Tuesday, October 12, 2010

Choklad / Chocolate



Chokladfondant

Det finns tre olika huvudsakliga kakaobönsorter, varav Forastero är den mest odlade sorten. Mörk choklad är ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter. Studier visar att moderat konsumtion av choklad förlänger livet och att en bit mörk choklad om dagen sänker blodtrycket. Så då kan vi ju med gott samvete baka och äta chokladfondant!
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." Citat ur filmen Forrest Gump.

Detta är ett av mina favorit chokladrecept, gott med rinnig choklad. Passar bra med vispad grädde eller vaniljglass.

8 st

100 g smör
1 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 msk kakaopulver
100 g mörk choklad

Vispa smör och socker till skum. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner de torra ingredienserna. Smält hackad choklad i mikrovågsugn på medelhög effekt eller i vattenbad. Blanda sedan ner i smeten. Klipp remsor av bakplåtspapper och placera två remsor i kors i en smord muffinsform, helst plåtform. Fyll muffinsformarna och grädda i 200 grader i ca 9 min. Fondanten skall vara lös i mitten. Låt svalna en kort stund. Lyft dem försiktigt ur formarna med hjälp av bakplåtspappersremsorna. Servera varma med vispgrädde eller vaniljglass.

Chocolate fondant

There are three main cocoa bean varrietes, of which Forastero is the most widely grown. Dark chocolate is one of the foods that contain the most antioxidants. Studies show that moderate consumption of chocolate extends life  and one piece of dark chocolate a day lowers blood pressure. So then, we can in good conscience bake and eat chocolate fondant!
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get." Quotes from the movie Forrest Gump.

This is one of my favorite chocolate desserts. Good to eat with wipped cream or vanilla ice cream.

Serves 8

100 g butter
1 dl sugar
2 egg
1 1/2 dl flour
1/2 tsp baking powder
1 tbsp cocoa powder
100 g dark chocolate

Beat butter and sugar into foam. Beat in eggs one at a time. Mix in the dry ingredients. Melt the chopped chocolate in microwave on medium power. Then mix into the batter. Cut strips of parchment paper and place two strips cross in a greased muffin cups, preferably sheet metal form. Fill muffin tins and bake at 200 degrees for about 9 minutes. The fondant shall be loose in the middle. Allow to cool briefly. Lift them carefully from the molds using the parchment paper stripes. Serve warm with whipped cream or vanilla ice cream.


2 comments:

  1. Ser helt ljuvligt ut, måste absolut pröva. :)
    //Lena K

    ReplyDelete
  2. Oh tack för tipset! har dock ställt in mig på ett recept jag har hemma, men misslyckas det tänker jag helt klart använda mig av ditt!! :-)

    ReplyDelete