De här är verkligen goda, med mycket smak av mandel. Påminner om mazariner. Använd gärna hemmajord hallonsylt, men förstås går köpt också :)

These are really good, with plenty of flavor of almonds. Reminiscent of mazarin cake. Use home-made raspberry jam if you have, but of course store bought is good too :)


Almond Cakes with Raspberry Jam

40 g butter, cold
40 g brown sugar
60 g flour
raspberry jam

frangipane
200 g butter, softened
200 g caster sugar
200 g ground almonds
2 eggs
a few drops of almond extract
100 g cornflour

Preheat the oven to 180C. Lightly grease a 12-hole muffin tin. Rub the butter into the sugar and flour using your fingertips until it resembles fine breadcrumbs. Place in the fridge to chill.

To make the frangipane, beat butter in a bowl until smooth and creamy. Add the sugar and almonds to the butter. Beat in the eggs and almond extract, then fold in the cornflour. Divide the frangipane mixture into the muffin tin, smoothing the top of the mixture with a spoon. Sprinkle the crumble topping around the edge of each and put a small spoonful of jam in the centre. Bake in the oven for 20 minutes, or until a cocktail stick inserted in the centre comes out clean.

 


Mandelkakor med hallonsylt

40 g smör, kallt
40 g farinsocker
60 g mjöl
hallonmarmelad/sylt

frangipane
200 g smör, mjukt
200 g strösocker
200 g mald mandel
2 ägg
några droppar mandelextrakt
100 g majsmjöl

Värm ugnen till 180C. Smörj en 12-håls muffinsplåt. Gnid smöret i sockret och mjölet med fingertopparna tills det liknar fina brödsmulor. Ställ i kylen.

För att göra frangipane, vispa smör i en skål tills den är slät och krämig. Tillsätt socker och mandel. Vispa i ägg och mandelextrakt, till sist rör i majsmjöl. Fördela frangipaneblandningen i muffinsformarna, jämna ut toppen med en sked. Strö smulet runt kanten på varje och lägg en liten sked sylt i mitten. Grädda i ugnen i 20 minuter.