Wednesday, February 29, 2012

Broccoli Puree with Goat Cheese

Ibland vill man variera sig och göra broccolimos istället för potatismos. Gillar man inte getost kan man bara utesluta den.

Sometimes you want to vary yourself and make broccoli puree instead of mashed potatoes. If you don’t like goat cheese, you can not just exclude it.



Broccolimos med getost

broccoli
getost
smält smör
salt
peppar

Koka broccolin i saltvatten tills mjuk. Mixa broccoli, getost och smält smör. Salta och peppra.


Broccoli Puree with Goat Cheese

broccoli
goat cheese
melted butter
salt
pepper

Boil broccoli in salt water until tender. Mix broccoli, goat cheese, and melted butter. Season to taste.

Tuesday, February 28, 2012

Marinated Tofu

Tofu är smaklöst i sig själv, men det går att få mycket smak på den med en bra marinad. Här är ett recpet på marinad som ger god smak till tofu.

Tofu is tasteless in itself, but it is possible to get flavor to it with a good marinade. Here is a recipe for a marinade that gives a good taste to tofu.


Marinerad Tofu

1 paket extra fast tofu
3 msk sojasås
2 msk sesamolja
1 msk färsk ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, hackad
3 msk rapsolja
1,5 tsk socker
2 tsk citronsaft

Skär tofu i 8 lika stora skivor. Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg tofu i en påse och häll marinaden över. Förslut påsen och placera i kylskåp upp till 24 timmar, skaka påsen då och då. När du är redo att laga tofun, värm ugnen till 200 grader och lägg tofubitarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen ca 8 minuter på varje sida.


Marinated Tofu

1 package extra firm tofu
3 tbsp soy sauce
2 tbsp sesame oil
1 tbsp fresh ginger , grated
3 garlic cloves , minced
3 tbsp canola oil
1,5 tsp sugar
2 tsp lemon juice

Cut tofu into 8 equal slices. Mix the marinade ingredients. Place tofu in a bag and pour marinade over. Seal the bag and place in refrigerator for up to 24 hours, shaking the bag occasionally. When ready to bake the tofu, heat the oven to 200 degrees and put tofu on a baking paper covered sheet. Bake in oven about 8 minutes on each side.

Monday, February 27, 2012

Avocado-Chocolate Cake

Det är roligt att experimentera med avokado och här har den använts i en chokladkaka istället för smör. Det fungerar och mintsmaken passar bra här. Vi åt den varm med glass till.

It's fun to experiment with avocado and here I have used it in a chocolate cake instead of butter. It works and mint goes well here. We ate it warm with ice cream.


Chokladkaka med avokado

1 avokado, urkärnad
1,5 dl kakao
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2,5 dl råsocker
1 dl lönnsirap
1,5 tsk vaniljsocker
3,5 dl vatten
2 dl choklad / mint chips

Värm ugnen till 175 °C. Mosa avokado och blanda sedan med sirap och vatten. Sikta samman kakao, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver. Blanda de torra ingredienserna i avokadoblandningen och blanda till sist i choklad chips. Häll smeten i smord 22 x 22 cm ugnsform. Grädda i 35-40 minuter. Låt svalna. Servera med en skopa glass.


Chocolate Cake with Avocado

1 avocado, pitted
1,5 dl cocoa powder
5 dl flour
1,5 tsp baking powder
2,5 dl raw sugar
1 dl maple syrup
1,5 tsp vanilla sugar
3,5 dl water
2 dl chocolate/mint chips

Preheat oven to 175 ° C. Mix the avocado and then combine with syrup and water. Sift together cocoa, flour, sugar, vanilla sugar and baking powder. Mix the dry ingredients into avocado mixture and stir in chocolate chips. Pour batter into greased 22 x 22 cm baking dish.
Bake for 35-40 minutes. Allow to cool. Serve with a scoop of ice cream.

Sunday, February 26, 2012

Hong Kong

Idag skall kappsäcken packas, för imorgon åker min man och jag till Hong Kong! Det kommer att bli vandring i bergen, shopping, förhoppningsvis mycket god mat och så förstås skall vi bara njuta av själva resan. Jag har tidsinställt inlägg, så titta gärna in under veckan. Jag kommer troligen inte kunna svara på kommentarer under veckan, men på fredag är jag tillbaka igen! Ha det bra, ät och må gott, kram!

Today, I’m going to pack my suitcase, for tomorrow my husband and I are going to Hong Kong! We will be hiking in the mountains, do some shopping, hopefully eat very good food and of course just enjoy the trip. I have timed blog posts for next week, so please pop by during the week. I probably will not be able to respond to comments during the week, but on Friday I'm back again! Be well, eat and feel good, hugs!





Bilder från Hong Kong, när vi var där för två år sedan.
Pictures from Hong Kong, when we were there two years ago.

Kokoboksutmaning - Pajer / Cook Book Challenge - Quiche, Tart

Fika med Eleonore ha varje månad en kokboksutmaning: laga något från en kokbok och visa upp det på bloggen tillsammans med kokboken. En bra idé! Detta är mitt första bidrag: Tomatpaj! 

Fika med Eleonore has a monthly cookbook challenge: cook something from a cookbook and post it on your blog along with the cookbook. A great idea! This is my first contribution: Tomato Tart!



Paj med tre sorters tomat

100 g fullkornsmjöl
50 g vetemjöl
1 tsk paprikapulver
50 g smör
50 g havregryn
400 g burk hackade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
150 g körsbärstomater
2 ägg
2 msk grädde
50 g parmesanost, riven
salt
nymalen svartpeppar
basilika till garnering

Placera mjöl och paprika i en skål och tillsätt smör. Med fingertopparna, gnid fettet i mjölet tills blandningen liknar grova brödsmulor. Tillsätt havre och blanda väl. Rör i 3-4 msk kallt vatten och blanda. Placera i kylskåp i minst 30 minuter. Ta ut degen ur kylskåpet. På en lätt mjölad yta rulla degen till en tjocklek av 1 cm och lägg i en 23 cm form. Ställ åter i kylskåpet för 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Töm burken med tomater i en kastrull, tillsätt tomatpuré och balsamvinäger. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar. Avlägsna from värmen och låt svalna något. Skiva tomaterna i halvor och rör ner dem i den kylda tomatblandningen tillsammans med ägg, grädde, ost, salt och peppar efter smak.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Häll tomatblandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter tills gyllene.



Three-Tomato Tart

100 g wholemeal flour
50 g plain flour
1 tsp paprika
50 g butter
50 g rolled oats
400 g can chopped tomatoes
1 tbsp tomato puree
1 tbsp balsamic vinegar
150 g cherry tomatoes
2 eggs
2 tbsp cream
50 g parmesan cheese, grated
salt
freshly ground black pepper
basil to garnish

Place the flours and paprika in a bowl and add the butter. Using your fingertips, rub the fat into the flour until the mixture resembles rough breadcrumbs. Add the oats and mix thoroughly. Stir in 3-4 tbsp of cold water and mix. Place in fridge to chill for at least 30 minutes. Remove the pastry from the fridge. On a lightly floured surface roll the pastry out to a thickness of 1 cm and use to line a 23 cm tart tin. Return the pastry to the fridge to chillagain for 30 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees. Empty the can of tomatoes into a saucepan, add the tomato puree and balsamic vinegar. Cook over moderate heat until the mixture thickens. Remove fromheat and allow to cool a little. Slice the tomatoes in half and stir into the cooled tomato mixture along with the eggs, cream, cheese and salt and pepper to taste.

Saturday, February 25, 2012

Soy Pancakes

Vi använder soja-mandelmjölk en hel del här hemma, främst till smoothies. Nu ville jag testa mjölken till plättar och goda blev de. Vi åt dem med bananskivor, chokladsås och glass. Men även sylt är gott till.

We use soy-almond milk a lot, mainly for smoothies. Now I wanted to test the milk for pancakes and they turned out good. We ate them with banana slices, chocolate sauce and ice cream. But even jam is good with pancakes.


Mjölkfria Plättar

2 ägg
5 dl soja-mandelmjölk
2,5-3 dl mjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 msk olja

Vispa samman ägg och mjölk, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med olja. Låt smeten vila cirka 30 minuter. Hetta upp en stekpanna med olja och stek plättarna på båda sidor gyllene bruna. Servera med sylt och vaniljglass (soja).


Dairy Free Pancakes

2 eggs
5 dl soy-almond milk
2,5-3 dl flour
3 tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
1 tbsp oil

Whisk together eggs and milk, sift in the flour a little at a time. Finish with oil. Let batter rest about 30 minutes. Heat a skillet with oil and fry the pancakes on both sides golden brown. Serve with jam and vanilla ice cream (soy).

Friday, February 24, 2012

Potato Chips Cookies

Lite annorlunda kex, med smulor av chips i sig. Goda, även om man inte smakar så mycket chips.

A little different cookies, with crushed potato chips in them. These are good, but you don't taste the chips that very much.


 

Potatischipskex

200 g smör, mjukt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl chips, krossade
ca 5 dl mjöl
80 g smält choklad

Värm ugnen till 175 grader C. I en skål vispa smör, socker och vaniljsocker. Lägg till chips och mjöl och rör om. Ställ degen i kylskåp i minst 30 minuter. Mjöla en arbetsyta och kavla ut degen till 0,5 cm tjock. Skär degen i önskad storlek. Använd en liten tunn spatel för att överföra kakorna på bakplåtspapper. Grädda kakorna tills de är lätt gyllenbruna, 12-15 minuter. När kakorna har svalnat, smälta choklad och ringla den över kakorna. Låt chokladen stelna innan servering.


Potato Chips Cookies

200 g butter, softened
1 dl sugar
1 tsp vanilla
2 dl potato chips, crushed
about 5 dl flour
80 g melted chocolate

Preheat oven to 175 degrees C. In a bowl beat butter, sugar and vanilla sugar. Add chips and flour and stir. Place dough in refrigerator for at least 30 minutes. Flour a work surface and roll out dough to 0,5 cm thick. Cut dough into desired size. Use a thin spatula to transfer the cookies on parchment paper. Bake the cookies until lightly golden brown, 12-15 minutes. When the cookies have cooled, melt chocolate and drizzle it over the cookies. Let the chocolate harden before serving.

Thursday, February 23, 2012

Baked Zucchini

En lätt rätt att svänga ihop! Kräver dessutom endast ett fåtal ingredienser.

An easy dish to make! Requires only a few ingredients.


Gratinerad Zucchini

zucchini
tomat
pesto
riven ost
basilika

Skär zucchini på längden i två halvor och skrapa ur frön med en sked. Fyll med pesto, skivad tomat och riven ost. Gratinera i 225 grader ca 20 minuter. Dekorera med färsk basilika. Salta och peppra.


Baked Zucchini

zucchini
tomato
pesto
grated cheese
basil
salt
pepper

Cut zucchini lengthwise in half. Scrape out seeds with a spoon. Fill with pesto, sliced tomato and grated cheese. Bake at 225 degrees about 20 minutes. Decorate with fresh basil. Season to taste.

Wednesday, February 22, 2012

Tofu Stroganoff

En väldigt god och krämig sås med bl.a. tofu. Denna kommer jag laga på nytt!

A very delicious and creamy sauce with tofu. A sauce I will make again!


Tofu Stroganoff

1 lök
250 g tofu, tärningar
salt
svartpeppar
paprika
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
3 dl grönsaksbuljong
1 burk crème fraiche
1 stor saltgurka
2 tsk senap

Hacka lök och tofu. Värm en klick smör i en kastrull och fräs lök och tofu. Krydda med salt, peppar och paprika. Blanda i tomatpuré och strö över mjöl. Rör en minut och häll sedan i grönsaksbuljong. Låt småkoka i 10-15 minuter. Tillsätt sedan crème fraiche och hackad saltgurka. Smaka av med senap och kontrollera smak. Koka några minuter till. Servera med kokt potatis eller ris.


Tofu Stroganoff

1 onion
250 g tofu, cubes
salt
black pepper
paprika
2 tbsp tomato paste
2 tbsp plain flour
3 dl vegetable stock
1 jar of crème fraiche
1 large pickled cucumber
2 tsp mustard

Chop the onion and tofu. Heat a knob of butter in a saucepan and fry the onions and tofu. Season with salt, pepper and paprika. Add the tomato paste and sprinkle with flour. Stir for a minute and then pour in the vegetable stock. Let boil gently for 10-15 minutes. Then add crème fraiche and chopped pickles. Season with mustard, check the taste and cook a few minutes. Serve with mashed potatoes or rice.

Tuesday, February 21, 2012

Fastlagsbulle / Shrove Tuesday Bun

Önskar er alla en fin fastlagstisdag och hoppas ni får möjlighet att äta en god fylld bulle!

Wishing you all a good Shrove Tuesday and I hope you get to eat a delicious filled bun!


Fastlagsbullor

Deg
5 dl mjölk
1 paket  färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca. 15 dl mjöl
  
Fyllning
mandelmassa / sylt
vispad grädde

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. Forma till runda bullar och låt jäsa ytterligare 20 min. Pensla med ägg och grädda i 225 graders ugn ca 10 minuter. Fyll bullarna med mandelmassa eller sylt och grädde.
Man kan lätt göra sin egen mandelmassa; lika delar mandelmjöl och florsocker vispas med elvisp, tillsätt en skvätt vatten i taget till en bra konsistens.


Shrove Tuesday Buns

Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2 bags dried yeast
2 dl sugar
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling
almond paste / jam
whipped cream

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your bowl. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a floured base, knead dough lightly until smooth and shiny. Shape into round balls and let rise another 20 min. Brush with egg and bake in 225 degree oven about 10 minutes. Fill buns with almond paste or jam and whipped cream.

You can easily make your own almond paste; equal parts almond flour and powdered sugar whipped with an electric mixer, add a splash of water at a time to a good consistency.

Monday, February 20, 2012

Grönsaksärtsoppa / Vegetable Pea Soup

Med tanke på att det i morgon är fastlagstisdag, så är det dags att lägga ärterna i blöt i kväll och koka en god ärtsoppa i morgon. För visst hör det till att äta ärtsoppa och fastlagsbulla på fastlagstisdagen! Jag kommer ihåg när jag var barn och att vi just på denna dag åkte pulka i det vackra vintervädret och efter det avnjöt soppa och bulla. Goda tider! Nu får jag nöja mig med sol vid poolen, för snö finns det ju inte i Singapore :). Snö kan jag inte trolla, men laga soppa och bulla, det kan jag! 

Given that tomorrow is Shrove Tuesday, it's time to put the peas to soak in the evening and cook a good pea soup tomorrow. For me, it’s tradition to eat pea soup and Shrove buns on Shrove Tuesday! I remember when I was a child and that we on this day went sledding in the beautiful winter weather, and after that enjoyed soup and buns. Good times! Now I have to settle with the sun by the pool, because snow is hard to find in Singapore :). Snow I can not conjure, but cook soup and buns, that I can!



Vegetarisk Ärtsoppa

500 g torkade ärter
2,5 l vatten
2 tsk salt
1 lök
3 morötter
200 g palsternacka
2 msk senap
2 tsk mejram
lite svartpeppar

Skölj ärterna med kallt vatten. Blötlägg dem över natten i en stor kastrull (ca 5 l) med hälften av receptets vattenmängd. Ställ kastrullen på kokplattan och tillsätt resten av vattnet. Koka upp. Avlägsna skum som bildas. Tillsätt salt och finhackad lök och låt soppan sakta koka 1,5 timme på svag värme.
Tvätta och skala rotfrukterna och skär dem i små tärningar. Lägg dem i soppan och koka ytterligare 30 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Servera med finhackad rödlök, senap och gott bröd.


Vegetarian Pea Soup

500 g dried peas
2,5 l water
2 tsp salt
1 onion
3 carrots
200 g parsnips
2 tbsp mustard
2 tsp marjoram
black pepper

Rinse peas with cold water. Soak them overnight in a large pot (about 5 l) with half the amount of water in the recipe. Set the pot on the stove and add the remaining water. Bring to a boil. Remove the foam that formes. Add salt and finely chopped onion and let the soup boil 1,5 hours on low heat.
Wash and peel the vegetables and cut them into small cubes. Put them in the soup and cook another 30 minutes. Add more water if necessary. Serve with chopped red onion, mustard and a good bread.