En mjuk kaka som blir bättre med tiden, så den kan göras i förväg. Den går bra att frysa.
A soft cake that improves with time, so it can be made in advance. It also freezes well.


Sandkaka 

200 g smör
2 ½ dl socker
3 ägg
1 ½ dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
(cognac/rom/mandel-essans)

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form på ca 1 ½ liter. Rör matfett och socker vitt och pösigt.  Rör ner äggen, ett i taget. Sikta i de båda mjölsorterna med bakpulvret. Rör ner i smeten.  Häll smeten i formen och grädda ca 50 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr innan den tas ur ugnen.

Sand Cake aka Madeira Cake

200 g butter
2 ½ dl sugar
3 egg
1 ½ dl potato starch
2 dl flour
1 ½ tsp baking soda
(cognac/rom/almond-essance)

Preheat the oven to 175C. Grease a baking tin (1,5l) and sprinkle the tin with breadcrumbs. Wisk butter and suger fluffy. Wisk in the eggs, one at a time. Last the dry ingredients. Pour the batter in the baking tin and bake for about 50mins. Test the cake by inserting a skewer into the centre. If it comes out clean, the cake is cooked.