Kex fyllda med baileys ganache är inte alls tokigt. Väldigt goda får jag säga och de smälter i munnen. Inte alls svåra att göra.

Cookies filled with baileys ganache is not at all bad. Very delicious I must say, and they melt in your mouth. These are not at all difficult to make.


Baileys Thumbprints

120 g butter, at room temperature
1 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
0,5 egg
3 dl flour
4 tbsp unsweetened cocoa
a pinch of salt


Preheat oven to 175°C and line a baking sheet with parchment paper. Stir together butter, sugar and vanilla sugar with a spoon. Add egg and blend. Then add flour, cocoa and salt, stir until combined.

Roll dough into balls; place on prepared baking sheets and press a well into the center of each with the handle of a wooden spoon.  Bake for 10-12 minutes, then remove from oven and press centers again. Let cool completely.
Use a spoon to fill each thumbprint with warm ganache. Let set before serving.


Baileysgrottor

120 g smör, rumstemperatur
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 ägg
3 dl mjöl
4 msk osötad kakao
en nypa salt


Värm ugnen till 175 ° C och klä en plåt med bakplåtspapper. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker med en sked. Blanda i ägg. Tillsätt sedan mjöl, kakao och salt, rör om tills blandat.

Rulla degen till bollar, placera dem på plåten och tryck en grop med fingret eller med handtaget på en träslev i mitten av varje. Grädda i 10-12 minuter, ta sedan bort från ugnen och tryck igen i gropen. Låt svalna helt.
Använd en sked för att fylla varje grop med varm ganache. Låt stelna före servering.