Monday, February 28, 2011

The Book Cafe


Är ett mysigt litet café på Mohammed Sultan Road. Som titeln säger har caféet massvis med böcker, som finns till gästernas förfogande, sköna soffor att slappa i, medan man läser och dricker sitt kaffe.
Caféet serverar allt från frukost till middag. 

This is a little cosy cafe, situated on Mohammed Sultan Road. As the title says, the cafe has got a lot of books, which are at guests' disposal, comfy sofas you can relax in , while you read and sip your coffee.
The Cafe serves everything from breakfast to dinner.



Foton är tagna på en lördag kväll. Lugnt.
Pictures are taken on a saturday evening. Calm.

 Double Espresso

Green Tea

Sunday, February 27, 2011

Pesto Rolls

Dessa passar bra med soppa, till sallad, som kvällsbit, picnicmat...Goda att äta både varma och kalla.

These are good with soup, salad, as an evening snack, picnic food...Good eaten both warm and cold.

Pestorullar

Deg
3dl mjöl
1 tsk bakpulver
125g margarin
1 dl gräddfil

Fyllning
100 g färskost
2 msk pesto
basilika

Blanda margarinet med de torra ingredienserna och till sist rör ner gräddfilen. Låt degen stå i kylskåp 30 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Kavla degen till en fyrkant ca 0.5 cm tjock och bred på fyllningen. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i bitar. Grädda i 225 graders ugn 12-15 minuter. 


Pesto rolls

Dough
3dl flour
1 tsp baking powder
125g margarine
1 dl sour cream

Filling
100 g cream cheese
2 tbsp pesto
basil

Mix margarine with the dry ingredients and finally stir in sour cream. Let dough stand in refrigerator 30 minutes. Mix all ingredients for the filling.
Roll the dough into a rectangle about 0.5 cm thick and spread with filling. Roll up dough like a swiss roll and cut into pieces. Bake in 225 degree oven 12-15 minutes. 


Saturday, February 26, 2011

Broccoli Soup

Broccoli är rik på C-vitamin och många andra vitaminer och mineraler. Broccoli  har visat sig vara till nytta i förebyggandet av hjärtsjukdomar.
Broccoli is rich in vitamin C and many other vitamins and minerals. Broccoli consumption has also been shown to be beneficial in the prevention of heart disease.


Broccolisoppa med fetaost
800 g broccoli
1 lök
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten
1 buljontärning
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
ev. salt
2 ägg
150 g fetaost
Koka äggen 8-10 minuter. Kyl dem i kallt vatten. Skala och halvera. Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken en stund i en tjockbottnad kastrull. Lägg i broccoli, vatten och buljongtärning. Låt koka 10 minuter. Häll i grädde och tillsätt sambal oelek. Mixa till en slät soppa med stavmixer. Salta. Servera med ägghalvor och fetaost.

Broccoli Soup with Feta Cheese
800 g broccoli
1 onion
1 clove of garlic
8 dl water
1 stock cube
2 dl cream
1 tsp sambal oelek
salt
2 egg
150 g feta cheese
Boil the eggs 8-10 minutes. Cool them in cold water. Peel and halve. Peel and chop the onion and garlic. Fry the onions for a while in a saucepan. Add the broccoli, water and stock cube. Boil 10 minutes. Pour in cream and add sambal oelek. Mix until smooth with a hand blender.  Serve with egghalves and feta cheese.

Friday, February 25, 2011

Annorlunda bullar / Different Buns

Stötte på ett annorlunda bullrecept och tänkte att kan det vara sant att till 0,8 dl vätska använda 50 g jäst? Efter lite googlande verkade det stämma. Så jag testade att baka dessa bullor. Resultatet var goda, vaniljsmakande bullor med en annorlunda konsistens än vanliga bullor. Om du vill ha omväxling till vanliga bullor gör dessa.

Encountered a different bun recipe and thought can it be right with 0.8 dl of liquid using 50 g of yeast? After some googling, it seemed right. So I tried to bake these buns. The result was good, vanilla-flavored buns with a different texture than normal buns. If you want a change from the usual buns do these.


Vaniljbullar

150 g smör
6 dl mjöl
50 g färsk jäst
0,8 dl kall mjölk
2 ägg
2 msk socker

Fyllning:
100 g smör
1,4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

1 ägg
pärlsocker

Blanda kallt smör och mjöl tillsammans smuligt. Tillsätt socker. Smula jästen i den kalla mjölken och häll blandningen i mjölet. Tillsätt äggen i smeten ett i taget under omrörning. Knåda degen tills den inte fastnar I bunkens kanter. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Blanda smör, florsocker och vaniljsocker. Bred fyllningen på degen och rulla degen från långsidan. Skär rullen i ca 20 st bitar, lägg dem i muffinsformar och låt jäsa i rumstemperatur i 1-2 timmar. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i 10-12 minuter.


Vanilla Buns

150 g butter
6 dl flour
50 g fresh yeast
0,8 dl cold milk
2 egg
2 tbsp sugar

Filling:
100 g butter
1,4 dl icing sugar
2 tsp vanilla sugar

1 egg
pearl sugar

Mix the cold butter and flour together crumbly. Add sugar. Crumble the yeast into the cold milk and pour the mixture into the flour. Add the eggs into the batter one at a time, stirring occasionally. Knead dough until it does not stick to the bowl edges. Roll out dough on a floured surface. Mix butter, powdered sugar and vanilla sugar. Spread filling on dough and roll the dough from the long side. Cut the roll into about 20 pieces, put them in muffin cups and let rise at room temperature for 1-2 hours. Brush buns with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake at 225 degrees for 10-12 minutes.


Thursday, February 24, 2011

Stuffed Baguette


Ibland är man sugen på vitt bröd och då är det gott med en fransk baguette, fylld med godsaker. I detta fall kokt ägg, ost, sallad, tomat, majonnäs och färskost. 

Sometimes you crave for white bread and what would be more perfect than a French baguette, stuffed with goodies. In this case, boiled egg, cheese, lettuce, tomato, mayonnaise and cream cheese.

Wednesday, February 23, 2011

Mini Brownies



Jag har bakat mini brownies till ett barns avskedsparty på skolan.  Lite Finland tema över dem, med blått och vitt, granar, snöflingor, snögubbar…

I’ve baked mini brownies to a childs farewell party at school. Little of Finland theme over them, with blue and white, trees, snowflakes, snowman…


Mini Brownies med glasyr

150 g mörk choklad
150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 krm salt
2,5-3 dl mjöl

Glasyr
philadelphiaost
florsocker

hushållsfärger
sockerdekorationer

Värm smöret och tillsätt chokladen och rör tills chokladen smält. Rör ner socker, ägg, salt och mjöl. Häll smeten i bakpapperskädd form (ca 20x20cm). Grädda i 175 grader 10-15 min och låt kallna. Skär i bitar eller använd olika formar att ta ut bitar.
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Blanda i ev. hushållsfärg och dekorera enligt önskemål.



Mini Brownies with glaze

150 g dark chocolate
150 g butter
2 dl sugar
2 egg
pinch of salt
2,5-3 dl flour

Glaze
philadelphia cream cheese
icing sugar

food color
sugar decorations

Heat the butter and add the chocolate and stir until the chocolate has melted. Stir in sugar, eggs, salt and flour. Pour batter into a form with parchment paper (about 20x20cm). Bake at 175 degrees for 10-15 minutes and let cool. Cut into pieces or use different molds to cut pieces.
Stir together the ingredients for the glaze. Mix in food color and decorate as desired.


Tuesday, February 22, 2011

Biffar / Patties

The largest carrot ever grown weighed a whopping 18.99 pounds.
Den största moroten som någonsin odlats vägde 8,6 kg.


Kikärt-morotsbiffar

1 burk kikärter

1 lök

2 vitlöksklyfta

1 morot, riven

4 msk soltorkad tomapesto eller soltorkade tomater, hackade
1 msk tomatpuré

1 ägg

riven parmesan
några msk mjöl
persilja
gräslök
salt
peppar


Lägg kikärterna i en skål och mosa dem med en stavmixer till en slät smet. Hacka löken och vitlöken. Riv moroten grovt och skär soltorkade tomater mindre. Fräs löken i en stekpanna en stund och blanda löken sedan med kikärterna. Tillsätt morötter, soltorkade tomater, tomatpuré, ägg, parmesan och mjöl så mycket att du kan forma biffar av smeten. Blanda väl och krydda blandningen. Med fuktiga händer formar du biffar av smeten och steker dem i oljad stekpanna gyllene bruna.

Chickpea-Carrot Patty

1 can chickpeas

1 onion

2 cloves of garlic

1 carrot, grated

4 tbsp sundried tomatopesto or sundried tomatos, chopped
1 tbsp tomato paste

1 egg

grated parmesan
a few tbsp flour
parsley
chives
salt
pepper


Put the chickpeas in a bowl and mash them with a stick blender to a smooth paste. Chop onions and garlic. Grate the carrots coarsely and cut sun-dried tomatoes into smaller pieces. Fry the onions in a skillet for a while and then mix the onion with chickpeas. Add the carrots, sundried tomatoes, tomato paste, egg, parmesan and flour so much that you can shape patties of dough. Mix well and season the mixture. With wet hands shape  patties of the batter and fry them in oiled skillet golden brown.

Monday, February 21, 2011

Zucchini & Tomato


 

Tomat-zucchinilåda
2 zucchini
4 tomater
1 tsk oregano
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
2 msk parmesan, riven
2 ägg
150 g riven ost
Skär zucchini och tomat i skivor. Lägg dem i en ugnsform växelvis. Strö på kryddor och riven parmesan. Blanda ägg och ost. Häll ägg-ostblandningen över tomaterna och zucchinin. Grädda i 225 graders ugn 15-20 minuter.

Tomato-Zucchini Casserole
2 zucchini
4 tomatoes
1 tsp oregano
0,5 tsp salt
0,5 tsp black pepper
2 tbsp parmesan, grated
2 egg
150 g grated cheese
Cut the zucchini and tomato into slices. Put them in a baking dish alternately. Sprinkle with spices and grated parmesan. Mix eggs and cheese. Pour egg-cheese mixture over the tomatoes and zucchini. Bake in 225 degrees oven 15-20 minutes.

Sunday, February 20, 2011

Choklad-bärmuffins / Chocolate-Berry Muffin

Choklad och bär passar bra ihop i bakverk. Här har jag använt vit choklad och svarta vinbär, men du kan ta vilken choklad och vilka bär som helst. En annan bra kombo är vit choklad och blåbär.


Chocolate and berries goes well in pastries. In these muffins I've used white chocolate and blackcurrant, but you can choose whatever chocolate and berries you like. Another good combo is white chocolate and blueberries.

 

Vitchoklad-Svarta Vinbär Muffins

200g smör
1,5 dl socker
2 ägg
135 g vitchoklad, riven eller små bitar
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
2 dl gräddfil
svarta vinbär

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget, blanda väl. Blanda riven vit choklad och de torra ingredienserna och rör ner. Tillsätt gräddfil och rör om. Rör till sist ner bören. Dela degen i muffinsformar och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.

White Chocolate-Blackcurrant Muffin

200g butter
1,5 dl sugar
2 egg
135 g white chocolate, grated or i small pieces
1 tsp vanilla sugar
2 tsp baking powder
3,5 dl flour
2 dl sour cream
blackcurrants

Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time, mixing well. Mix the grated white chocolate and the dry ingredients and stir. Add sour cream and stir. Lastly stir in the berries. Divide the dough into muffin cups and bake at 200 degrees for 15-20 minutes.

Endast vit choklad / Only White Chocolate

Saturday, February 19, 2011

Semlor / Rolls

En god vän till mig som flyttade tillbaka till Finland i december städade sina skåp och jag fick bl.a. ett paket med löksoppa-ingredienser. Så semlor fick det bli. Dom blev saftiga och med en god smak av lök. Tack J!

A good friend of mine who moved back to Finland in December cleaned up her cabinets in the kitchen and I got a package of onion soup ingredients. So rolls it had to be. They were juicy and with a good taste of onions. Thanks J!

Semlor med lök
5 dl vatten

1 påse löksoppa-ingredienser

50 g jäst / 1 påse torrjäst

0,5 dl olja

5 dl semlemjöl

5 dl mjöl

Smula ner jästen i varmt vatten. Tillsätt löksoppa ingredienserna. Rör i semlemjöl och olja. Tillsätt vetemjöl och knåda tills degen lossnar från bunkens kanter. Låt degen jäsa under en handduk på en varm plats ca. 30 minuter. Forma degen till semlor och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla semlorna med vatten och grädda i 225 graders ugn i ca 25 minuter.


Onion Roll
5 dl water

1 onion soup ingredients

50 g yeast / 1 sacket dry yeast

0,5 dl oil

5 dl bread
flour
5 dl flour

Crumble yeast in warm water. Add the onion soup ingredients. Stir in bread flour and oil. Add flour and knead until the dough comes off the bowl edges. Let dough rise under a towel in a warm place about 30 minutes. Shape the dough into rolls and let rise another 30 minutes. Brush the buns with water and bake in 225 degree oven for about 25 minutes.

Friday, February 18, 2011

Citronkex / Lemon Cookies


Sega Citronkex

3,4 dl mjöl
0,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
2,4 dl smör, mjukt
1,8 dl socker
0,5 ägg
0,25 tsk vaniljsocker
skal av en halv citron
2 msk citronsaft

socker för att rulla kexen i

Värm ugnen till 175 grader. Rör ihop mjöl, bakpulver, soda och salt i en skål. I en annan skål vispa ihop smör och socker pösigt. Vispa i ägg, vaniljsocker, citronskal och saft. Lägg i de torra ingredienserna. Rulla runda bollar av degen och rulla dem i socker. Placera kexen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter.

Chewy Lemon Cookies

3,4 dl flour
0,25 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
0,25 tsp salt
2,4 dl butter, softened
1,8 dl sugar
0,5 egg
0,25 tsp vanilla sugar
zest of a half lemon
2 tbsp lemon juice

sugar for rolling cookies

Preheat oven to 175 degrees. In a bowl, stir together flour, baking powder, baking soda and salt. In a other bowl beat together butter and sugar until light and flyffy. Beat in egg, vanilla, lemon zest and juice. Add dry ingredients. Roll round spoonfuls of dough into balls and then roll in sugar. Place on a cookie sheet with parchment paper and bake for 10 minutes.