Thursday, May 9, 2013

Baileys Chocolate Cake

En kaka med en djup smak av Baileys och mörk choklad. En kaka som är som balsam för själen och om du vill lyxa till det är den här kakan perfekt. 

A cake with a deep flavor of Baileys and dark chocolate. A cake that is like balm for the soul, and if you want to splurge, this is the perfect cake.



Baileys Chocolate Cake

75 g butter
50 g dark chocolate
50 g caster sugar
50 g brown sugar
20 g cocoa powder
90 ml Baileys Irish Cream Whiskey
85 g flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg, room temperature

chocolate Baileys ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
50 ml cream
50 ml Baileys Irish Cream
pinch of sea salt
15 g butter

For the cake
Preheat oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter, chocolate, sugars, cocoa powder and Baileys. When chocolate and butter has melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5 minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin. Bake for about 20-30 minutes or until a skewer comes out clean. Don't over-bake.
Remove from oven and let cool in the tin for 10 minutes.

For the ganache
Bring the cream, Baileys and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.


Baileys Chokladkaka

75 g smör
50 g mörk choklad
50 g strösocker
50 g farinsocker
20 g kakaopulver
90 ml Baileys Irish Cream Whiskey
85 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg, rumstemperatur

choklad Baileys ganache
100 g mörk choklad, finhackad
50 ml grädde
50 ml Baileys Irish Cream 
nypa havssalt
15 g smör

Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör, choklad, socker, kakao och Baileys. När blandningen smält, ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.

För ganache
Värm upp grädde, Baileys och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred över kakan.


42 comments:

  1. Den och en rejäl klick vispgrädde hade inte varit helt fel :-)

    ReplyDelete
  2. Jag är ingen Baileys-fantast men både kakan och ganachen ser onekligen fina ut! Tips på vad man kan byta ut Baileysen mot? Jag är överhuvudtaget inte så förtjust i att ha sprit i bakverk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan ta grädde istället i ganachen och i kakan kan du använda mjölk.

      Delete
    2. Tack, det ska jag testa! Och så måste jag uppfinna en mjölkfri variant också :-D

      Delete
    3. Kanske kunde du använda kokosmjölk/grädde :)

      Delete
  3. Oj farligt god för en chokladälskare som mig!!! Spännande med baileys i!!
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det blir riktigt gott med baileys! Kram

      Delete
  4. Wow, viken lyxig kaka! Otroligt smarrig! Verkligen, farligt god! :)
    Ha en toppen dag!
    kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Ja, den är farligt god :) Kram

      Delete
  5. Oj vad gott, jag som älskar choklad i alla former. Vore nåt för mig:)
    Hoppas du får en riktigt fin dag, är det långhelg i Amsterdam med ?

    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, choklad tackar jag inte nej till :) Ja, här är det ledig dag också! Kram

      Delete
  6. Hjälp! Det här låter livsfarligt och starkt beroendeframkallande;-D
    UNDERBART!

    ReplyDelete
  7. Ujujuj! Den där ser ut att inte gå av för hackor!

    ReplyDelete
  8. Det är ju nästan så att jag börjar dregla så smått! Ser perfekt chokladig ut, och räligt kladdig i mitten :)

    ReplyDelete
  9. Ser ju hur god ut som helst.
    Ha fina helgen, kram

    ReplyDelete
  10. Herrejesus så od den ser ut. Sluta läskas hurududu!

    Kram kram

    ReplyDelete
  11. Upean näköinen kakku ja varmasti uskomattoman herkullista!

    ReplyDelete
  12. Ihanan mehevälle näyttää! Maku on varmasti suklaanystävän mieleen :)

    ReplyDelete
  13. Jag dööör, hur god lär inte den kakan/tårtan vara! Sådär vuxet, lyxigt gott, där man njuter av varenda liten sked. Kramar

    ReplyDelete
  14. I really love chocolate and baileys together, your cake looks so delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it's a great combo! Thanks Rosie!

      Delete
  15. Åh herregud så gott detta ser ut. Och jag som försöker hålla mig ifrån godsaker... blir lite svårt när man ser sådana här läskande bilder vännen, kram! =)

    ReplyDelete
  16. Ser så otroligt läcker ut! Mums!

    ReplyDelete
  17. Oi... tämän täytyy olla ihan mielettömän hyvää!! Kunpa saisi maistiaisia!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli oikein hyvää ja rikas maultaan!

      Delete
  18. Jag måste ju erkänna att jag blev galet sugen på detta! Vilken kombo!
    Kramar Katarina och tack för dina jätterara ord! Ha en fin helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack fina du! Ja, det här är en lyxig kaka. Ha en fin helg, kram!

      Delete
  19. Åh för 17 gubbar, vad är detta för en chokladskapelse du frestar oss med!!! Den där Bailysganachen alltså... Och vi som just sa att nu får det dröja till vi ska ha gäster igen...

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är bara att bjuda gäster igen snarast :) Tack!

      Delete