Wednesday, August 31, 2011

Chickpea Flatbread


Flatbread

100 g besan flour (chickpea flour)
110 ml water
pinch of salt
olive oil for frying

Mix all ingredients together (not the oil) until you have a smooth batter.
Leave to rest for 10 minutes. Lightly oil your frying pan and pour 2 spoonfuls of the batter into the hot pan, and spread with the back of a spoon. Fry on both sides. Serve warm or cold, with butter and cheese.


Tunnbröd

100 g besanmjöl (kikärtsmjöl)
110 ml vatten
nypa salt
oilvolja för stekning

Blanda alla ingredienser tillsammans (inte olja) tills du har en slät smet. Låt vila i 10 minuter. Häll olja i en stekpanna och stek 2 matskedar av smeten i den heta pannan, på båda sidor. Servera varma eller kalla med smör och ost.

Tuesday, August 30, 2011

Cake Balls


Cake Balls covered in Chocolate

jam
cream cheese
chocolate with nuts

Crumble cake and mix in the jam and cream cheese until you have a sticky and solid mass. Shape into balls and dip in melted chocolate.


Kakbollar doppade i choklad

sylt
färskost
choklad med nötter

Smula kakan och blanda i sylt och färskost tills du har en kladdig och stadig massa. Forma till bollar och doppa i smält choklad.

Monday, August 29, 2011

Apple Crumb Bars


Apple Crumb Bars

2,75 dl flour
0,8 dl sugar
1/2 tsp salt
120 g butter pieces + 1 tbsp butter
0,3 dl brown sugar
0,6 dl oats
1 dl apple jam
1-2 apple, sliced
1 tsp lemon juice
cinnamon

Stir together flour, sugar and salt. Add 120 g butter, crumble with your fingers.  Continue mixing until combined. Take 1,5 dl of this mixture and set aside. With the remaining, press this firmly into the bottom of a baking pan. Bake at 175 for 10-15 minutes. 
To the reserved flour mixture add brown sugar, oats. Work in the remaining 1 tbsp of butter, using your fingers. Work until it is in small clumps.  
Spread apple jam over the hot crust and place the apple slices on the jam. Sprinkle with cinnamon and the streusel topping. Bake for 25 minutes. 


Äpple smulpaj

2,75 dl vetemjöl
0,8 dl socker
1/2 tsk salt
120 g smörbitar + 1 msk smör
0,3 dl farinsocker
0,6 dl havregryn
1 dl äpplesylt
1-2 äpple, skivad
1 tsk citronsaft
kanel

Rör ihop mjöl, socker och salt. Blanda i 120 g smör, smula med fingrarna. Fortsätt att blanda tills kombinerat. Ta 1,5 dl av blandningen och ställ åt sidan. Platta resterande deg i en bakform. Grädda botten i 175 i 10-15 minuter.
Blanda farinsocker och havregryn i den resterande mjölblandningen. Blanda i 1 msk smör, med hjälp av fingrarna. Arbeta tills det är i små klumpar.
Bred äpplesylt över det varma pajskalet och placera äppelbitarna på sylten. Strö över kanel och streusel topping. Grädda i 25 minuter. 

Sunday, August 28, 2011

Warm Sandwich

I made warm sandwiches using these bean balls

Jag gjorde varma smörgåsar med bönbullor.


This is what you will need
panini bread
cream cheese
mayo
bean balls
fresh tomato
cheese

Preheat the oven to 225 degrees. Spread the cream cheese and mayo on the bread, slices of tomato and sprinkle with cheese. Bake in the oven until the cheese has melted and is golden brown.


Detta behöver du
paninibröd
färskost
majonnäs
bönbullor
färsk tomat
ost

Värm ugnen till 225 grader. Bred färskosten och majonnäsen på brödet, skivad tomat och strö riven ost på. Grädda i ugnen tills osten smält och är gyllene brun.

Saturday, August 27, 2011

Marianne Cookies

Mina föräldrar skickar ofta paket med saker vi saknar/inte får här i Singapore, tack för det mamma och pappa! I ett paket fanns Marianne crush och jag var bara tvungen att baka dessa goda kex.

My parents often send packages of things we miss/do not get here in Singapore, thanks for that mom and dad! In one package, we got Marianne Crush and I just had to bake these good cookies.

 

Marianne-havrekex

1,5 dl havregryn
0,75 dl mjöl
0,75 dl socker
0,5 dl farinsocker
0,5 dl marianne crush
0,75 tsk bakpulver
50 g smält smör
0,5 ägg

Blanda de torra ingredienser. Tillsätt smör och ägg. Blanda smeten tills den är slät. Rulla smeten till små bollar och lägg på en bakplåt. Grädda i 175 grader ca 10 - 13 minuter. Kexen sprids i ugnen, så lämna tillräckligt med utrymme mellan kexen.


Marianne-Oatmeal Cookies

1,5 dl rolled oats
0,75 dl flour
0,75 dl sugar
0,5 dl brown sugar
0,5 dl marianne crush (mint candy)
0,75 tsp baking soda
50 g melted butter
0,5 egg

Mix the dry ingredients. Add the butter and eggs. Mix the batter until smooth. Roll the dough into small balls and place on a baking tray. Bake at 175 degrees about 10 - 13 minutes. These cookies spread in the oven, so leave enough space between them.

Friday, August 26, 2011

Tomato Bread

Som vätska i detta bröd använde jag tomatsås, som ger en härlig färg och god smak på brödet.

I used tomato sauce in this bread, which gives it a nice color and a good flavor.


Tomatbröd

2 dl tomatsås
1,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
3-4 dl mjöl (jag använde råg- och vetemjöl)
2 msk olivolja
tomatpesto
basilika

Värm tomatsåsen till 42 grader och blanda i jästen. Låt stå 5 minuter. Blanda i salt, hälften av mjölet och olivolja. Knåda väl eller använd maskin. Ha i mjöl lite i taget tills degen lossnar från bunken kanter och känns mjuk. Låt jäsa övertäckt 1 h. Platta ut degen till en fyrkant och bred på tomatpesto och basilika. Rulla ihop som en rulltårta och lägg i en brödform. Låt jäsa ytterligare en timme. Grädda i 200 grader ca 35 minuter.


Tomato Bread

2 dl tomato sauce
1,5 tsp dry yeast
1 tsp salt
3-4 dl flour (I used rye and wheat flour)
2 tbsp olive oil
tomato pesto
basil

Heat the tomato sauce to 42 degrees and add the yeast. Let stand 5 minutes. Mix in salt, half of the flour and olive oil. Knead well, or use a machine. Add flour little at a time until dough comes off the bowl edges and is soft. Let rise for 1 hour covered. Flatten dough into a rectangle and spread with tomato pesto and basil. Roll up like a Swiss roll and place in a bread pan. Let rise for another hour. Bake at 200 degrees about 35 minutes.

Thursday, August 25, 2011

Cherry Muffin


Körsbär-Choklad-Rommuffins

1,25 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
100 g mandel, mald
50 g chokladbitar
några droppar rom
0,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150g färska körsbär

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa socker och smör tills fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda ner mald mandel, chokladbitar och rom i smeten. Rör tills allt är väl blandat. Rör i mjöl och bakpulver. Kärna ur körsbären. Häll till sist ner bären i smeten, rör om försiktigt. Skeda ner smeten i muffinsformar och grädda i ca 20-25 minuter beroende på storleken på muffinsformarna. Dekorera med chokladfrosting och körsbär.



Cherry-Chocolate-Rum Muffins

1,25 dl sugar
100g butter
2 eggs
100 g almonds, ground
50 g chocolate pieces
few drops of rum
0,75 dl flour
1 tsp baking powder
150g fresh cherries

Preheat the oven to 200 degrees. Beat sugar and butter until fluffy. Stir in eggs, one at a time. Add the ground almonds, chocolate pieces and rum in the batter. Stir until everything is well mixed. Stir in flour and baking powder. Seed cherries. Pour in the end the berries into the mixture, stirring gently. Spoon the batter into muffin cups and bake for about 20-25 minutes depending on size of muffin cups. Decorate with chocolate frosting and cherries.


Wednesday, August 24, 2011

Chocolate-Caramel Tarts

These tarts are really yummy and the taste resembles of twix-bars. Dark chocolate goes well with the sweet caramel sauce. This is my contribution to Kalasgott - this month's food challenge; chocolate.

Dessa bakelser är riktigt goda och smaken påminner om twix. Den mörka chokladen passar bra med den söta kolasåsen. Detta är mitt bidrag till Kalasgott - månadens matutmaning; choklad.



Chocolate-Caramel Tarts

250g plain flour
50g icing sugar
pinch salt
150g unsalted butter, cold and chopped into chunks
iced water

Caramel sauce
1 can condensed milk
1 dl brown sugar
100 g butter

200g dark chocolate

Combine flour, icing sugar, pinch of salt and cold butter to crumbs. Add around 1-3 tablespoons of cold water, one tablespoon at a time, until the dough starts to come together, gently bring together with your hands. Wrap with clingfilm and refrigerate for 15 minutes.

Preheat the oven to 200C. Lightly grease ten 8cm tart tins. Divide the pastry between the tins and press the pastry into the cases. Prick the base of each with a fork and transfer to the freezer for 10 minutes. Line each tin with baking paper then fill with dried beans and bake for around 10-15 minutes. Remove the paper and beans and bake for a further 5-10 minutes or until golden brown. Remove from oven and allow to cool in tins.

Make the caramel sauce. Bring to boil milk, sugar and butter. Let simmer, stirring until it thickens, about 20 minutes. Pour the sauce over the pastry. Place in the fridge to set. Melt chocolate and pour over the caramel and then return to the fridge to set.


Choklad-Kola bakelser

250g vetemjöl
50g florsocker
nypa salt
150 g osaltat smör, kallt
1- 3 msk kallt vatten

kolasås
1 burk kondenserad mjölk
1 dl farinsocker
100 g smör

Blanda mjöl, florsocker, nypa salt och kallt smör till smulor. Häll i 1-3 matskedar kallt vatten, en matsked i taget, tills degen börjar komma samman, blanda med händerna. Ställ i kylskåp i 15 minuter.

Sätt ugnen på 200C. Smörj tio 8 cm bakelseformar. Fördela degen mellan formarna och tryck ut den. Nagga botten med en gaffel och flytta sedan formarna till frysen i 10 minuter. Lägg bakplåtspapper i varje form och fyll sedan med torkade bönor och grädda i ca 10-15 minuter. Ta bort bakplåtspapper och bönor och grädda i ytterligare 5-10 minuter eller tills gyllenebruna. Ta bort från ugnen och låt svalna.

Gör kolasås. Koka upp mjölk, socker och smör. Låt sjuda under omrörning tills den tjocknar, ca 20 minuter. Häll såsen i formarna. Ställ i kylen att stelna. Smält chokladen och häll över kolan och ställ återigen i kylskåpet för att stelna.

Tuesday, August 23, 2011

Scones & Berries

 

Scones with dried berries

3 ½ dl milk
100 g butter
2 ½ dl oatmeal
6 dl plain flour
4 tsp baking soda
1 tbsp sugar
1 tsp salt
dried fruits

In a bowl bring together the dry ingredients. Add the butter, using your fingers to toss the butter in the flour mix. Pour the milk and the berries into the bowl. Using a fork, stir until everything just comes together.  Make round flat cakes of the dough and bake for 10min in 250C. Eat warm with butter, jam, cheese…


Scones med torkade bär

3 ½ dl mjölk
100 gram smör
2 ½ dl havregryn
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk socker
1 tsk salt
torkade bär

Gör så här  Blanda mjöl, havregryn bakpulver, socker och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölk och bär och rör ihop till en deg, sluta när du kan kan forma till en deg. Dela degen i 4-6 bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors.   Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade med smör, sylt, ost!

Monday, August 22, 2011

Quinoa & Halloumi


Quinoa-Halloumisallad

2 dl kokt quinoa
körsbärstomater
0,5 st zucchini
0,5 st paprika
1 lök
salt
nötter
frön
peppar
balsamvinäger
halloumi

Skär grönsakerna smått. Blanda quinoa och grönsaker. Häll över balsamvinäger och krydda. Blanda i nötter och frön. Stek halloumi och lägg på salladen. Servera genast. Gott att äta med färskt bröd.


Quinoa-Halloumi Salad

2 dl cooked quinoa
cherry tomatoes
0,5  zucchini
0,5  peppers
1 onion
nuts
seeds
salt
pepper
balsamic vinegar
halloumi

Cut the vegetables small. Combine vegetables and quinoa. Pour the balsamic vinegar and season. Mix in nuts and seeds. Fry the halloumi cheese and place on salad. Serve immediately. Good to eat with fresh bread.

Sunday, August 21, 2011

Street Food in Penang

Hawker food är något som är populärt bland de lokala, men även bland turister. Maten är billig, du behöver inte vänta länge på maten och urvalet är stort. Bilderna är tagna i Georgetown, Penang.

Hawker food is popular among the locals, but even among tourists. The food is cheap, you don't have to wait long for the food and the selection is huge. These pictures are from Georgetown, Penang.


 Meat, fish, chicken...

 sausages...








 Calamari

The western food stall was closed.

Afternoon Tea in Penang

We had afternoon tea at Winter Warmers, Coffe and Tea House, located at Gurneys Plaza shopping mall, Penang. A very reasonably priced afterenoon tea meny of scones, cookies, sandwich, large pieces of cake, fruit and tea of course.

Afternoon Tea blev det under resan i Penang. En mycket prisvärd afternoon te-meny med scones, kex, sandwich, stora tårtbitar, frukt och te förstås.

Menu



 Green tea with Jasmine

 Raisin and Tea Scone

 Cookies

 Chocolate Sponge Cake

 Black Forest Cake

 Strawberry marmalade


 The scone tasted really good and there were tea leaves in it too!
Sconen var god och den innehöll teblad!

Different teas were sold at the café

My stomach was happy, when we left the café :)
Magen var glad när vi lämnade caféet :)