Morotsmuffins och morotskaka är något som alltid är gott! De blir saftiga av moroten och glasyren bidrar med en god sötma. Man kan variera kryddorna, ha i nötter eller ananas, helt enligt egen smak. 

Carrot muffins and carrot cake is something that is always good! They are moist due to the carrots and the frosting contributes with a good sweetness. You can vary the spices, add nuts and pineapple, all according to your taste.


Morotsmuffins

3 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk mald kanel
1/4 tsk mald muskot
1/4 tsk mald ingefära
en nypa salt
3-4 medelstora morötter, rivna
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 stora ägg
2 dl vegetabilisk olja

glasyr
170 g färskost
4 msk smör, vid rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 ° C. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. I en skål, kombinera mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor och salt. Tillsätt rivna morötter och ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg pösigt. Tillsätt oljan och fortsätt att vispa tills blandningen är ljus till färgen. Rör i morötter och de torra ingredienserna.

Fördela smeten jämnt i muffinsformarna. Grädda i ca 20-25 minuter eller tills en tandpetare införd i mitten kommer ut ren. Låt svalna.

För glasyren, rör ihop färskost och smör tills slät. Blanda i vaniljsocker. Tillsätt florsocker och rör runt tills allt är blandat. Dekorera de svalnade muffins efter önskemål.

 


Carrot Muffins

3 dl flour
3/4 tsk baking powder
0,5 tsp baking soda
3/4 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground nutmeg
1/4 tsp ground ginger
a pinch of salt
3-4 medium carrots, grated
2 dl granulated sugar
0,5 dl brown sugar
2 large eggs
2 dl vegetable oil

frosting
170 g cream cheese
4 tbsp butter, at room temperature
1 tsp vanilla sugar
5 dl icing sugar

Preheat the oven to 175° C. Line a muffin pan with paper liners. In a bowl, combine the flour, baking powder, baking soda, spices and salt. Add the grated carrots to the bowl with the dry ingredients and set aside. 

Whisk the sugars and eggs until fluffy. Add the oil in a steady stream and continue to whisk until the mixture is light in color. Stir in the carrots and dry ingredients.

Scoop evenly into the prepared muffin cups. Bake for about 20-25 minutes or until a toothpick inserted in the center comes out clean.  Let cool.

To make the frosting, in the bowl beat the cream cheese and butter until smooth. Mix in the vanilla sugar. Gradually add the icing sugar until totally incorporated. Frost cooled muffins as desired.