl socker
3/4 dl vetemjöl

nypa salt
1 tsk malen kanel
30 g smör, smält

fyllning:
1 dl farinsocker
0,75 msk malen kanel

kaka:
100 g smör mjukt
1,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl kvarg
0,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Sätt ugnen på 175 ° C. Smörj en ca 15x20cm ugnsform.
Gör smulet genom att röra ihop socker, mjöl salt och kanel. Tillsätt smält smör, rör tills blandat. Ställ åt sidan.

Gör fyllningen genom att blanda samman farinsocker och kanel. Ställ åt sidan.

För att göra kakan: I en stor skål, blanda ihop smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, rör väl efter varje tillsats. Tillsätt kvarg och mjölk, rör om. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt, blanda väl.
Häll hälften av smeten i den förberedda formen, bred ut hela vägen till kanterna. Strö fyllningen jämnt ovanpå smeten. Häll försiktigt återstående smet ovanpå fyllningen och strö smulet över smeten.

Grädda kakan i ca 55-60 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.

28 comments:

  1. Jag älskar med kakor med smultopping! Blir så gott och krispigt! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, smultoppingen ger det där lilla extra! Kram

      Delete
  2. Låter underbart god! Jag älskar alla bakverk så detta faller in under det!

    Kram kram

    ReplyDelete
  3. Den ser alldeles extra god ut! Påminner lite om en rulltårta med smul (jag som ÄLSKAr rulltårta!). Mums säger jag bara!

    ReplyDelete
  4. Oj vad gott det ser ut!
    Har gjort massor av dina recept, alla är kalasgoda!
    Tack för en vääääldigt inspirerande blogg! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Michaela! Vad glad jag blir att höra att du testat mina recept och är nöjd! Tusen tack :)

      Delete
  5. åh, så gott! jag har gjort nåt liknande fast med nötter i fyllningen också, det var supergott!

    ReplyDelete
  6. Det låter ju supernajs och ser suuuupergooood ut! Påminner lite om Pitekaka. Har du testat den nån gång? Den har nog andra namn också, men googla Pitekaka om du vill.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! Pitekaka är något nytt för mig, skall googla :) Tack för tipset.

      Delete
  7. Väldans god fyllning också.Mums!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, fyllningen är mycket god!

      Delete
  8. Åh, kanel är en favorit! Kram.

    ReplyDelete
  9. Jag har gjort nån liknande, blir fantastiskt gott!!
    Ha en härlig fredag
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visst blir det :) Ha en fin dag du också, kram!

      Delete
  10. Den här tror jag är gumdomligt god!! Har sett coffee cake i receptböcker länge. Trodde först att de innehöll kaffe, men har förstått att det är inte därför de heter så. Denna med kanel, ååhhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är verkligen god! Coffee cake är lite missvisande, då de inte behöver innehålla kaffe :)

      Delete
  11. Jamen det är väl klart att man ska frossa i kanel året om! Det gillar jag! :) Din kaka låter jättegod, med smulet på den mjuka kakan. Mums!

    Trevlig helg! :)

    ReplyDelete
  12. what does dl stand for in your recipes?

    ReplyDelete