Pizza Pronto

Pizza har inte sitt ursprung i det land för vilket den nu är berömd. Som så många andra, har du förmodligen alltid trott att pizza är en italiensk skapelse. Grunden till pizza kom från Grekerna som först bakade stora, runda och platta bröd som de "smorde med olja, örter, kryddor och dadlar”.
9 februari är Internationella Pizza Dagen. Den största pizzan som någonsin gjorts och ätits skapades i Havanna, Florida och var 30m lång! 
Visste du att amerikanska och kanadensiska medborgare äter i genomsnitt 10kg pizza, per person, per år!  

En tradition i vårt hem är pizza på fredag, hemgjord i vår pizza pronto maskin. Slår nog pizzerians pizzor 10-0.

Pizzabotten
För två runda pizzor

1,5 dl vatten
0,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
lite olja
mjöl

Värm vattnet till 42 grader. Blanda jäst och salt i lite vetemjöl och blanda med det varma vattnet. Rör om med en slev en stund och tillsätt olja och mera mjöl tills du får en mjuk deg som inte sitter fast i bunkens kanter. Knåda degen gärna mot slutet med handen, degen tycker om att bli knådad. Låt jäsa under en bakduk flera timmar, gärna upp till 3h, men om du inte har tid så är det okej med en kortare jäsningstid. Jag brukar ha degen att jäsa ute på balkongen, för i Singapore är det varmt och degen jäser mycket bra. Men även micron är en bra jäsningsplats (nej, micron skall inte vara på)

Tomatpure är en god bas att ha på botten eller en hemgjord tomatsås. Såsen görs på krossade tomater, lök, vitlök  och lite socker som får puttra i kastrull ca 30 min. Använd salt, peppar och oregano som kryddor.
Vad kommer till fyllning använd din fantasi! Vår favorit är tomatpure, grön pesto, majonnäs, vitlök , cheddarost och mozzarella.

Pizza Pronto

Pizza did not originate in the country for which it is now famous. Unless you have researched the subject, you, like so many people, probably always thought Pizza was strictly an Italian creation. The foundations for Pizza were originally laid by the early Greeks who first baked large, round and flat breads which they "annointed with oil, herbs, spices and Dates."
February 9 is International Pizza Day and the Guinness Book of Records states that the largest Pizza ever made and eaten was created in Havana, Florida and was 100 feet and 1 inch across! 
Did you know American and Canadian citizens will eat an average 23 pounds of Pizza, per person, per year!

To eat homemade pizza on friday has become a tradition in our home. With the pronto machine you get yummie pizzas, better then pizzeria pizzas!

Dough
For two round pizzas

1,5 dl water
0,5 tsp dry yeast
1 tsp salt
oil
plain flour

Warm water to 42C. Add yeast, salt and some flour to the water. Add oil and more flour until you get a soft dough. Let the dough rise for at least 3h, but if you don't have the time 30min will do.

Tomatopure is a good base to have on your pizza. It is also easy to make your own tomatosauce of canned tomatoes, garlic, onion, salt, pepper and oregano.
What comes to the filling use your fantasy. Our favorite filling is pesto, mayonnaise, garlic, cheddar cheese and mozzarella