Om man vill variera sig ibland, kan man göra bullkrans istället för bullar. En fin krans, som ser invecklad ut att göra, men som i själva verket är mycket enkel att forma. 

If you want to vary sometimes, you can make a braid instead of buns. A beautiful braid that looks complicated to do, but which in fact is very easy to shape. 


Kalljäst Bullkrans
  
7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

Fyllning
smör
socker
kanel

Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop som för att göra en rulltårta. Skär rullan på längden itu. Vira delarna runt varandra och forma till en krans. Täck kransen med plastfilm och låt jäsa i kylskåp över natten eller 8h.

Ta fram kransen 30-60 minuter före gräddning och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.


Cinnamon Braid

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Put the dough on a floured surface and roll it out to a rectangle. Spread the filling on the dough. Roll up the dough as if making a jelly roll. Then cut the roll in two lengthwise. Wrap the pieces around each other and form a braid.

Cover the braid with plastic wrap and let stand in refrigerator overnight or 8 hours.

Take the braid from the fridge 30-60 minutes before baking and brush with egg. Bake in the oven, 200 degrees, about 20 minutes.