En god och fräsch kaka med hallon, citron och färskostfyllning! 

A delicious and fresh cake with raspberries, lemon and a cream cheese filling!


Citron-Hallonkaka

4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 dl strösocker
120 g smör, mjukt
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
85 g färskost, mjukt
1 tsk rivet citronskal
2 dl färska eller frysta hallon

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 22-24cm bakform.  Lägg i botten bakplåtspapper och smörj botten och sidor av formen.
I en skål, rör ihop mjöl, bakpulver, bakpulver och salt, stall åt sidan. I en annan skål vispa 2,5 dl strösocker och smör på medelhög hastighet tills kombinerat. Tillsätt 1 ägg och vaniljsocker. Blanda i de torra ingredienserna och grädden i smeten.

I en liten skål, vispa färskost och resterande 0,5 dl socker. Lägg i citronskal och resterande ägg. Vispa tills kombinerat.

Skeda hälften av kaksmeten i bakformen, ända ut till kanterna. Häll färskostblandningen över kaksmeten. Klicka återstående smet över färskosten, försiktigt bred till kanterna.

Grädda i ugnen i 15 minuter. Tryck sedan försiktigt hallonen i kakan. Grädda ytterligare 25-30 minuter.

 

Lemon and Raspberry Cake

4 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tetspaspoon baking soda
1/4 tsp salt
3 dl granulated sugar
120 g butter, softened
2 eggs
1 tsp vanilla
2 dl cream
85 g cream cheese, softened
1 tsp grated lemon peel
2 dl fresh or frozen raspberries

Preheat oven to 175 degrees. Grease a 22-24cm baking pan. Put in the bottom parchment paper and grease the bottom and sides of the pan.
In a bowl, stir together flour, baking powder, baking soda and salt, set aside. In another bowl, whisk 2,5 dl sugar and butter on medium speed until combined. Add 1 egg and vanilla. Mix the dry ingredients and cream into the batter.
In a small bowl, beat cream cheese and the remaining 0,5 dl sugar. Add the lemon zest and the remaining egg. Beat until combined.
Spoon half of cake batter into prepared pan, spreading to the edges. Pour cream cheese mixture over cake batter, spreading to the edges. Dollop remaining batter over cream cheese layer, carefully spreading to edges. Bake for 15 minutes, or until puffed. Gently press raspberries into cake. Bake 25 -30 minutes more or until a toothpick inserted near the center of the cake comes out clean.