Monday, October 31, 2011

Chocolate-Coconut Pudding

Mums, det här är gott! Krämig pudding med en härlig smak av kokos och choklad.

Yum, this is good! Creamy pudding with a delicious taste of coconut and chocolate.



Chocolate-Coconut Pudding

200 ml coconut milk
400 ml almond milk
4 tbsp cornstarch
4 tbsp cocoa
0,5 dl sugar
1 tsp vanilla extract
pinch of sea salt

Heat up milk, cornstarch, cocoa and sugar until boiling. Let boil for approximately 3 minutes. Stir in vanilla and sea salt. Pour into dessert bowls and enjoy. Garnish with coconut if you want.



Choklad-kokospudding

200 ml kokosmjölk
400 ml mandelmjölk
4 msk majsstärkelse
4 msk kakao
0,5 dl socker
1 tsk vanilj extrakt
nypa havssalt

Hetta upp mjölk, majsstärkelse, kakao och socker tills det kokar. Låt koka i ca 3 minuter. Rör ner vanilj och havssalt. Häll upp i dessertskålar och njut. Garnera med kokos om du vill. 

Sunday, October 30, 2011

Shortcrust pastry with Lemon and Vanilla

Vi hade High Tea hemma och jag bakade bl.a. dessa små bakelser.

We had High Tea at home and I made these little tarts.


Mördeg

150 g smör, kallt
4 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg

lemon butter/vaniljfrosting

Nyp ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Plasta degen och ställ kallt 30 minuter. Fördela degen i små formar och nagga botten med en gaffel. Grädda pajskalen ca 15 minuter. Låt svalna helt innan de fylls med fyllning.


Shortcrust Pastry

150 g butter, cold
4 dl flour
0,5 dl powdered sugar
1 egg

lemon butter/vanilla frosting

Pinch the butter, flour and powdered sugar. Add the egg and work together to form a dough. Roll the dough in plastic dough and chill 30 minutes. Divide the dough into small molds and prick the bottom with a fork. Bake pastry for 15 minutes. Let cool completely before filling.

Saturday, October 29, 2011

Scones med grädde

Det här receptet på scones fann jag på den finska bloggen Voisilmäpeliä. De blir så goda och är ännu följande dag mjuka och goda. Rekommenderas! Vill även gratulera min mamma som fyller år idag!!

This recipe for scones I found on the Finnish blog Voisilmäpeliä. They are so good and are even the following day soft and good. Today is my mum's birthday, so congratulations to her!!


Scones

5 dl mjöl
2 msk socker
1,5 msk bakpulver
¼ tsk salt
80 g smör, kallt
2 dl grädde

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna och blanda sist i grädden. Platta degen 4 cm tjock och ta ut 6 scones med en rund form eller skär degen i bitar.  Pensla sconen med ägg och grädda i 200 grader ca 20 minuter. Servera med clotted cream och sylt.


Scones

5 dl flour
2 tbsp sugar
1,5 tbsp baking powder
¼ tsp salt
80 g butter, cold
2 dl cream

Mix flour, sugar, baking powder and salt in a bowl. Pinch the butter with the dry ingredients and then add the cream. Flat dough 4 cm thick and take out six scones with a round shape or cut the dough into pieces. Brush the scones with egg and bake at 200 degrees about 20 minutes. Serve with clotted cream and jam.



Friday, October 28, 2011

Tomato Tarte Tatin

Har ni kvällens meny redan planerad? Inte? Då kunde ni göra denna enkla och smakrika paj!

Have you already planned this evening's menu? Not? Then you could make this simple and delicious pie!


Tarte Tatin med tomater

3 ½ dl mjöl
1 ½ dl riven lagrad ost
100 g smör
3 msk kallt vatten

fyllning
(körsbärs)tomater
130 g röd pesto

Blanda ihop mjöl, riven ost och vatten.

Klä en ugnsform med bakplåtspapper. Fördela peston jämnt på formens botten. Skär tomaterna i ganska tjocka skivor. Lägg tomatskivorna på peston. Kavla ut degen ett par centimeter tjock och placera på tomaterna. Grädda i 180 graders ugn tills degen har fin färg ca 15-20 minuter. Låt kakan svalna innan du vänder den. Dekorera med tomater och basilika.


Tarte Tatin with Tomatoes

3 ½ dl flour
1 ½ dl grated aged cheese
100 g butter
3 tbsp cold water

filling
(cherry) tomatoes
130 g red pesto

Mix together flour, grated cheese and water.

Line a baking dish with parchment paper. Spread pesto evenly on the bottom of the dish. Cut the tomatoes into fairly thick slices. Place tomato slices on the pesto. Roll out the dough two cm thick and place on the tomatoes. Bake in 180 degrees oven until the pastry is nicely browned about 15-20 minutes. Let the cake cool before turning it. Garnish with tomatoes and basil.

Thursday, October 27, 2011

Ålandspannkaka / Finnish Åland Pancake

Ålandspannkaka är en variant av ugnspannkaka, som görs på risgryns- eller mannagrynsgröt och smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm.

Åland pancake is a variant of pancake baked in the oven, made of rice or semolina porridge and flavored with cardamom. The pancake is served with prunes cream.


Ålandspannkaka

2 dl mjölk
3/4 dl socker
½ msk salt
2-3 tsk kardemumma
2 ägg
smör

Sviskonkräm
10 torkade plommon
5 dl vatten
1 bit kanel
0,5 dl socker
1 msk maizenamjöl
lite vatten

Värm gröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter. Servera med sviskonkräm.

Skölj plommonen och blötlägg dem en timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.




Åland Pancake

2 dl milk
3/4 dl sugar
0,5 tbsp salt
2-3 tsp cardamom
2 eggs

Prune cream
10 dried prunes
5 dl water
1 piece of cinnamon
0,5 dl sugar
1 tbsp corn starch
some water

Warm porridge and dilute with milk. Mix sugar, salt, cardamom and stir in. Add the eggs and pour the batter into a buttered and bread crumbled dish. Bake at 175 degrees for about 45 minutes. Serve with prune cream.

Wash the plums and soak them for one hour in half a liter of water. Add the cinnamon and cook until plums are soft. Season with sugar and remove from heat. Mix corn flour with some water and pour in while stirring. Give the cream a boil and pour it into a serving bowl. Sprinkle a little sugar on top. 


Wednesday, October 26, 2011

Chanterelle Gratin

Kantarellerna jag använt kommer från södra Finlands skogar, tack till min gudmor och inspiration till gratängen kommer från Erika.
  
The chanterelles I've used are from Southern Finland, thanks to my godmother and the inspiration to the gratin comes from Erika.


Kantarellgratäng

1 gul lök
0,5-1 dl soltorkad tomatpesto
400 g kantareller
150 g riven cheddar-mozzarella
4 dl grädde
4 ägg
1,5 dl färsk persilja

Skala och hacka löken. Stek kantarellerna en stund och blanda i löken och klick smör. Stek yttreligare en stund. Häll svampblandningen i en ugnsform och blanda i soltorkad tomatpesto och persilja. Blanda ihop ägg, ost och grädde. Smaka av med salt och peppar. Häll över svampblandningen. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.


Chanterelle Gratin

1 onion
0,5-1 dl sun-dried tomato pesto
400 g chanterelles
150 g grated cheddar-mozzarella
4 dl cream
4 eggs
1.5 dl fresh parsley

Peel and chop the onion. Fry the chanterelles for a while and mix in the onions and a nob of butter. Fry for a while. Pour mushroom mixture into a baking dish and mix in the sundried tomato pesto and parsley. Mix together eggs, cheese and cream. Season with salt and pepper. Pour over mushroom mixture. Bake at 200 degrees for about 40 minutes.

Tuesday, October 25, 2011

Fruktkaka / Fruit Cake

Månadens sötsak är Ge bort och då tycker jag att fruktkaka passar bra! Den är saftig, god och hållbar! Även en bra ge bort present i Jul.

Månadens sötsak is Give away gift and I think a fruit cake is ideal! It is juicy, tasty and keeps well! Also a great give away gift for Christmas.


Fruktkaka med choklad och nötter

2,4 dl körsbär, hackade
2,4 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl russin
1,5 dl chokladbitar
6 msk smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 dl apelsinjuice
0,5 tsl mandelextrakt
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl valnötter
2 dl pekannötter
0,5 dl mandel, skivad

Värm ugnen till 150 grader. Smörj en brödform med matlagningspray. Placera bakplåtspapper i botten av formen. Blanda körsbär, aprikoser, russin och choklad i en skål. I en annan skål vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen, ett i taget, tills kombinerat. Blanda i apelsinjuice och mandel extrakt. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör i fruktblandningen, valnötter och pekannötter. Häll smeten i den förberedda formen. Strö över mandel. Grädda ca 1,5 h timmar eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna helt. Täck fruktkakan med plastfolie och låt stå över natten innan servering.


Fruit cake with chocolate and nuts

2,4 dl cherries, chopped
2,4 dl dried apricots, chopped
1 dl raisins
1,5 dl chocolate chips
6 tbsp butter, softened
1,5 dl brown sugar
0,5 dl granulated sugar
3 eggs
0,5 dl orange juice
0,5 tsp almond extract
2,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
1 teaspoon salt
2 dl walnuts
2 dl pecans
0,5 dl almonds, sliced

Preheat oven to 150 degrees. Lightly coat a loaf pan with cooking spray. Line bottom of pan with parchment paper. Combine cherries, apricots, raisins, and chocolate in a bowl. In another bowl beat butter and sugars until fluffy. Beat in eggs, one at a time, until combined. Beat in orange juice and almond extract. Add the flour, baking powder and salt. Stir in fruit mixture, the walnuts and pecans. Spoon batter into the prepared pan. Sprinkle with almonds. Bake about 1,5 h hours or until a wooden toothpick inserted comes out clean. Let cool completely. Wrap fruitcake in plastic wrap and let stand overnight before serving.


Monday, October 24, 2011

Draktårta / Dragon Cake

Jag fick en förfrågan att baka en tårta till ett 5-års kalas med draktema. Vilken trevlig utmaning tänkte jag och tackade ja! En draktårta skulle bakas. Jag bakade ett ganska stort chokladtårtbotten som fick bli drakens kropp. Fyllde tårtbotten med jordgubbskräm och chokladfrosting, som jag spritsade in i bottnet. Till resten av kroppen bakade jag ett vaniljtårtbotten, som jag skar i olika bitar för att att göra huvud, ben och svans. Som dekoration använde jag mig av hemmagjord färgad smörkräm och olika godis. Hela tårtan var ätbar. Det var så roligt att baka denna draktårta att jag nästan fällde en tår när  överlämningen skulle ske :)

I was asked to bake a cake for a 5-year party with a dragon theme. What a nice challenge, I thought and said yes! A dragon cake was going to be baked. I made a pretty big chocolate cake base that become the dragon's body. Filled the cake base with strawberry cream and chocolate frosting, piping the fillings into the cake base. For the rest of the body I baked a vanilla cake base, which I cut into different pieces to make the head, legs and tail. As for the decorations, I used homemade colored buttercream and various sweets. The entire cake was edible. It was so much fun to bake this dragon cake that I almost shed a tear when the handover took place :)


Choklad-Tårtbotten

6 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl kvarg
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
8 msk kakao
nypa salt

Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Smält smöret, häll i kvargen och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Fyll en form på 26 cm med smet och grädda 45-50 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen.

Vanilj-Tårtbotten

1,5 dl socker
100 g smör rumstemperatur
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver
1 dl mjölk
0,5 tsk vaniljsocker

Vispa smör, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa väl. Blanda i mjöl och bakpulver. Tillsätt sedan mjölk. Blanda försiktigt med spatel. Häll smeten i en 20x20 cm form. Grädda i 200 graders ugn ca 15-20 min.



Jordgubbskräm

6 dl jordgubbar, bitar
1 dl socker
2,5 msk maizenamjöl

Blanda allt i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt koka 2 minuter tills krämen tjocknar. Låt kallna.

Chokladfrosting

3 dl florsocker
4 msk kakao
2 msk smör
2 msk grädde/mjölk

Blanda alla ingredienser och  värm i mikron för 15 sekunder. Rör om och värm ytterligare en stund om det behövs. Låt kallna.

smörkräm
godis


Chocolate Cake Base

6 eggs
5 dl sugar
2 tsp vanilla
100 g butter
2 dl quark
7 dl flour
4 tsp baking powder
8 tbsp cocoa
pinch salt

Beat eggs, sugar and vanilla until fluffy. Melt butter, add the quark and mix with egg mixture. Mix flour, baking powder, cocoa and salt and fold into the mixture. Pour batter in a form, 26 cm, and bake 45-50 minutes at 175 degrees at the bottom part of the oven.

Vanilla Cake Base

1,5 dl sugar
100 g butter, room temperature
2 eggs
2,5 dl flour
0,75 tsp baking powder
1 dl milk
0,5 tsp vanilla

Beat butter, sugar and vanilla until fluffy. Add one egg at a time, beating well. Mix in the flour and baking powder. Then add the milk. Mix gently with a spatula. Pour batter in a 20x20 cm baking pan. Bake at 200 degrees for 15-20 minutes.


Strawberry Filling

6 dl strawberries, pieces
1 dl sugar
2,5 tbsp cornstarch

Mix all ingredients in a saucepan and bring to a boil, stirring. Let boil for 2 minutes until the custard thickens. Allow to cool.

Chocolate Frosting

3 dl icing sugar
4 tbsp cocoa
2 tbsp butter
2 tbsp cream/milk

Mix all the ingredients and microwave for 15 seconds, stir and microwave more if needed. Let cool.

buttercream frosting
candy