Saturday, May 25, 2013

Banana Bread with Passionfruit Butter

Banankaka i sig är gott, men för att piffa upp den och ge den det där lilla extra är att laga passionsfruktsmör, som du breder på en kakskiva. Månadens Sötsak hos Söta Saker har tillbehör som tema, så det här är mitt bidrag. Samtidigt tävlar jag om boken Sött från förr.

Banana cake itself is good, but to spice it up and give it that little extra is to make a passionfruit butter that you spread on a piece of cake. This month's sweet at Söta Saker blog is that little extra that makes a baked goodie even more delicious. This is my contribution. At the same time I compete for the book Sött från förr.


Banankaka med Passionsfruktsmör

3 mogna bananer, mosade
100 g smält smör
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
nypa salt
2,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl

Sätt ugnen på 175 C. Blanda smör och mosade bananer i en bunke. Blanda i socker och farinsocker, ägg och vanilj. Strö bakpulver, kanel och salt över blandningen och rör om. Tillsätt mjölen, blanda. Häll smeten i en smörad brödform. Grädda i 45-60 minuter. Låt svalna och skär i skivor. God att äta rostad med passionsfruktsmör.

Passionsfrukt “smör”

250 g färskost
4 msk lemon curd
4 msk florsocker, siktat
4 passionsfrukter

Blanda färskost, lemon curd och florsocker. Tillsätt passionsfrukt och rör om. Kyl tills den skall användas. (Passionsfruktsmöret håller upp till 1 vecka i kylen i en sluten behållare).


Banana Bread with Passionfruit Butter

3 ripe bananas, mashed
100 g melted butter
1 dl sugar
1 dl brown sugar
1 egg
1 tsp vanilla
1 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon
pinch of salt
2,5 dl flour
1 dl almond meal

Preheat the oven to 175 C. Mix butter and mashed bananas in a bowl. Mix in sugar, egg and vanilla. Sprinkle baking soda, cinnamon and salt over mixture and stir. Add the flour, almond meal and mix. Pour batter into a buttered bread pan. Bake for 45-60 minutes. Let cool and cut into slices. Good eaten toasted with passionfruit butter.

Passionfruit Butter

250 g cream cheese
4 tbsp lemon curd
4 tbsp icing sugar, sifted
4 passionfruit pulp

Mix cream cheese, lemon curd and icing sugar. Add the passionfruit and stir. Chill until ready to serve. (Passionfruit butter will keep in a sealed container for up to 1 week in the fridge).

26 comments:

  1. Vad sugen man blir av dina vackra bilder! Jag älskar allt med banansmak men har aldrig bakat bananbröd, så detta ska absolut testas någon dag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Louisa! Bananbröd är väldigt gott.

      Delete
  2. Mums så gott! :) Jag älskar bananer i bakverk! Och med det här "passionsmöret" blir det ännu smarrigare! Mums!
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, banan passar bra i bakverk och passionsmöret piffar upp det hela :) Kram

      Delete
  3. Mums så gott det ser ut:) Passionsfrukt växer nära mig men de är ännu inte färdiga-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att du har frukten så nära. Tack!

      Delete
  4. Ser jättegott ut vännen och med passionsfruktssmöret till... nom nom! Jag bakade bananbröd för ett tag sedan och det blev riktigt smarrigt. Tänkte först lägga upp det idag men så blev det inte :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, bananbröd är så gott. Kram fina du.

      Delete
  5. What a wonderful, creative recipe.
    The combination of flavors and textures seems just perfect to me :)

    ReplyDelete
  6. Vad roligt att du också bakat banankaka ;) Bra tips om att servera något speciellt tillbehör!

    ReplyDelete
  7. Vilken mumsig kombination! Banankaka blir sällan av för mig att jag bakar. Kanske beror det på att jag alltid äter upp alla bananer, så det finns inga kvar som ligger och väntar på att få bli bakade...hihi:)
    Kram vännen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena! Ja, det blir bäst med bruna bananer :) Kram vännen!

      Delete
  8. Mmm nam nam vad gott!
    Ha en fantastisk helg!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  9. Du är så uppfinningsrik kära Katarina. Passionfruit smör det låter så vackert och speciellt för bananer bröd. tack för receptet, ska det jag definitivt försöka

    ReplyDelete
  10. Oj vilken häftig godbit! Ser supergod ut! =)

    ReplyDelete
  11. Banankaka är ju riktigt gott och vad gott med det lite syrliga passionsfruktsmöret till!!!

    ReplyDelete
  12. Mmm, smöret verkar sjukt gott. Borde vara väldigt fint till scones också.

    ReplyDelete