Tuesday, January 31, 2012

Vegetarian Tagine

Detta är en taginerätt. Jag har ingen tagine, men det går att koka i kastrull också.

This is a tagine dish. I don't have a tagine, but you can use a pot as well. 


Chickpea-Carrot Tagine

olive oil
2 carrots, sliced
1 can chickpeas, drained
1 onion, finely chopped
2 cloves garlic, chopped finely
1 tsp turmeric, ground
1 tsp cumin seeds
1/2 tsp cinnamon, ground
1/4 tsp chili
1/4 tsp black pepper
salt
parsley

Heat the oil in pan and add the onion and garlic. Saute until soft. Add the turmeric, cumin, cinnamon, chili, pepper and carrots. Pour in enough water to cover the carrots and cover with a lid. Cook for 10-15 minutes. Add the chickpeas and check that there is still enough water in the bottom of the pan, cover, and cook for another 5-10 minutes. Season with salt. Remove from the heat and sprinkle the parsley over the top. Serve with naan.


Kikärts-Morot Tagine

olivolja
2 morötter, skivor
1 burk kikärter, avrunna
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk kummin
0,5 tsk mald kanel
1/4 tsk chili
1/4 tsk svartpeppar
salt
persilja

Hetta upp oljan i en kastrull, tillsätt lök och vitlök. Stek tills den är mjuk. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, kanel, chili, svartpeppar och morötter. Häll i tillräckligt mycket vatten för att täcka morötterna och täck med ett lock. Koka försiktigt i 10-15 minuter. Blanda i kikärter och kontrollera att det fortfarande finns tillräckligt med vatten i botten av kastrullen, sätt på lock och koka i ytterligare 5-10 minuter. Krydda med salt. Ta bort från värmen och strö persilja över. Servera med naan.

Monday, January 30, 2012

Cherry Biscuits

Kex med smak av mandelmassa och körsbär, gott!

Biscuits with the taste of almond paste and cherries, yummy!


Körsbärskex

100 g smör, mjukt
1 dl socker
100 g mandelmassa, riven
1 ägg
2,5 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl körsbärssaft
200 g körsbär

Vispa smör, socker och mandelmassa. Tilsätt ägget. Blanda de torra ingredienserna och sila dem ner i smeten. Blanda i saften. Ställ degen kallt för en halv timme. Forma degen till bollar och tryck in i varje boll ett körsbär och täck med deg. Grädda i 200 grader ca 8 minuter.


Cherry Biscuits

100 g butter, softened
1 dl sugar
100 g almond paste, grated
1 egg
2,5 dl flour
1 cup potato flour
1 tsp baking powder
1 tsp vanilla
0,5 dl cherry juice
200 g cherry

Beat butter, sugar and almond paste. Add the egg. Mix the dry ingredients and sift them into the batter. Mix in the juice. Put the dough in the refrigerator for half an hour. Shape the dough into balls and press into each ball a cherry and cover with dough. Bake at 200 degrees about 8 minutes.


Bakade även några kex med körsbär på toppen.
I also baked a few biscuits with the cherry on top.

Sunday, January 29, 2012

Tofu in Peanut Sauce

En proteinrik maträtt med mycket goda smaker. Du får även mera protein om du serverar såsen med quinoa.

A protein rich dish with great flavors. You get even more protein if you serve the sauce with quinoa.


Tofu i jordnötssås

1 paket fast tofu, kuber
1 tomat, små bitar
halv paprika, små bitar
3 msk jordnötssmör
2 msk sojasås
1 msk vinäger
2 tsk hackad vitlök
2 tsk hackad ingefära
1 msk olja
0,5 tsk socker
salt
peppar
1-2 dl vatten

Gör en lös pasta på jordnötssmör, soja, vinäger, socker och lite vatten. I en stekpanna, värm oljan och tillsätt tofu. Stek lätt. Tillsätt tomat, paprika, hackad ingefära och vitlök och stek 5 minuter. Blanda i jordnötssmörpasta. Tillsätt ca 1 dl vatten och låt sjuda 5 minuter på mycket låg värme. Tillsätt 0,5-1 dl vatten och låt koka upp. Salta och peppra efter behov. Servera med ris/quinoa.


Tofu in Peanut Sauce

1 package firm tofu, cubes
1 tomato, small pieces
half pepper, small pieces
3 tbsp peanut butter
2 tbsp soy sauce
1 tbsp vinegar
2 tsp minced garlic
2 tsp chopped ginger
1 tbsp oil
0,5 tsp sugar
salt
pepper
1-2 dl water

Make a loose paste of peanut butter, soy sauce, vinegar, sugar and some water. In a skillet, heat oil and add tofu. Fry lightly. Add the tomato, bell pepper, chopped ginger and garlic and fry for 5 minutes. Mix in peanut butter paste. Add about 1 dl water and simmer for 5 minutes on very low heat. Add 0,5-1 dl water and bring to boil. Salt and pepper as needed. Serve with rice/quinoa.

Saturday, January 28, 2012

Gräddfilstårta / Sour Cream Cake

Gräddfilstårta är en klassiker hemma hos oss. När jag var liten, bakade mamma flitigt denna tårta. Den hade en speciell plats på kalas. Den smakar än idag barndom. Tårtan är mitt bidrag i Månadens Sötsak klassiker.

Sour Cream Cake is a classic in our home. When I was little, mom baked this cake frequently. It had a special place at birthday parties. It tastes even today childhood for me. The cake is my contribution to Månadens Sötsak Classic.



Blåbärspaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil
1 ägg
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Häll blåbären på degen (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda ägg med gräddfil och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.



Blueberry Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

2 dl sour cream
1 egg
0,75 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4-5 dl blueberries
(2 tsp potato flour)

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Pour the blueberries on the dough (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Mix egg with sour cream and sugar. Pour over the blueberries. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.

Friday, January 27, 2012

Sojafärs / Soy Meatloaf

Sojakross är lätt att använda och jag ville testa att laga färs av det. Lyckat och gott. Nästa gång tar jag mera ost :)

Textured Soy protein is easy to use, and I wanted to try and make a meatloaf of it. It turned out yummy, but next time I will use more cheese :)


Ostfylld Sojafärs

4 dl sojakross
3 dl vatten
1 vegetabilisk buljongtärning
2 lök
2 vitlöksklyftor
½ dl ketchup
½ dl ströbröd
1-2 ägg
1 tsk salt
1 msk soja
1 tsk basilika
1 tsk oregano
salt
riven ost enligt önskemål

Hacka lök och vitlök. Koka upp vatten, blanda i buljontärning. Blanda sojakross, vatten, lök, vitlök, ketchup, ströbröd. Låt stå i 10 minuter. Blanda resten av ingredienserna i smeten. Olja en brödform och tryck ut hälften av smeten och strö på riven ost, täck med resterande smet. Man kan även forma smeten till en färs på plåt. Grädda i ugnen i 175 °C i 45 minuter.

 
Cheese Stuffed Soy Meatloaf

4 dl textured soy protein
3 dl water
1 vegetable stock cube
2 onions
2 cloves garlic
½ dl ketchup
½ dl bread crumbs
1-2 eggs
1 tsp salt
1 tbsp soy sauce
1 tsp basil
1 tsp oregano
salt
grated cheese

Chop the onion and garlic. Boil water, add the stock cub. Mix soy, water, onion, garlic, ketchup, and bread crumbs. Let stand for 10 minutes. Mix in the remaining ingredients in the batter. Oil a bread pan and press out half the batter and sprinkle with grated cheese, cover with remaining batter. You can also shape the batter into a loaf on the baking sheet. Bake in oven at 175 °C for 45 minutes.

Thursday, January 26, 2012

Fig Cake / Fikonkaka

En god kaka med söt kolasås. 

A yummy cake with a sweet caramel sauce.



Fikonkaka med kolasås

8 färska fikon
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
2 msk kakao
1 ägg
2,5 dl mjöl
nypa salt

kolasås
8 msk osaltat smör
1 dl farinsocker
1 dl grädde

Värm ugnen till 175 °C. Smörj portionsformarna. Skär stjälkarna från fikonen och dela dem på mitten. Mosa dem i en matberedare, Ställ åt sidan.

Vispa smör och socker, blanda i kakao och ägg. Tills sist blanda i mjöl, salt och fikonpuré. Häll smeten i ugnsformarna och placera dem i en bakform fylld med vatten. Grädda kakorna i ca 30 minuter.

Gör kolasås genom att blanda smör, farinsocker och grädde i en tjockbottnad kastrull och värm upp på medelvärme. När sockret löst sig och såsen blivit mörkare och tjocknat är den färdig.

Picka hål i kakorna med en tandpetare, och häll ungefär hälften av såsen över dem, låta kakor absorbera såsen. Låt kakaorna dra sig ca 2 h. De kan även förvaras i kylskåpet över natten. Värm då kakorna i ugn på 120 grader 10 minuter eller tills genomvarma. Serveras varma med resterande kolasås och vaniljglass.

 

Fig Cake with Caramel Sauce

8 fresh figs
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
2 tbsp cocoa
1 egg
2,5 dl flour
pinch of salt

caramel sauce
120 g unsalted butter
1 dl brown sugar
1 dl cream

Preheat oven to 175 °C. Grease individual molds. Cut stems from figs and cut them in half. Mash them in a food processor, set aside.

Beat butter and sugar, mix in cocoa and eggs. Finally, mix in flour, salt and fig puree. Pour batter into baking dish and place them in a baking pan filled with water. Bake the cookies for about 30 minutes.

Make caramel sauce by mixing butter, brown sugar and cream in a heavy saucepan and heat over medium heat. When the sugar has dissolved and the sauce has become darker and thickened it is ready.

Peck holes in the cake with a toothpick, and pour about half the sauce over them, let the cake absorb the sauce. Let the cakes sit for  about 2 h. They can also be stored in the refrigerator overnight. Preheat the cakes in the oven at 120 degrees for 10 minutes or until hot through. Serve warm with remaining caramel sauce and vanilla ice cream.

Wednesday, January 25, 2012

Bullängd / Twisted Bun

Jag jäste mina över natten, men det går även att göra en vanlig bulldeg, som bakas samma dag. Det är så gott med nygräddade bullar och ett kallt glas mjölk!

I proofed mine overnight, but you can also make a normal bun dough, that you bake the same day. It's so good with a freshly baked bun and a cold glass of milk!


Bulldeg

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)


Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Dela degen i två bitar. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop. Dela rullen itu på längden och snurra de två delarna runt varandra. Täck bullängderna med plastfilm och låt dem jäsa i kylskåp över natten.

Ta fram 30-60 minuter före gräddning och pensla med ägg. Grädda dem mitt i ugnen, ca 20 minuter.


Bun Dough

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Divide dough into two pieces. Put the dough on floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling over the dough. Roll up like a swiss roll and cut the roll in two, lengthwise and roll the two parts around each other.

Wrap with cling film and let them ferment in the refrigerator overnight. Take from refrigerator 30-60 minutes before baking and brush with egg. Bake them in the middle of the oven, about 20 minutes.

Tuesday, January 24, 2012

Arugula-Feta Swirls


Rucola-Fetaspiral

2 dl vetemjöl
1 dl bovete
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1,5 dl riven ost, stark
1 dl gräddfil
0,4 dl olja

riven  ost

Blanda de torra ingredienserna och osten i en skål. Rör ner gräddfil och olja, blanda. Kavla degen till en tunn platta och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i 1 cm tjocka skivor. Strö på riven ost och grädda i 225 grader 10-15 minuter.


Arugula-Feta Swirls

2 dl wheat flour
1 dl buckwheat
1,5 tsp baking powder
0,5 tsp salt
1,5 dl grated cheese, strong
1 dl sour cream
0,4 dl oil

grated cheese

Mix the dry ingredients and cheese in a bowl. Stir in sour cream and oil, mix. Roll dough into a thin plate and spread on the mixture. Roll up and cut into 1 cm thick slices. Sprinkle with grated cheese and bake at 225 degrees 10-15 minutes.

Monday, January 23, 2012

Chinese New Year - Cookies

Det Kinesiska Nyåret firas som bäst. Det är Drakens år i år.  I den kinesiska astrologin ser man draken som en kraftfull allsmäktig kung eftersom den består av olika delar av djur som tiger, fisk, orm och örn. Här har jag skrivit mera om själva nyårsfirandet. Runt Nyår säljer affärerna mycket olika godsaker och ett av alla godsaker är olika kakor. Jag har bakat två olika kakor till festivalen, sesamkakor och ananaskakor. Receptet till sesamkakorna hittade jag här.

The Chinese New Year is celebrated at its best. It is the year of the Dragon this year. In Chinese astrology the dragon was seen as a powerful almighty king because it was made up of different parts of animals such as a tiger, fish, snake and an eagle. Here I have written more about the New Year celebrations. Around New Year's shops sell a lot of different goodies and one of the goodies are different cookies. I have baked two cookies for the festival, sesame cookies and pineapple cookies. The recipe for sesame cookies I found here.


Sesame Cookies

300 g sesampulver med socker
120 g florsocker
250 g mjöl
180 ml olivolja
0,5 tsk salt
100 g rostade sesamfrön till topping

Blanda mjöl, salt, socker och sesampulver. Häll hälften av oljan i sesamblandningen och blanda ihop. Häll resten av oljan och blanda väl. Rulla en boll och om det inte smular, är degen klar. Annars, lägg till lite olja tills bollen inte smular när du rullar den. Forma till bollar och rulla dem i sesamfrön. Grädda i 180C 10-13 minuter.


Sesame Cookies

300 g of sesame powder with sugar
120 g icing sugar
250 g flour
180 ml olive oil
0,5 tsp salt
100 g roasted sesame seeds for topping

Mix flour, salt, sugar and sesame powder. Pour half the oil in the sesame mixture and mix together. Pour the remaining oil and mix well. Roll a ball and if it does not crumble, the dough is ready. Otherwise, add a little oil until the ball does not crumble when you roll it. Shape into balls and roll them in sesame seeds. Bake at 180C 10-13 minutes.




Pineapple Cookies

pineapple filling
1 can (440 g) crushed pineapple, drain well
150 g sugar
1 tsp cinnamon
¼ tsp salt

dough
125 g butter, chopped, cold
25 g powdered sugar
1 egg yolk
150 g plain flour
25 g cornstarch

Place all the ingredients for the filing in a saucepan. Cook until caramelized, mashing pineapple gently. Transfer to a bowl and let cool. Shape into small balls and place on a parchment paper covered baking sheet.

Mix butter and powdered sugar. Add the egg yolk and mix well. Sift together flour and cornstarch. Mix into the butter mixture. Place in refrigerator for 30 minutes. Take some dough and flatten it. Place a pineapple ball in the middle and fold the dough. Place on a baking sheet. Brush with egg yolk. Bake in preheated 180 C oven for 15 minutes.


Ananas Cookies

ananasfyllning
1 burk (440 g) krossad ananas, utan vätska
150 g socker
1 tsk kanel
¼ tsk salt

deg
125 g smör, kall
25 g florsocker
1 äggula
150 g vetemjöl
25 g majsstärkelse

Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Koka tills karamelliserat, mosa ananasen försiktigt. Överför i en skål och låt kallna. Forma till små bollar och lägg på ett bakplåtspappersklädd bakplåt.

Blanda smör och florsocker. Tillsätt äggula och blanda väl. Sikta samman mjöl och majsstärkelse. Rör ner i smörblandningen. Ställ degen i kylskåp för 30 minuter. Tag en degbit och platta till den. Placera en ananasboll på mitten och vik ihop degen. Placera på en bakplåt. Pensla med äggula. Grädda i förvärmd 180 C ugn i 15 minuter.